Linkuri accesibilitate

Energie: România ar putea fi un „jucător” regional, dar își irosește șansele în fața Rusiei


Expert Forum arată că absența unei strategii energtice în România are efecte negative și asupra R.Moldova.

Moscova își exercită influența în regiune printr-un set de instrumente care s-au dovedit eficiente, între ele, intervenția militară, alimentarea conflictelor în fostele state ale URSS, războiul hibrid, dezinformarea, dar și folosirea gazului ca armă economică și politică, potrivit raportului „Politica energetică a Kremlinului, un canal de influență”, realizat de Expert Forum și finanțat printr-un grant al National Endowment for Democracy.

România este considerată, cel puțin în teorie, independentă din punct de vedere energetic fiindcă are producție proprie de gaze naturale și în anumite perioade produce curet electric peste necesități. Țara are, deci, potențial de a fi exportatoare de energie, datorită numărului mare de hidrocentrale și termocentrale, dar mai cu seamă pe seama energiei nucleare care se produce la Cernavodă. Ținând cont de aceste date, documentul mai precizează că România poate deveni un competitor serios în regiune pentru furnziorii de energie din Rusia. Astfel, ar avea capacitatea de a juca împotriva Gazpromului în Ungaria, în Bulgaria și în Republica Moldova sau împotriva Inter RAO în Moldova..

Cu toate acestea, după câțiva ani în care România părea să-și fi reformat sectorul energetic, prin liberalizarea pieței și prin aplicarea principiilor de bună guvernanță, în 2017-2018, coaliția PSD-ALDE, aflată la guvernare, a pus frână acestui avans.

Cu ce efecte pentru R.Moldova și alte țări din estul Europei: Mai multe, aici.

XS
SM
MD
LG