Linkuri accesibilitate

Energoatom: centrala nucleară de la Zaporoje a fost din nou bombardată de ruși


Agenția ucraineană pentru energie atomică Energoatom spune că centrala nucleară de la Zaporoje a fost din nou bombardată de ruși, rănind un lucrător și deteriorând mai multe aparate de detectare a radiațiilor, în timp ce autoritățile ruse susțin că centrala a fost bombardată din nou de ucraineni în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Într-o postare pe Telegram din 7 august, Electroatom spune că rachetele rusești au lovit un depozit unde se aflau 174 de containere cu reziduuri nucleare, și că deterioarea monitoarelor face imposibilă detectarea scurgerilor radioactive. Un lucrător a fost spitalizat după ce a fost lovit de un șrapnel.

Administrația instalată de ruși după ocuparea centralei Zaporoje spune că forțele ucrainene au folosit un lansator de rachete multiple pentru a ataca depozitul.

Incidentul vine după ce o linie de înaltă tensiune de la cea mai mare centrală atomică din Europa a fost distrusă pe 5 august de un bombardament, Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc pentru atac, care a determinat Agenția internațională pentru energie atomică să atragă serios atenția asupra riscului unui „dezastru nuclear.

Centrala atomică situată cam la 200 de kilometri nord-vest de portul ucrainean Mariupol controlat de ruși a fost ocupată de armata rusă la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina și este operată în continuare de tehnicieni și ingineri ucraineni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG