Linkuri accesibilitate

Euro în loc de dolar. Ce presupune schimbarea monedei de referință în R. Moldova


Schimbarea monedei de referință pentru R. Moldova promite, printre altele, să reducă diferența dintre cursul de vânzare și cel de cumpărare al euro.
Schimbarea monedei de referință pentru R. Moldova promite, printre altele, să reducă diferența dintre cursul de vânzare și cel de cumpărare al euro.

De la 2 ianuarie 2025, euro devine moneda de referință în R. Moldova, luând locul dolarului american. Schimbarea promite să reducă fluctuațiile cursului euro față de leul moldovenesc, dar și diferența dintre cursurile de cumpărare și vânzare ale monedei europene.

De ce se schimbă moneda de referință?

Euro este cea mai populară valută pe piața locală. Moldovenii plătesc în euro diverse servicii și produse – de la mașini și apartamente, până la chirii și electrocasnice la mâna a doua. În ultimele două decenii, ponderea euro în fluxurile financiare din R. Moldova a crescut considerabil, surclasând dolarul.

De asemenea, moneda euro deține ponderea majoritară în fluxurile economice externe, remiteri, investiții străine directe, pe piața valutară, la credite și depozite în valută. Astfel:

  • peste 60% din tranzacțiile comerciale sunt în euro;
  • circa 70% din remiterile care vin în R. Moldova sunt în euro;
  • peste 80% din creditele în valută sunt acordate în euro.

Totodată, au crescut și rezervele valutare în euro ale țării.

Este o decizie politică?

Trecerea de la dolar la euro se înscrie în contextul parcursului european al R. Moldova, fiind un pas important în alinierea la standardele economice și financiare europene. Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al țării și principala sursă de remitențe și investiții din afară.

Totuși, guvernatoarea Băncii Naționale (BNM), Anca Dragu, spune că „aceasta nu este o decizie politică”, ci, mai degrabă, una tehnică, analizată și pregătită timp de mai mulți ani.

Înseamnă că vom trece la moneda euro?

Nu. R. Moldova doar schimbă moneda de referință. Asta înseamnă că se modifică valuta în care se păstrează rezervele de stat și în baza căreia se calculează cursul oficial al leului moldovenesc.

R. Moldova ar putea trece la euro doar dacă ar intra în Zona euro, din care fac parte 20 de state din Uniunea Europeană, care au adoptat euro ca monedă unică. În acest caz, euro ar lua locul leului moldovenesc, iar BNM ar retrage treptat moneda națională din circulație.

Cum va influența schimbul valutar?

Unul dintre cele mai importante beneficii ale trecerii la euro ca monedă de referință este o stabilitate mai mare a ratelor de schimb dintre euro și leul moldovenesc. BNM afirmă că asta îi va avantaja atât pe cei care încasează plăți în euro, cât și pe cei care fac aceste plăți sau preferă moneda europeană pentru economii.

Specialiștii BNM prognozează că diferența de vânzare/cumpărare (numită spread) dintre euro și leu ar putea să scadă cu 5 bani (de la 20 de bani, cât este acum, până la 15). De exemplu, dacă cineva vinde 100.000 de euro și altcineva îi cumpără, costul agregat pentru clienți este de 20.000 de lei. Dacă spreadul se reduce la 15 bani, costul scade la 15.000 de lei.

Astfel, susține BNM, schimbarea monedei de referință la calcularea cursului oficial ar duce la economii anuale de ordinul milioanelor pentru economia reală. La un rulaj total de 11 miliarde de euro, în perioada 2023-2024, costurile ar scădea cu 29 de milioane de euro.

Potrivit cursului valutar afișat de Banca Națională a Moldovei, pe 2 ianuarie 2025 un euro costă 19.1559 lei moldovenești.

Va afecta rata dobânzilor la creditele în euro?

Specialiștii BNM spun că schimbarea monedei de referință nu afectează dobânzile la credite, care sunt determinate de condițiile pieței financiare. Totuși, stabilitatea cursului dintre euro și leul moldovenesc va oferi celor care iau credite mai multă previzibilitate în rambursarea ratelor.

Ce vor avea de câștigat companiile?

Importatorii și exportatorii vor avea de câștigat de la un curs mai stabil euro/leu moldovenesc și de diferența mai mică mai mică de curs. Aceștia vor putea să-și planifice mai eficient tranzacțiile cu partenerii din UE și să-și reducă riscurile valutare.

De asemenea, spune guvernatoarea BNM, investitorii străini vor avea mai multă încredere în piața moldovenească.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Patricia Mihailă

    Licențiată în Științe Politice, am opt ani de experiență în marketing și comunicare. În 2023, m-am alăturat echipei Moldova.org, unde am scris subiecte pe teme ca drepturile minorităților, cultură și sănătate mintală. Din noiembrie 2024, sunt bursieră în cadrul programului Regional Reporting Fellowship la Europa Liberă Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG