Linkuri accesibilitate

Energoatom: e posibil ca Rusia să pregătească o provocare la Zaporojie


Una din clădirile administrative ale centralei nucleare Zaprojie a fost avariată în timpul atacului rusesc din martie 2022.
Una din clădirile administrative ale centralei nucleare Zaprojie a fost avariată în timpul atacului rusesc din martie 2022.

Compania nucleară de stat a Ucrainei Energoatom a spus pe 19 august că forțele rusești vor să oprească blocurile de alimentare de la centrala nucleară Zaporojie și să le deconecteze de la rețeaua ucraineană de electricitate, relatează Reuters.

În comunicatul său de vineri, Energoatom susține că e posibil ca Rusia, care deține controlul asupra centralei din sudul Ucrainei, să se pregătească pentru o „provocare pe scară largă” acolo. Joi, Moscova acuzase Kievul de exact același lucru, spunând că ucrainenii ar plănui o provocare la Zaporojie.

„Există informații că forțele ocupante ruse plănuiesc să închidă blocurile de alimentare și să le deconecteze de la rețeaua electrică din Ucraina în viitorul apropiat. Armata rusă caută furnizori de motorină pentru generatoarele care vor intra în funcțiune după închiderea blocurilor de alimentare, în absența unei surse externe de energie pentru sistemele de răcire a combustibilului nuclear”, se spune în declarația Energoatom de vineri, citată de Reuters.

Cea mai mare centrală atomică din Europa a fost ocupată de forțele rusești în martie, dar e operată în continuare de personal ucrainean, deși doar două din cele șase reactoare de acolo funcționează la ora actuală.

Oprirea centralei de la Zaporojie ar pune presiune în plus asupra rezervelor energetice ale Ucrainei, mai ales în sud. Ucraina se pregătește pentru cea mai grea iarnă de la declararea independenței și pentru o posibilă penurie energetică, relatează Reuters.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG