Linkuri accesibilitate

Europa, lovită de un val de căldură, „simptom al schimbărilor climatice”


Europenii sunt sufocați de un val de căldură care face ca temperaturile să depășească 40 de grade Celsius, contribuind la incendii de pădure și accentuând temerile că astfel de perioade de caniculă la începutul verii încep să devină o normă.

Temperaturile extreme afectează, în special, Spania și Franța, unde stațiunea balneară Biarritz a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie, de 32,9 grade, la 18 iunie. Oamenii de știință au prezis că astfel de perioade de caniculă vor apărea mai devreme și se vor prelungi, pe măsură ce schimbările climatice provocate de om se vor agrava. Meteorologii speră că declanșarea unor furtuni de pe coasta atlantică, către finalul zilei de 19 iunie, ar putea aduce o oarecare dimineare a temperaturii.

Matthieu Sorel, climatolog la Meteo France, a declarat: „Acesta este cel mai timpuriu val de căldură înregistrat vreodată în Franța” din 1947. El a numit vremea extremă un „simptom al schimbărilor climatice”. Pompierii spanioli se luptă să controleze incendiile de vegetație în mai multe părți ale țării, în timp ce vânturile fierbinți și uscate au răspândit rapid flăcările. Zamora, în apropiere de granița cu Portugalia, și Catalonia, în est, au fost printre regiunile cele mai afectate. Nu au fost raportate decese sau răniți în urma incendiilor din Spania.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG