Linkuri accesibilitate

Energoatom avertizează: la centrala nucleară Zaporojie a început „numărătoarea inversă”


Compania nucleară de stat a Ucrainei a anunțat joi că Rusia a bombardat și distrus din noul liniile electrice care leagă cea mai mare centrală atomică din Europa de rețeaua de electricitate a Ucrainei, lăsând încă o dată centrala să funcționeze cu generatoare Diesel, relatează Agenția Associated Press.

Generatoarele au combustibil pentru a ține în funcțiune centrala nucleară Zaporojie pentru doar 15 zile, a spus Energoatom într-o postare pe Telegram. „Numărătoarea inversă a început”, a adăugat compania, notând că are mijloace limitate să „mențină ZNPP [Centrala nucleară Zaporojie] în modul de siguranță”, generând temeri cu privire la un potențial dezastru nuclear.

Cum liniile electrice și substațiile au fost distruse în timpul luptelor, cenrala a fost nevoită în repetate rânduri să se bazeze pe generatoarele Diesel până la reluarea aprovizionării cu electricitate.

AIEA: la centrala nucleară Zaporojie e nevoie de o zonă de protecție

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a spus joi că comutarea din nou pe energia de rezervă furnizată de generatoare subliniază încă o dată „securitatea extrem de precară a uzinei și nevoia urgentă de a se stabili o zonă de protecție în jurul ei”.

Incidentul „demonstrează din nou situația fragilă și vulnerabilă a uzinei”, a declarat directorul general al AIEA, adăugând că a conta pe generatoare „nu e în chip clar o modalitate de a opera o importantă instalație nucleară. E nevoie de măsuri de prevenire a unui accident nuclear la sit. E nevoie urgentă de stabilirea unei zone de siguranță și securitate nucleară.”

Cu cele șase reactoare ale sale scoase din funcțiune, centrala folosește electricitate din afară pentru a răci deșeurile nucleare rezultate din combustibilul folosit.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc luni de zile după declanșarea războiului pentru bombardamentele și luptele din interiorul și din împrejurimile centralei, bombardamente și lupte care, a avertizat AIEA, ar putea genera o urgență radioactivă.

Centrala nucleară se află într-o zonă a regiunii ucrainene Zaporojie ocupată de trupele ruse din primele zile ale războiului început când Rusia a invadat neprovocat Ucraina pe 24 februarie.

Energocom: rușii vor să conecteze centrala Zaprojie la rețeaua de electricitate a Rusiei

Deși președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care proprietatea centralei este transferată Rusiei, ea este în continuare administrată și ținută în funcțiune de lucrători și ingineri ucraineni. Energotaom a cerut în mod repetat retragerea trupelor rusești din centrală și crearea unei zone demilitarizate în jurul ei.

Cinci informații despre centrala de la Zaporojie

  • Zaporojie este cea mai mare dintre cele patru centrale nucleare ale Ucrainei. Împreună furnizează aproximativ jumătate din energia electrică a țării.
  • Invazia rusă în Ucraina, pe 24 februarie, a provocat pentru prima dată un război într-o țară cu un program nuclear atât de extins și stabil (AIEA).
  • Cele șase unități ale centralei de la Zaporojie au, în total, o capacitate netă de 5,7 gigawați (AIEA). Prima unitate a fost conectată la rețea în 1984, iar ultima în 1995.
  • Centrala are o importanță strategică pentru Rusia, este amplasată la numai 200 km de Crimeea, anexată abuziv în 2014.
  • Centrala a fost capturată de forțele ruse în martie 2022. Este însă operată de tehnicieni ucraineni.

Sursă: Reuters

Compania nucleară ucraineană spune că în cursul nopții de miercuri spre joi rușii au bombardat două linii electrice care legau centrala de rețeaua electrică a Ucrainei, într-o „încercare de a conecta centrala nucleară la rețeaua de electricitate rusească”. Energoatom susține că partea rusă va încerca să repare liniile de curent ca să furnizeze energie către peninsula ucraineană Crimeea și părți din regiunea estică Donbas a Ucrainei ocupate acum de ruși.

Mai multe orașe ucrainene au fost bombardate din nou de armata rusă

Pe malul celălalt al râului Nipru în dreptul centralei, orașul Nikopol a fost și el bombardat de ruși, care au distrus mai multe clădiri rezidențiale, o stație de benzină și mai multe întreprinderi private, a anunțat joi oficiul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a adăugat că au fost lovite și alte orașe ucrainene, armata rusă care a folosit drone, rachete și tiruri de artilerie, atacuri soldate cu uciderea a șase civili și rănirea altor 16.

La Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelenski, au fost distruse mai multe instalații energetice și de aprovizionare cu apă, lăsând fără curent electric și apă mai multe cartiere ale acestui oraș care înainte de război avea 635.000 de locuitori, a făcut cunoscut guvernatorul local Olekandr Vilkul.

Mai departe spre est în regiunea Donețk, au continuat luptele pentru orașele Bahmut și Avdiivka, unde autoritățile spun că locuitorii nu au electricitate și nici căldură, și trăiesc sub bombardamente constante. În ultimele 24 de ore, șase orașe și sate din regiune au fost atacate cu tiruri de artilerie grea, în timp ce în nord-est, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov a fost lovit de trei rachete, spun oficialitățile locale.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG