Linkuri accesibilitate

Emigranții bulgari vor putea decide rezultatul alegerilor din 4 aprilie


Un entuziasm fără precedent demonstrează emigranții bulgari pentru următoarele alegeri parlamentare.

În pofida riscurilor epidemiologice ce însoțesc așteptarea și votul în secții, peste 87 de mii de bulgari au trimis declarații prin care cer să participe la vot. În alegerile din 2017, au fost 45 de mii de declarații, iar la prezidențialele din 2016 - 34 de mii.

Interesul crescând este explicat prin participarea activă a emigranților la protestele antiguvernamentale din vara anului trecut.

În 2017 au participat la vot aproape 118 mii de bulgari din diaspora – de trei ori mai mult decât declarațiile de participare. Dacă proporția se va menține, participarea va putea depăși 200 de mii. Se va repeta, practic, modelul din alegerile prezidențiale moldovene din noiembrie anul trecut în care a crescut brusc numărul de votanți în străinătate – până la aproape 263 de mii, în cel de al doilea tur, la o populație și un număr de emigranți de două ori mai mic fața de cel al Bulgariei.


Cei mai activi ca de obicei au fost emigranții din Turcia. Nu este o surpriză, după ce președintele Regep Tayyp Erdogan a trimis un mesaj de felicitare liderilor Mișcării pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor, cu care a fost în conflict timp de câțiva ani.

În pofida numărului mare de emigranți, în Turcia însă vor putea fi deschise nu mai mult de 35 de secții, ca de altfel în toate țările în afară Uniunii. Limita a fost introdusă la inițiativa naționaliștilor din Patrioții uniți, în primul rând pentru a împiedica votul din Turcia.

Pe locul doi după numărul de declarații se află Marea Britanie, urmată de Germania, Spania și SUA. În Germania vor fi deschise un număr record de 62 de secții. Din România au sosit 58 de declarații, din Serbia – 172, Macedonia - 328.

Participarea la vot va putea fi mult mai mare, dar guvernanții din GERB și Patrioții uniți nu au permis votul prin poștă și cel electronic, de la distanță, cerut de opoziție. A fost respinsă și cererea privind formarea unei circumscripții separate pentru diaspora.

Voturile emigranților în alegerile din 2017 au fost suficiente pentru alegerea a opt din cei 240 de deputați – numărul mediu dintr-un județ cu 300 de mii de locuitori.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG