Linkuri accesibilitate

Era influencerilor


Aud din ce în ce mai des cuvîntul INFLUENCER. Cuvîntul acesta e rostit cu respect, cu pietate, dar şi cu sarcasm. În mod normal, influencerul e un soi de formator de opinie, un individ urmărit de mulţi oameni, un tip care ştie să atragă atenţia maselor, care are charismă.

Era influencerilor
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00
Link direct



Înainte vreme în lumina reflectoarelor erau politicienii şi profesioniştii, oamenii care realizaseră ceva notabil în domeniile lor. Internetul a modificat radical situaţia. Influencer, adică tip faimos, poate fi oricine care e urmărit de cîteva mii de oameni şi nu mai contează prea mult ce face şi se spune. Influencer poate fi un tînăr naiv care le povesteşte altor tineri ce îngurgitează zilnic sau care le spune tot soiul de glumiţe indecente. Influencer poate fi un om simpatic care îşi etalează pe Instagram hainele elegante sau pune poze făcute în staţiuni balneare exotice. O prezentatoare TV sau o moderatoare de talk show poate şi ea să devină influencer în doi timpi şi trei mişcări. Pentru asta nu trebuie să le dea urmăritorilor pasaje din Seneca sau Platon, e suficient să pună nişte poze faine pe Instagram. Şi lumea o va urmări cu însufleţire. Poţi deveni influencer prin etalarea pe Instagram a unui stil sănătos de viaţă, prin faptul că eşti haios şi frumos, că apari în compania unor vedete, realizînd astfel un transfer de imagine, şi împrumutînd ceva din aura vedetelor.

Mă uit cu ochii lărgiţi de uimire la parada influencerilor din RM. Există printre aceşti influenceri oameni valoroşi, reflexivi, dar şi mulţi indivizi mediocri, penibili, fără simţul ridicolului. Există oameni care devin influenceri fără să-şi propună asta şi există indivizi care muncesc cu acribie, scrîşnind din dinţi, pentru a deveni influenceri şi pentru a trage nişte foloase. E multă prostie şi superficialitate în universul influencerilor. Uneori mi se face scîrbă cînd îi văd. E mult mai bine să citeşti un roman, să nu le auzi peroraţiile stupide. Alţii însă le înghit cu plăcere.

Am vorbit zilele astea cu un student care încearcă de multă vreme să facă pasul de la micro-influencer la influencer. Se chinuieşte sărmanul tînăr, încearcă tot soiul de trucuri, de strategii, dar tot micro-influencer rămîne. „La ce bun îţi trebuie?”, l-am întrebat cu un fel de compasiune.

„Păi, vreau să devin vestit şi chiar să fac bani!”, mi-a răspuns tînărul cu ochi trişti. I-am dorit baftă.

XS
SM
MD
LG