Linkuri accesibilitate

Este așteptată decizia CC privind posibila dizolvare a Parlamentului


Președinta Maia Sandu și liderul PSRM, Igor Dodon

Joi, 15 aprilie, este așteptată decizia Curții Constituționale la cererea președintei Maia Sandu de a se constata că s-au întrunit condițiile pentru dizolvarea Parlamentului, după eșecul a doi candidați la funcția de premieri de a trece un nou guvern și program de guvernare prin legislativ.

Dacă judecătorii Curții Constituționale acceptă interpretarea președintei, este deschisă calea pentru alegeri generale anticipate, dorite de Maia Sandu încă de anul trecut, din timpul campaniei pentru prezidențiale. Cu toate acestea, unii experți constituționali atrag atenție că Parlamentul nu poate fi dizolvat pe perioada stării de urgență - decretată din motive sanitare – și care se încheie la sfârșitul lunii mai.

Decretul de dizolvarea a Parlamentului, a precizat Nicolae Osmochescu, fost judecător al Curții Constituționale, ar putea „ fi emis la sfârșitul perioadei de urgență și va intra în vigoare în termenul respectiv: în timp de 30 de zile trebuie să stabilească data (alegerilor) și 60 de zile pentru perioada electorală.”

Odată emis și intrat în vigoare decretul prezidențial, noul parlament va trebui să fie ales în decurs de trei luni, mai spune Osmochescu, pentru radio Europa Liberă.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG