Linkuri accesibilitate

Erdogan a vorbit cu Putin și Zelenski despre exporturile de cereale ucrainene


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat despre exporturile de cereale ucrainene în cadrul unor convorbiri telefonice separate, la 11 iulie, cu președintele rus Vladimir Putin și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ucraina și aliații săi au făcut presiuni pentru redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, despre care Kievul spune că sunt închise din cauza unei blocade rusești. Țările occidentale și-au sporit presiunile de redeschidere a porturilor pentru a permite transportul de cereale, în special către țările din Orientul Mijlociu și Africa, care depind de cerealele ucrainene pentru a-și hrăni populația.

Erdogan i-a spus lui Putin că este timpul să ia măsuri în ceea ce privește un plan al ONU de stabilire a unor coridoare sigure în Marea Neagră pentru exporturile de cereale, potrivit unei declarații a biroului de comunicare al guvernului, citată de agenția de presă de stat Anadolu. Zelenski a declarat pe Twitter că apreciază ajutorul lui Erdogan în ceea ce privește reluarea exporturilor de cereale și a adăugat că Rusia trebuie, de asemenea, să fie oprită să ia cereale ucrainene din teritoriile ocupate.

Erdogan, care s-a oferit să medieze în problema cerealelor, a ridicat această problemă în dialogul cu Putin. Kremlinul a precizat că cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre cooperarea economică și despre o planificată „întâlnire ruso-turcă la cel mai înalt nivel” în viitorul apropiat. Nu au fost oferite alte detalii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG