Linkuri accesibilitate

Elicopter rusesc doborât în Armenia


Azerbaidjanul și-a cerut scuze pentru doborârea „accidentală” a unui elicopter militar rusesc deasupra Armeniei, incident soldat cu uciderea a doi membri ai echipajului și rănirea altuia, la 9 noiembrie.

Ministerul de externe de la Baku a mai spus că este gata să plătească despăgubiri.

Ceva mai devreme, Ministerul rus al apărării spusese că elicopterul Mi-24 fusese doborât de la sol cu un „sistem anti-aerian portabil manual”, în vreme ce aeronava acoperea un convoi de vehicule de la o bază rusească militară din Armenia, în apropierea graniței cu enclava azeră Nahcivan.

Rusia este un aliat-cheie și furnizor de tehnică militară al Armeniei, țară angajată într-un conflict armat cu Azerbaidjanul vecin din cauza regiunii separatiste Nagorno-Karabah.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a spus luni, 9 noiembrie, că „Rusia are de gând să se implice mai activ, dar nu în conflict, ci în soluționarea lui”.

Etnicii armeni din Nagorno-Karabah, sprijiniți de Erevan, au devenit independenți de facto după ce trupele azere au fost alungate din regiune și din unele districte învecinate în războiul încheiat cu armistițiul din 1994.

Luptele au reizbucnit spre sfârșitul lunii septembrie. De atunci au fost omorâți mii de oameni, iar trei încetări ale focului au fost încălcate.

Nahcivan, locul unde a fost doborât luni elicopterul rusesc, se află cam la 70 de kilometri de Nagorno-Karabah.

XS
SM
MD
LG