Linkuri accesibilitate

Eliberarea lui Trevor Reed | Infernul închisorilor din Rusia


Fostul pușcaș marin Trevor Reed în timpul procesului, 30 iulie 2020
Fostul pușcaș marin Trevor Reed în timpul procesului, 30 iulie 2020

Fostul pușcaș marin american Trevor Reed a fost eliberat după ce fusese reținut în Rusia din 2019 sub alegația că ar fi avut o altercație cu polițiști ruși, respinsă de el și familia sa ca fiind acoperirea unei detenții cu substrat politic.

Americani în infernul închisorilor din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct

El fusese condamnat la nouă ani închisoare și, în conformitate cu informații oferite de purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, a fost eliberat la schimb cu Konstantin Yaroshenko, un cetățean rus condamnat la 20 de ani închisoare, sub acuzația că ar fi conspirat să aducă în Statele Unite cocaină, în valoare de 100 de milioane de dolari. Președintele Biden a spus că obiectivul american a fost ca Reed să revină sănătos acasă, după ce a fost reținut pe nedrept.

Reed este unul din trei cetățeni americani, cunoscuți public – reținuți de autoritățile ruse. În Februarie, basketbalista americană Brittney Griner a fost arestată și e încă în detenție sub acuzația că ar încercat să introducă în țară substanțe interzise. De mai lungă durată și încă nerezolvată este detenția lui Paul Whelan, care a fost acuzat de spionaj în decembrie 2018 și a fost condamnat la 16 ani închisoare.

A avea speranță este o slăbiciune

Într-un interviu acordat rețelei CNN, Reed a spus că a crezut de-a lungul detenției că uciderea sa era o posibilitate. „Probabil că multora nu o să le placă ce voi spune, dar am ajuns să cred acolo că a avea speranță este o slăbiciune” – a spus Trevor Reed, continuând „Nu am vrut să sper că voi fi eliberat de teamă că cineva îmi va lua această speranță”. El a povestit că a fost internat, la un moment dat, în Rusia într-o centru de detenție psihiatrică, unde împărțea celula cu alți șapte deținuți, cei mai mulți cu probleme psihice serioase. Cincizeci la sută dintre colegii lui de celulă erau vinovați de „omoruri multiple, atacuri sexuale și crime – oameni cu minți foarte tulburi”. Fostul militar american a mai spus că în acel centru de detenție era „sânge peste tot pe pereți – deținuți care se sinuciseseră sau care au omorât alți deținuți sau au încercat să o facă”. Trevor Reed a mai arătat că dorește să ajute la eliberarea altor americani deținuți în Rusia pe nedrept.

XS
SM
MD
LG