Linkuri accesibilitate

Gh. Cojocaru: „Se încheie o săptămână de-a dreptul europeană pentru R.Moldova”


De Zilele Europei, la Chișinău, 2019
De Zilele Europei, la Chișinău, 2019

Relația R.Moldova - Uniunea Europeană este analizată în dialogul dintre istoricul Gheorghe Cojocaru și șeful biroului de la Chișinău al Europei Libere, Vasile Botnaru:

Gh. Cojocaru: „Se încheie o săptămână de-a dreptul europeană pentru R.Moldova”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:24 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „Se încheie o săptămână de-a dreptul europeană pentru Republica Moldova, aproape fără precedent în acești 30 de ani de la declararea independenței de stat. Mai întâi, prim-ministra Natalia Gavriliță a mers în prima sa vizită oficială la Bruxelles, având întrevederi la cele mai înalte niveluri politice. Marți, echipa de fotbal Sheriff Tiraspol a produs surpriza anului în fotbalul european, învingând echipa Real Madrid, pe terenul din capitala Spaniei, iar miercuri președinta Maia Sandu a primit vizita de răspuns a președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. La Chișinău este așteptată, de asemenea, și sosirea președintelui Sloveniei, țară care deține președinția europeană.”

Europa Liberă: Și e de menționat că președintele german a venit cu niște bani și asta mă îndeamnă să constat că în sport, ca și în politică sau, invers, în politică că și în sport, contează rezultatele, înainte de toate. Și dacă privim din această perspectivă vizita Nataliei Gavriliță la Bruxelles, ce rezultate am putea aștepta în urma întâlnirilor sale cu înalte autorități europene?

Gheorghe Cojocaru: „Dacă în fotbal rezultatele sunt la vedere și sunt clar stabilite la sfârșitul meciului, rezultatele în politică se concretizează treptat și gradual, mai ales că vizita Nataliei Gavriliță la Bruxelles a fost una de prezentare a priorităților programului de guvernare.

Aceasta a fost o vizită bună, cu întâlniri importante, la care s-a discutat și pe marginea planului Uniunii Europene pentru redresarea economică a Republicii Moldova în sumă de până la 600 milioane de euro, în subvenții, garanții, împrumuturi și investiții. La același capitol al rezultatelor merită subliniată și declarația lui Josep Borrell, vicepreședintele Comisiei Europene și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afacerile Externe, privind susținerea financiară a agendei de reforme a Guvernului de la Chișinău. Conform Acordului de Asociere, Republica Moldova va avea întreg sprijinul instituțiilor europene în vederea asocierii politice și integrării economice cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: În aceste zile, cancelarul german Angela Merkel își încheie mandatul, personalitate care a avut foarte multe acțiuni de încurajare a Republicii Moldova și tocmai acum se caută o nouă formulă de guvernare, după parlamentarele recent încheiate, dar președintele Germaniei a ales să vină la Chișinău, la invitația Maiei Sandu. Ce semnificații atribuiți acestei vizite tocmai în contextul unei guvernări în Germania care abia se constituie?

Gheorghe Cojocaru: „Cancelarul Angela Merkel, să amintim, a vizitat Chișinăul în august 2012, iar sprijinul său a fost, într-adevăr, esențial pentru ca Republica Moldova să obțină liberalizarea regimului de vize și semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Economia națională trebuie repusă și ea temeinic pe agenda investițiilor internaționale...

Vizita președintelui Frank-Walter Steinmeier, după care va urma și cea a președintelui sloven, confirmă că actuala guvernare, după perioada glaciară a binomului Dodon-Plahotniuc, a repus definitiv Republica Moldova pe agenda europeană și internațională, ceea ce este absolut necesar, însă nu și suficient. Economia națională trebuie repusă și ea temeinic pe agenda investițiilor internaționale, pentru a asigura perspective certe de dezvoltare și de integrare economică în spațiul european. Forul moldo-german al oamenilor de afaceri, care și-a ținut lucrările cu prilejul acestei înalte vizite, arată că autoritățile sunt preocupate realmente să transforme Republica Moldova într-o zonă atractivă pentru investiții și proiecte de dezvoltare economică.”

Europa Liberă: Știindu-vă cunoscător ori chiar microbist, totuși vreau să mă întorc la fotbal, la victoria spectaculoasă a Sheriff-ului. Ce este asta: un succes legitim, o întâmplare fericită sau ghinionul celor care au pierdut la ei acasă, în văzul lumii?

Gheorghe Cojocaru: „Da, prin victoria de pe stadionul Santiago Bernabéu, Sheriff-ul a oferit surpriza anului în fotbalul european, despre care a scris și a comentat în tonuri laudative presa internațională. Președinta Maia Sandu a felicitat echipa cu această ocazie. O echipă obscură, fără palmares deosebit, a bătut unul din granzii fotbalului mondial, după ce pe stadionul de pe malul stâng al Nistrului, de la Tiraspol, a învins echipa ucraineană Șahtar, păstrând șanse bune pentru accederea în primăvara europeană. Chiar dacă la Madrid n-a jucat niciun fotbalist moldovean, Sheriff-ul, cu o componență pestriță internațională, a adus și el fotbalul din Republica Moldova pe agenda fotbalului european. Ceea ce în aceste vremuri de pandemie nu este deloc puțin, indiferent de norocul sau ghinionul cuiva de pe terenul de joc.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG