Linkuri accesibilitate

Erdogan avertizează Grecia că rachetele turcești pot lovi Atena


O navă a gărzii de coastă turcești patrulează în în largul coastelor turceștii de la Marea Egee. (Arhivă)
O navă a gărzii de coastă turcești patrulează în în largul coastelor turceștii de la Marea Egee. (Arhivă)

În vreme ce toate privirile sunt îndreptate spre războiul din Ucraina, tensiunile cresc între cei doi membri NATO care sunt Turcia și Grecia.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00

Protestând față de ceea ce numește o primejdioasă militarizare a insulelor grecești din apropierea coastelor sale, Turcia a tras o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune deasupra Mării Negre, în luna octombrie.

Amenințări de la Ankara

Testul cu rachete balistice al Turciei a speriat Atena, a declarat duminică, 11 decembrie, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, adăugând că Ankara nu va rămâne inertă dacă Grecia continuă să militarizeze insulele din Marea Egee.

Turcia a tras o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune fabricată local, numită Tayfun („taifun” în turcă), peste Marea Neagră în octombrie. Racheta poate lovi ținte la o distanță de 561 de kilometri în 456 de secunde, potrivit Turciei.

Guvernul grec a condamnat luni declarațiile lui Erdogan și amenințările acestuia că ar putea lovi Atena cu rachete balistice. „Este inacceptabil și universal condamnabil ca amenințările cu un atac cu rachete împotriva Greciei să fie făcute de o țară aliată, un membru NATO”, a declarat ministrul grec de externe Nikos Dendias, la Bruxelles, unde a sosit pentru o reuniune ai șefilor diplomațiilor din țările Uniunii Europene.

„Atitudinile nord-coreene nu pot și nu trebuie să prindă rădăcini în Alianța Nord-Atlantică”, a spus el.

Conflict armat între două țări membre NATO?

Una din temerile interne ale Alianței Nord Atlantice, nu întotdeauna formulată public, și care s-a întețit odată cu războiul din Ucraina, este cea a unui conflict armat între cele două țări membre care sunt Grecia și Turcia.

Relația Greciei cu NATO a avut întotdeauna o natură specială. Grecia a fost primită în NATO în 1952, simultan cu Turcia, principalul motiv fiind acela de a evita un conflict militar între aceste două țări. Raționamentul a funcționat, și într-adevăr un conflict a fost evitat până astăzi, deși în 1974 Grecia și-a retras forțele din comandamentul militar integrat al Alianței, în urma invadării Ciprului de Nord de către Turcia.

Grecia a fost reprimită în structurile militare integrate ale NATO în 1980, după ce Turcia și-a ridicat obiecțiile. Eterna ostilitate dintre Grecia si Turcia arată care a fost până acum rolul stabilizator al Alianței Nord Atlantice în Europa.

Este prima oară că Erdogan formulează amenințări de asemenea natură împotriva vecinei sale Grecia. Mulți observatori pun asta pe seama faptului că Turcia va avea anul viitor alegeri prezidențiale și parlamentare, or țara se află în plină criză economică, iar Erdogan își vede scăzând vertiginos popularitatea.

El și ceilalți aflați în fruntea regimului turc, așadar, în cazul în care ar ajunge la concluzia că înfrângerea lor politică acasă este inevitabilă și inexorabilă, ar putea fi tentați să caute un pretext pentru a anula alegerile prezidențiale și parlamentare, care în mod normal ar trebui să aibă loc în iunie 2023.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG