Linkuri accesibilitate

Povestea cailor


Îmi este greu să înţeleg cum poţi să trăieşti aici ani de zile şi să mai nutreşti speranţe în ce priveşte bunătatea şi cumsecădenia moldovenilor



Aşadar, căluţii de pe tabla mare de şah din centrul capitalei au fost şterpeliţi cu neruşinare. Cine a făcut-o? Păi, cred că nu e nevoie de multă minte ca să-ţi dai seama. Sînt pesemne nişte concetăţeni de-ai noştri, turmentaţi de tranziţia nesfîrşită, de haosul din jur şi de decăderea morală fără frontiere.

De ce au făcut-o? Aici am eu o presupunere mai puţin sigură. Mi se pare că hoţul va folosi caii de şah pe post de element decorativ în gospodărie. Bunăoară, dacă pui cîte un cal de o parte şi alta a pridvorului, poţi avea senzaţia că ai o casă care concurează Sala cu Orgă cu tot cu lei. În definitiv, caii de şah ar putea să înfrumuseţeze chiar şi o cameră pentru oaspeţi. Şi oricum caii se potrivesc mai bine ca element decorativ decît nebunii, pionii sau turnurile.

Am ascultat cu mare atenţie discursul plin de decepţie al primarului Dorin Chirtoacă. Edilul zicea că sperase să nu se întîmple aşa ceva, că crezuse că am devenit şi noi o societate civilizată, dar aşteptările i-au fost date peste cap de furtul neaşteptat al pieselor de şah.

Mărturisesc că eu unul sînt mult mai circumspect, eufemistic vorbind. Îmi este greu să înţeleg cum poţi să trăieşti aici ani de zile şi să mai nutreşti speranţe în ce priveşte bunătatea şi cumsecădenia moldovenilor. Te uiţi în jur şi vezi aproape peste tot cohorte de homo mercantilus, indivizi cinici şi şmecheri care nu au decît un singur lucru în capete: supravieţuirea prin orice mijloace. În atare condiţii, am mai spus-o, să pui la baza edificiului social ideea că omul e o fiinţă cucernică, blajină, onestă, altruistă, responsabilă, mi se pare o greşeală imensă. Cu această idee în braţe am tot mers prin deşertul tranziţiei şi am ajuns nicăieri.

Nu zic că trebuie să construim un stat autoritar, Doamne fereşte! Dar fără un control riguros al felului în care sînt cheltuiţi banii publici şi fără amenzi şi pedepse serioase pentru escroci, nu vom reuşi să ne urnim din punctul mort.

Revenind la caii ciordiţi, aş remarca faptul că anterior a fost furată o porţiune de gazon, iar şi mai înainte s-a tot furat aici ca-n codru. Mîine ar putea cineva să fure şi vreun aparat de fitness instalat tot de primar în parcul din centrul urbei. Pe mine nu m-ar mira deloc să se întîmple asta...
XS
SM
MD
LG