Linkuri accesibilitate

Elevii din opt raioane vor fi supravegheați de sute de observatori să nu copieze la examenele din clasa a IX-a


Circa 30.000 de elevi vor susține anul aceasta examenele de absolvire a gimnaziului.
Circa 30.000 de elevi vor susține anul aceasta examenele de absolvire a gimnaziului.

În școlile din opt raioane, elevii de clasa a IX-a vor fi supravegheați de 400 de observatori la examenele de absolvire a gimnaziului. Peste 3.000 de teste selectate aleatoriu vor fi reevaluate de o comisie la Chișinău. „Se copiază sistemic în aceste raioane”, spune ministrul Educației, Dan Perciun.

Potrivit ministrului, în raioanele Cimișlia, Drochia, Briceni, Cahul, Rezina, Șoldănești, Cantemir și Dubăsari s-a observat o diferență foarte mare între notele de la examenele de absolvire a gimnaziului din 2019 și cele de la sesiunea de Bacalaureat din 2023, ceea ce ar demonstra că „există fraudă”.

„În raionul Cimișlia, note de 9 și 10 la examenele de gimnaziu au fost obținute de aproape 10% din elevi, comparativ cu 0% la Bacalaureat. Vorbim de aceeași copii. Totodată, la Bacalaureat, aproape 28% din elevi nu au susținut examenele”, argumentează directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov.

Analiza comparativă a notelor a arătat că elevii cu note de 5 și 6 la gimnaziu au șanse minime să reușească la Bacalaureat. Prin urmare, ministerul a decis să modifice metodologia de admitere la liceu, stabilind nota 6 drept media minimă de concurs.

„În 2023, din cei care au avut o medie între 5 și 6 la examenul de clasa a IX-a, peste 80% nu au dat Bacalaureatul. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că oamenii au pierdut 3 ani, pe care ar fi putut să-i petreacă într-un colegiu sau la o școală profesională, căpătând o profesie și având posibilitatea să se integreze în câmpul muncii”, a declarat ministrul Dan Perciun, la o conferință de presă.

Circa 30.000 de elevi vor susține anul aceasta examenele de absolvire a gimnaziului. Anul trecut, 50% din absolvenții treptei gimnaziale și-au continuat studiile la liceu, ceilalți au optat pentru colegii și școli profesionale.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG