Linkuri accesibilitate

Senatori americani apără valorile democratice în Bulgaria


Proteste anticorupție în Bulgaria
Proteste anticorupție în Bulgaria

Critici americane la adresa guvernanților bulgari la startul campaniei pentru alegerile parlamentare din 4 aprilie.

Pe site-ul oficial al Comitetului pentru relații externe al Senatului a fost publicată o declarație semnată de președintele Comitetului Bob Menendez (democrat) și de James Risch (republican) despre problemele cu respectarea valorilor democratice în Bulgaria și relațiile bilaterale.

Senatori americani apără valorile democratice în Bulgaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00

Cei doi senatori adresează un apel Bulgariei să respecte aceste valori și supremația legii. Ei avertizează că situația din aceasta țară devine o provocare serioasă la adresa relațiilor bilaterale.

„Corupția cronică, deteriorarea libertății presei, politizarea justiției și celelalte amenințări la adresa supremației legii reprezintă probleme și pentru relațiile bulgaro-americane. Cu apropierea alegerilor parlamentare este tot mai important ca guvernul din Sofia să apere valorile democratice”, subliniază semnatarii declarației.

Cei doi își afirmă dorința ca relațiile bulgaro-americane vor deveni mai puternice, menționând securitatea și energetica.

Ei amintesc de demonstrațiile din vara anului trecut când mii de oameni au protestat împotrivă corupției cerând demisia premierului Boiko Borisov și cea a procurorului șef Ivan Gheșev. Senatorii consideră că Statele unite trebuie să sprijine aceste eforturi și să ajute poporul bulgar în lupta împotrivă corupției, pentru restabilirea independenței mediilor și întărirea supremației legii.

Bulgaria este membră a Uniunii Europene și NATO dar ocupă ultimul loc printre membrii acestor organizații în clasamentul Reporterilor fără frontiere și a Transparency International.

Declarația este fără precedent având în vedere că autorii sunt cei mai importanți membri ai Comitetului pentru relații externe al Senatului. A fost publicată și pe pagina internet a Ambasadei americane.

Adjunctul ministrului de externe Gheorg Gheorghiev și ex-ministrul Daniel Mitov au încercat să subestimeze declarația văzând în aceasta numai opiniile personale ale senatorilor, rezultat al vizitei la Washington al președintelui noului partid Republicani pentru Bulgaria Țvetan Țvetanov, fostul nr. 2 în partidul lui Borisov GERB.

Președintele Rumen Radev a declarat că opinia dezastroasă a Comitetului pentru politică externă al Senatului reflectă situația reală din țara și problemele ce au scos în stradă mii de cetățeni bulgari.

Previous Next

XS
SM
MD
LG