Linkuri accesibilitate

Erdogan: criza energetică este provocată de sancțiunile occidentale


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan primit la Soci de președintele rus Vladimir Putin, 5 august 2022.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus marţi criza energetică în Europa pe seama sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, reluând practic argumentele Kremlinului, precizează AFP.

„Europa culege ceea ce a semănat”, a afirmat preşedintele turc în cursul unei conferinţe de presă la Ankara.

„Putin utilizează toate mijloacele şi armele de care dispune, în primul rând gazele naturale. Nu ne dorim, dar cred că Europa va avea probleme serioase la iarnă”, a adăugat Erdogan, afirmând că Turcia nu se va confrunta cu „astfel de probleme”.

În acest moment, Turcia are o rată anuală a inflației de peste 80%, cea mai ridicată în ultimii 24 de ani, datorată însă în cea mai mare parte politicilor financiare ale guvernului de la Ankara, dar agravată de criza energetică declanșată de invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.

Turcia are relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, fiind mediatorul acordului din vară privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

Erdogan a anunţat la începutul lunii august un acord privind plata parţială în ruble pentru livrările de gaze ruseşti către Turcia.

Potrivit analiştilor, acordul ar urma să permită Rusiei să continue să livreze Turciei hidrocarburi prin gazoductul TurkStream pe sub Marea Neagră.

În 2021, Turcia a importat din Rusia circa un sfert din cantitatea de ţiţei necesară şi 45% din achiziţiile de gaze naturale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG