Linkuri accesibilitate

Elevii care nu se țin de carte, puși să întoarcă banii în buget


Centrul de Excelență în Energetică și Electronică a reușit să recupereze o parte din cheltuielile avute pe seama elevilor înmatriculați la buget, iar ulterior exmatriculați
Centrul de Excelență în Energetică și Electronică a reușit să recupereze o parte din cheltuielile avute pe seama elevilor înmatriculați la buget, iar ulterior exmatriculați

Mai multe instituții de învățământ din R. Moldova încearcă să-și recupereze cheltuielile de la elevii care au învățat din contul bugetului de stat, dar au fost exmatriculați. Un raport al Curții de Conturi arată că, doar anul trecut, statul a pierdut aproape 45 de milioane de lei pentru instruirea elevilor și studenților care fie au abandonat studiile, fie au fost dați afară pentru note proaste.

Auditul rapoartelor financiare ale Ministerului Educației a scos la iveală că statul a pierdut astfel 44,8 milioane de lei în 2021. Membra Curții de Conturi, Tatiana Șevciuc, a precizat, în ședința în care au fost examinate rapoartele, că doar o instituție din 39 a reușit să-și întoarcă o parte din cheltuieli, mai exact 609.000 de lei.

De bunăvoie sau prin judecată

Europa Liberă a reușit să afle că este vorba de Centrul de Excelență în Energetică și Electronică din Chișinău. Juristul instituției, Ion Donțu, spune că banii au fost restituiți benevol de către foștii elevi. Aceștia au fost notificați că, la rezilierea contractului de studii pe care l-au semnat la admitere, sunt obligați să restituie cheltuielile pentru instruirea lor, în volumul calculat de centrul de excelență.

Tinerii care au întors banii au învățat la acest colegiu în anii 2018-2020. „Cei ce au fost exmatriculați în 2021 abia urmează să fie notificați în acest sens, după ce contabilitatea va face calculele respective și doar la trecerea unui an, deoarece elevii exmatriculați se pot restabili la studii timp de un an și, în acest caz ei, nu trebuie să restituie banii”, explică Ion Donțu.

În același timp, colegiul are pe rol în instanțele de judecată circa 20 de procese împotriva elevilor exmatriculați care au refuzat să plătească. Toți banii vor ajunge la Ministerul Educației, care îi va transfera la Trezoreria de Stat, mai spune juristul.

„O luptă cu morile de vânt”

Și alte instituții de învățământ, cum ar fi Centrul de Excelență în Transporturi și Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga”, încearcă să-și recupereze banii de la elevii exmatriculați. Directoarea colegiului cu profil muzical, Iana Manoil, a declarat pentru Europa Liberă că procesul este anevoios, iar cheltuielile suportate de instituție – foarte mari.

„Taxa de studii la unele specialități în instituția noastră poate ajunge și la o cifră cu cinci zerouri, iar cheltuielile de instruire pentru un singur se ridică și la 100.000 de lei, pe parcursul unui an. Ca să nu întoarcă banii, unii elevi merg să-și continue studiile la liceu și atunci ei nu mai sunt obligați să restituie banii”, afirmă directoarea de la „Ștefan Neaga”.

„Este o luptă cu morile de vânt“, susține expertul în Educație, Anatol Gremalschi. Potrivit lui, de vină este legislația imperfectă, care lasă loc de interpretări. „În lege nu este stipulat că cineva trebuie să restituie cheltuielile pentru educație, deci ceea ce nu este interzis este permis. Statul trebuie să găsească alte mecanisme. Trebuie să știm exact care sunt cauzele exmatriculărilor. În plus, aceștia nu sunt banii statului, sunt banii contribuabililor. Și atunci, statul întoarce banii părinților?”, se întreabă Gremalschi.

„Oferiți condiții mai bune, ca studentul să nu fie tentat să plece”

Secretarul general al Ministerul Educației, Nadejda Velișco, spune că, în prezent, este în proces de testare o nouă formulă de finanțare a învățământului superior, aprobată acum 2 ani, care prevede întoarcerea banilor în bugetul de stat, în cazul în care studentul abandonează studiile sau este exmatriculat.

Noua formulă, care ar putea fi aplicată din toamnă, vine cu anumite controverse. „Când discutăm cu unii juriști, ni se spune că astfel se încalcă dreptul cetățenilor la educație. Pe de altă parte, sunt cheltuiți bani enormi pentru instruire și aceștia trebuie contabilizați corect. Ar trebui să li se ofere și altora posibilitatea să învețe, dacă studentul respectiv nu rămâne în sistem”, a declarat Nadejda Velișco în ședința Curții de Conturi.

„Pe de o parte, nu este corect față de alți studenți cu medie bună care vor să aplice la buget, dar nici impunerea să restituie banii la exmatriculare nu este cea mai bună modalitate de a-i disciplina pe cei admiși. Instituțiile de învățământ ar trebui să ofere condiții de studii mai bune, ca studentul să nu fie tentat să plece. Astfel, nimeni nu va avea de pierdut”, este de părere Gabriel Lazăr, președintele Autoguvernării Studenților de la Universitatea de Stat din Moldova.

În anul de studii 2021-2022, în universități au fost înmatriculați peste 48.000 de studenți la ciclul unul, licență, dintre care peste 15.000 la studii finanțate din bugetul de stat, iar la masterat – 56.000, dintre care 3.000 la buget. În colegii și școlile cu profil tehnic au fost admiși peste 7.000 de elevi.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG