Linkuri accesibilitate

Elevii din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană primesc citații pentru a fi înrolați în armata separatistă


Administrația de la Tiraspol continuă să trimită elevilor din cele opt școli cu predare în limba română din regiunea separatistă citații pentru a fi înrolați în așa-zisa armată transnistreană.

„Armata transnistreană” este considerată de autoritățile de la Chişinău drept o formațiune paramilitară ilegală, iar organizațiile de apărare a drepturilor omului o consideră o formă de privare de libertate. Numeroase mărturii vorbesc despre tratamente degradante și chiar practici de tortură aplicate tinerilor înrolați în armată în stânga Nistrului.

Autoritățile de la Chişinău au cerut de mai multe ori administrației de la Tiraspol să nu mai trimită școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană citații cu solicitarea de a prezenta lista elevilor care au împlinit 16 ani pentru a fi luați în evidență militară, dar și citații pe numele unor elevi pentru ca aceștia să se prezinte pentru înrolare la așa-numitele centre militare din regiunea transnistreană.

Demersurile Chişinăului par însă să rămână fără vreo reacție. Subiectul a apărut prima dată într-un comunicat difuzat de Biroul de reintegrare în luna februarie, și a revenit din nou săptămâna aceasta, la ședința grupurilor de experți în educație, care a avut loc în prezența mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri 5+2.

„Experții din partea Chișinăului au insistat în mod repetat pe necesitatea abținerii de la asemenea acțiuni cu caracter provocator, care intimidează elevii și încalcă drepturile lor fundamentale. Solicităm renunțarea la asemenea manifestări și excluderea definitivă a acestei probleme”, se spune în comunicatul Biroului de reintegrare din Guvernul de la Chişinău.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG