Linkuri accesibilitate

Emmanuel Macron: realist vorbind, vor trece decenii până ce Ucraina va intra în UE


Președintele francez vorbind la Conferința asupra viitorului Europei, Strasbourg, 9 mai 2022.
Președintele francez vorbind la Conferința asupra viitorului Europei, Strasbourg, 9 mai 2022.

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că realist vorbind, va dura probabil „câteva decenii” pentru ca Ucraina să fie admisă oficial în Uniunea Europeană, deși -a adăugat el - Ucraina este „deja membră” a familiei europene din cauza „curajului” de care dă dovadă.

Vorbind în Parlamentul European de la Strasbourg, Macron a venit cu o nouă propunere, care ar putea ușura anii de așteptare pentru Ucraina, dar și pentru alte state deja candidate oficial la aderare: crearea unei Comunități Politice Europene, care să fie deschisă atât membrilor UE, cât și țărilor aflate în prezent în afara blocului, cum ar fi Ucraina.

Noua structură ar permite Ucrainei și altor țări care aspiră să adere la UE - cum sunt R. Moldova si Georgia dar și țări din Balcanii de vest - să facă parte mai rapid dintr-o Europă politică, a sugerat Macron. Noua Comunitate Politică ar fi deschisă și Marii Britanii, care a părăsit blocul, și acelora care ar putea lua o astfel de decizie.

Mai devreme, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a reconfirmat că executivul european va încerca până în iunie să prezinte o recomandare privind cererea oficială de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Într-un mesaj pe Twitter de Ziua Europei, care se celebrează pe 9 mai, von der Leyen a informat că a avut o discuție luni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu care a discutat despre perspectivele europene ale Ucrainei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG