Linkuri accesibilitate

Este Germania „prizoniera Rusiei”?


Cancelara germană Angela Merkel cu președintele Donald Trump la întîlnirea bilaterală de astăzi de la Bruxelles
Cancelara germană Angela Merkel cu președintele Donald Trump la întîlnirea bilaterală de astăzi de la Bruxelles

Ursula von der Leyen, ministră a apărării, respinge criticile american privind fondurile alocate pentru NATO.

Declaraţia preşedintelui american, Donald Trump, că Germania ar fi „controlată total” de către Rusia, a fost primită cu nedumerire. Mai ales pentru că declaraţia a fost rostită în preajma începerii reuniunii NATO de la Bruxelles. Mass-media germană a precizat că aceste critci ale preşedintelui trebuie privite în contextul gazoductului Nord Stream 2 şi a faptului că Statele Unite insistă asupra majorării contribuţiilor Germaniei la bugetul alianţei militare nord-atlantice. Statele Unite ale Americii apără Germania, dar Republica Federală încheie acorduri de afaceri cu Rusia, a spus Trump într-o convorbire cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. În cursul întrevederii, Trump ar mai fi zis că Germania este „o prizonieră” a Rusiei, iar guvernul american nu poate accepta această stare de fapt.

Potrivit radioteleviziunii germane, Stoltenberg ar fi spus că, uneori, există perspective diferite în ceea ce priveşte evaluarea unor proiecte economice ale ţărilor aliate. Chiar şi în timpul războiului rece, partenerii NATO au întreţinut relaţii comerciale cu Rusia. Comerţul este o chestiune, iar importul de energie este cu totul altceva, ar fi replicat preşedintele american.

Proiectul legat de gazoduct a mai fost criticat de către Donald

În Germania se crede că America este interesată să-şi extindă propria piaţă de export a gazelor....

Trump. În Germania se crede că America este interesată să-şi extindă propria piaţă de export a gazelor. Gazoductul Nord-Stream 2 urmează să aibă o lungime de 1.200 km şi trece prin Marea Baltică. Pe această cale ajung gazele din Rusia în Europa centrală şi occidentală.

Cancelara Angela Merkel a respins criticile lui Trump. Potrivit postului naţional de radio (DLF), ea a afirmat că Germania poate să facă „o politică independentă”. Ea a mai ţinut să precizeze că ştie din propria ei experinţă că o parte a Germaniei a fost controlată de către Uniunea Sovietică. Ea se bucură că astăzi germanii pot trăi unificaţi şi în libertate - şi pot lua decizii independente.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Şi Ursula von der Leyen, care în cadrul guvernului federal german deţine portofoliul apărării, a respins criticile lui Trump. Într-un interviu acordat postului public de televiziune (ARD), von der Leyen a respins şi criticile preşedintelui american care susţine că Germania nu contribuie într-o măsură suficientă la bugetul alianţei NATO. Trump a cerut ca ţările NATO să folosească două procente din produsul intern brut pentru cheltuieli militare şi de apărare.

„Germania s-a îndreptat spre acest obiectiv”, a spus Ursula von der Leyen. Ea a mai explicat că anul viitor, fondul alocat pentru apărare creşte cu 11 procente. Pînă în anul 2024, a mai spus ea, se va înregistra o creştere de aproape 80 la sută. În prezent, fondurile alocate apărării constituie în Germania 1,2 procente din produsul intern brut.

Şi Stoltenberg a luat apărarea Germaniei în cursul întrevedeii cu Trump, reliefînd necesitatea menţinerii unităţii alianţei. Partenerii NATO au şi început să majoreze investiţiile în apărare, a spus Stoltenberg, citat de radiodifuziunea germană.

„O alianţa puternică”, a mai spus secretarul general NATO, „este bună pentru Europa şi bună pentru Statele Unite”.

XS
SM
MD
LG