Ştiri
Europol a închis cea mai mare piață ilegală online din lume cu servere în R. Moldova și Ucraina
Agenția europeană Europol spune că a închis cea mai mare piață ilegală online din lume, DarkMarket, care își avea serverele în R. Moldova și Ucraina. Peste 20 de servere din cele două țări au fost sechestrate în cadrul unei operațiuni internaționale conduse de Germania împotriva utilizatorilor platformei ilegale. „Datele stocate vor oferi anchetatorilor indicii noi pentru a investiga în continuare moderatori, vânzători și cumpărători”, a spus Europol într-un comunicat. Un cetățean australian despre care anchetatorii cred că este operatorul DarkMarket a fost arestat în apropierea graniței Germaniei cu Danemarca, la sfârșitul săptămânii trecute. Platforma era folosită de peste jumătate de milion de utilizatori din lumea întreagă, inclusiv peste două mii de vânzători, pentru comerțul cu droguri ilicite, bancnote false, carduri bancare furate sau falsificate, carduri SIM anonime sau programe de computer malware. Anchetatorii au calculat că platforma a intermediat peste 320 de mii de tranzacții în criptovalută în valoare de aproximativ 170 de milioane de dolari. La investigații iau parte și polițiști moldoveni, alături de polițiști din Germania, Australia, Danemarca, Marea Britanie, Ucraina și Statele Unite.
Vezi ultimele știri
Schimbul de organe, țesuturi și celule umane cu alte state va fi reglementat
R. Moldova va putea face schimb de organe, țesuturi și celule umane cu alte state europene. În acest sens, autoritățile din sănătate pregătesc un proiect de hotărâre de guvern, care se află în consultări publice până la data de 22 noiembrie.
Proiectul stabilește condițiile schimbului de organe destinate transplantului între R. Moldova și alte state, procedurile de transmitere a informațiilor referitoare la caracterizarea organului și a donatorului, dar și proceduri de notificare a incidentelor și reacțiilor adverse grave.
Schimbul de organe dintre R. Moldova și alte state se va realiza în cazul în care în țară nu se va găsi o persoană (primitor) compatibilă în listele de așteptare pentru un organ, și, astfel, vor fi oferite altui stat, cu respectarea legislației naționale.
La modul practic, o dată depistat un potențial organ sau țesut pentru donare, Agenția de Transplant din R. Moldova va transmite autorităților competente din alte state de destinație potențiale, în cel mai scurt timp, informațiile colectate privind organele prelevate și ale donatorului. Dacă autoritățile acelor state vor găsi un potențial primitor, va avea loc schimbul de organe. Același lucru se va întâmpla și viceversa.
Pentru realizarea acestui schimb de organe, R. Moldova va trebui să semneze acorduri-cadru cu țările cu care va avea aceste schimburi.
În proces vor fi implicate și biobăncile
Proiectul mai prevede ca schimbul de organe destinate transplantului să se facă în baza autorizației de import sau export emise de către Agenția de Transplant.
Autorizații de import și export vor primi doar biobăncile de țesuturi și/sau celule umane, structurile din cadrul prestatorilor de servicii medicale publice sau private sau persoane juridice care desfășoară activități de prelevare, transport și livrare de țesuturi sau celule.
- Te-ar putea interesa și: În Moldova vor fi create primele biobănci. Ce vor păstra și cu ce se vor ocupa
„Noi puteam face și până acum schimbul de organe, însă pe partea celulelor era nevoie să se facă prin intermediul biobăncilor, în cazul în care acestea au un acord de colaborare cu instituțiile similare de peste hotare. Biobanca trebuie să se asigure de calitatea transportatorului”, a explicat Europei Libere, directorul Agenției de Transplant, Grigore Romanciuc.
În R. Moldova a fost creată acum patru ani o biobancă de țesuturi și fluide pentru pacienții care suferă de patologii hepatice la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Aceasta nu este funcțională, întrucât este la faza de creare a bazei tehnico-materiale, dar și pentru că abia anul acesta (martie 2024) a fost aprobată o lege de activitate a biobăncilor.
Acord în vigoare cu România
R. Moldova efectuează schimbul de organe cu România, cu care are un acord de colaborare în acest sens, din anul 2022, când o femeie din R. Moldova a primit un ficat de la un donator din România. În același timp, rinichii unui bărbat din Moldova au fost transplantați la doi pacienți din țara vecină.
De asemenea, în iunie 2023, o femeie din R. Moldova a primit un ficat de la un donator aflat în moarte cerebrală din România.
- Vezi și: În R. Moldova a ajuns primul organ pentru transplant prin intermediul unui mecanism internațional
Totodată, R. Moldova a aderat în septembrie 2023 la platforma internațională FOEDUS, din care fac parte 19 țări. Este vorba despre un sistem informațional în care statele-membre plasează informații despre organele pe care le pot oferi pentru transplantare celorlalte țări, prioritare fiind cele vecine.
Odată cu intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, R. Moldova va putea importa/exporta atât organe (ficat, rinichi), țesuturi (corneea, oase, tendoane, valve cardiace, vene), cât și celule umane (oocite, spermă, embrioni, țesut reproductiv).
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Majoritatea ucrainenilor continuă să se opună cedării de teritorii Rusiei (sondaj)
Majoritatea ucrainenilor se opun cedării oricărui teritoriu capturat de Rusia în schimbul păcii, chiar dacă armata lor face față cu greu avansurilor rusești din est - potrivit unui sondaj publicat marți.
Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev a realizat sondajul cu o lună înainte de alegerea lui Donald Trump, a cărui victorie a reaprins temerile că Washingtonul ar putea forța Ucraina să cedeze teritorii, relatează AFP.
„La începutul lunii octombrie 2024, în ciuda tuturor circumstanțelor dificile, majoritatea ucrainenilor - 58% - spun că se opun oricărei concesii teritoriale”, se arată în sondaj.
Kievul, în inferioritate față de Moscova în ce privește arsenalele și numărul de soldați, luptă de săptămâni întregi să oprească avansul constant al forțelor ruse în estul regiunii Donețk.
Pe plan diplomatic, Kievul s-a confruntat cu „oboseala de război” din partea unor aliați occidentali, inclusiv din partea principalului său susținător, Statele Unite, unde alegerile prezidențiale au relansat dezbaterile privind ajutorul acordat Ucrainei.
Președintele ales Trump a afirmat că va pune capăt luptelor în termen de 24 de ore, fără a spune cum, în timp ce vicepreședintele său JD Vance a pledat pentru „înghețarea” luptelor pe liniile actuale.
- Te-ar putea interesa și: „Pacea” lui Trump: Ucraina ar trebui să nu ceară intrarea în NATO cel puțin 20 de ani (Wall Street Journal)
Însă eșecurile militare și diplomatice au avut un efect redus asupra sondajelor din Ucraina, care au arătat că „între mai și începutul lunii octombrie 2024, situația nu s-a schimbat - în prezent, 32% din ucraineni ar fi pregătiți pentru concesii teritoriale”.
Această cifră s-a triplat, totuși, de la începutul războiului, când doar 10 % erau în favoarea cedării unor teritorii.
Moscova a cerut în mod repetat Ucrainei să cedeze teritoriile „eliberate” de ruși ca o condiție prealabilă pentru negocierile de pace, o cerere respinsă categoric de Kiev.
În timp ce majoritatea ucrainenilor au răspuns „nu” atunci când au fost întrebați dacă ar aproba concesii teritoriale la modul general, cifrele au variat atunci când anchetatorii au întrebat dacă renunțarea la anume regiuni ar fi dificilă, dar acceptabilă.
Aproximativ 46% dintre ucraineni ar fi pregătiți să accepte renunțarea la Donbas și Crimeea, potrivit sondajului, 39% dintre aceștia afirmând că acest compromis ar fi „dificil”.
Donbas este o regiune estică care cuprinde Donețk și Lugansk, ocupată în prezent în cea mai mare parte de forțele ruse, în timp ce Crimeea este o peninsulă ocupată de Rusia în 2014 și anexată ulterior.
În această vară, Ucraina a lansat o ofensivă și a cucerit o parte din teritoriul rus, în regiunea Kursk, sperând că asta i-ar putea îmbunătăți poziția dacă ar fi forțată să negocieze.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Din 2025, moldovenii vor avea cartea de identitate în locul buletinului
Cetățenii R. Moldova vor trece treptat la cartea de identitate de model european începând cu martie 2025. Guvernul a aprobat proiectul de modificare a legislației privind actele de identitate în ședința din 13 noiembrie.
Noile documente vor fi eliberate din data de 31 martie 2025 și vor avea dimensiunile unui card bancar. Actul va include atât informațiile tipărite, cât și datele biometrice ca imaginea facială și amprentele proprietarului. Pentru cetățenii străini, apatrizi, refugiați și beneficiari de protecție umanitară va fi emisă cartea de rezidență.
Din noile acte vor fi omise unele informații precum viza de reședință. Astfel, cetățenii nu vor mai trebui să-și schimbe actele cu fiecare adresă nouă. Altă modificare ține de vârsta celor care pot avea o carte de identitate, care va putea fi emisă începând cu vârsta de 14 ani.
Deținătorul noului act de identitate va putea accesa online serviciile electronice guvernamentale, cum ar fi e-Stare Civilă sau MSign, fără a fi nevoie să se deplaseze la instituțiile care le prestează. Asta va avantaja mai ales moldovenii care locuiesc peste hotare și vor avea acces la distanță la serviciile publice, spun autoritățile.
„Cartea de identitate va putea fi folosită la traversarea frontierei și la identificarea electronică a cetățenilor. [...] Va fi eficientizat și schimbul de acte dintre autorități, pentru a reduce numărul de documente prezentate de cetățeni la accesarea serviciilor publice”, a explicat secretarul general al Guvernului Artur Mija.
- Te-ar putea interesa și: Parlamentul adoptă, în prima lectură, amendamente ce înăspresc dobândirea cetățeniei
Trecerea la cartea de identitate va permite extinderea listei țărilor membre ale Uniunii Europene în care cetățenii moldoveni vor putea călători. Tranziția la noile acte se face inclusiv pentru a alinia R. Moldova la standardele UE, după obținerea statutului de stat candidat la aderare în iunie 2022.
Anunțul despre introducerea cărții de identitate după model european a fost făcut de autorități în martie curent.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Blinken, la Bruxelles, promite să consolideze sprijinul pentru Ucraina înaintea instalării lui Trump
Secretarul de stat american Antony Blinken a asigurat miercuri NATO că administrația Biden își va consolida sprijinul pentru Ucraina în cele câteva luni dinaintea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă și va încerca să consolideze alianța în acest răstimp.
Întâlnindu-se cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Bruxelles, Biden a mai spus că desfășurarea de trupe nord-coreene pentru a ajuta Rusia în războiul din Ucraina va primi un „răspuns ferm”, notează Reuters.
Președintele ales Trump, care în trecut a pus sub semnul întrebării sprijinul militar al SUA pentru Ucraina, spune că va pune capăt rapid războiului declanșat de Rusia, fără a preciza cum, stârnind îngrijorări în rândul aliaților SUA că ar putea încerca să forțeze Kievul să accepte pacea în condițiile Moscovei. Biden își încheie mandatul pe 20 ianuarie.
Blinken a declarat după întâlnirea cu Rutte la sediul alianței că au discutat despre continuarea sprijinului acordat Ucrainei, unde forțele ruse au câștigat teren pe frontul din est, și despre eforturile pe care NATO trebuie să le facă pentru a-și consolida baza industrială militară.
Administrația americană demisionară va „continua să consolideze tot ceea ce facem pentru Ucraina”, a spus el.
„Președintele Biden intenționează (...) să folosească fiecare zi pentru a continua să facă ceea ce am făcut în ultimii patru ani, și anume să consolideze această alianță”, a spus Blinken.
Desfășurarea de trupe nord-coreene pentru a sprijini Rusia în conflict „trebuie să primească și va primi un răspuns ferm”, a mai spus el.
Rutte a declarat că „Rusia nu a câștigat” în Ucraina, pe care a invadat-o în februarie 2022.
„Evident, trebuie să facem mai mult decât să ajutăm Ucraina să rămână numai în luptă”, a spus el.
- Te-ar putea interesa și: Analiză | Victoria lui Trump ar putea duce la promovarea păcii în Ucraina, dar în condițiile cui?
Blinken urma să se întâlnească mai târziu cu ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiha, potrivit programului Departamentului de Stat.
De asemenea, el se va întâlni miercuri, la Bruxelles, cu comandantul suprem al forțelor aliate ale NATO din Europa, generalul Christopher Cavoli, cu înalți oficiali ai UE și cu ministrul britanic de externe David Lammy.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Maia Sandu discută cu Recep Tayyip Erdogan la Baku despre găgăuzi
Președinta Maia Sandu i-a spus omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, că Găgăuzia este „o punte” între R. Moldova și Turcia. Sandu care a fost realeasă pe 3 noiembrie, dar care a pierdut în autonomia găgăuză, s-a întâlnit cu liderul turc marți, în marginea reuniunii COP29, la Baku.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, președinta moldoveană a spus că, la întâlnirea din capitala Azerbaidjanului, ea și Erdogan s-au „angajat să lucreze împreună” pentru a conserva limba și cultura găgăuză, care reprezintă „o parte valoroasă a identității” R. Moldova.
Sandu s-a mai văzut cu Erdogan săptămâna trecută, la o reuniune a Comunității Politice Europene, la Budapesta, dar întâlnirea în marginea summit-ului climatic COP29, la Baku, este prima lor întâlnire față în față, de la alegerile prezidențiale moldovene din 3 noiembrie. Sandu l-a învins atunci, în turul doi de scrutin, cu peste 52% din voturi, pe Alexandr Stoianoglo, sprijinit de socialiștii și alte forțe pro-ruse. Dar președinta moldoveană a pierdut în Găgăuzia cu scorul de 3% la 97% în fața rivalului său, care este etnic găgăuz, originar din Comrat.
Autoritățile de la Chișinău spun că voturile multor alegători din autonomia găgăuză la alegerile prezidențiale ar fi fost „cumpărate” de oligarhul fugar Ilan Șor, care se ascunde la Moscova și ar complota cu Kremlinul împotriva puterii pro-occidentale de la Chișinău.
Șor, care a fost condamnat la închisoare pentru rolul său în „furtul miliardului”, din 2014, ar controla autonomia găgăuză prin intermediul fostei sale asistente, Evghenia Guțul, bașcană a Găgăuziei. Guțul a fost aleasă guvernatoare în 2023, într-o victorie covârșitoare, despre care Chișinăul spune că s-ar fi datorat, de asemenea, unor acte de „corupție politică”. Dar niciun proces inițiat de poliție și procurori nu s-a finalizat încă în instanțe.
Alte contacte ale președintei moldovene cu „lumea turcică”, la COP29
Întâlnirea Sandu - Erdogan din Azerbaidjan a avut loc în marginea COP29, cel mai important summit de mediu de anul acesta. Președinta moldoveană a mai discutat cu omologul său turc „despre pace și stabilitate în regiune, dar și despre creșterea comerțului și investițiilor turcești în Moldova”.
Maia Sandu s-a mai întâlnit cu gazda reuniunii, președintele azer Ilham Aliyev, mulțumindu-i pentru „primirea călduroasă”.
Aliyev a subliniat cu ani în urmă afinitățile etnice ale propriului popor, azerii, cu găgăuzii, și a obținut, între altele, ridicarea la Comrat a unui monument al tatălui său, Heydar Alyev, care a condus Azerbaidjanul înaintea sa și care a fost declarat de Baku drept „personalitate remarcabilă a lumii turcice”.
- Citește și: COP29: Ori plătim, ori ne pregătim de dezastru climatic, avertizează secretarul general ONU
Acum, Moldova speră să obțină importuri de gaze din Azerbaidjan, purtând convorbiri cu azerii în ultimii ani, dar acestea nu s-au soldat deocamdată cu rezultate concrete.
Postarea președintei Sandu despre întâlnirea cu Aliyev la COP29 nu spune nimic în legătură cu acest subiect, subliniind, pe de altă parte, că summit-ul de la Baku este „orientat spre găsirea de soluții care să ajute societățile noastre să se adapteze la efectele schimbărilor climatice”.
Mari absenți de la COP29
COP29, care are loc între 11 și 24 noiembrie, a adus la Baku mulți lideri internaționali, dar de la reuniune au lipsit principalii lideri europeni, inclusiv președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Mai lipsesc președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cel al Rusiei, Vladimir Putin.
Uniunea Europeană este îngrijorată de mișcările autoritare ale lui Aliyev, dar este reprezentată la COP29 prin președintele Consiliului European la final de mandat, Charles Michel, dar și de mai mulți lideri de țări europene.
Unul dintre aceștia, Andrzej Duda, deși a fost la summit, a lipsit din fotografia de grup a reuniunii - pentru că a refuzat din cauza prezenței autocratului din Belarus, Alexandr Lukașenko.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Guvernul dă undă verde la cultivarea cânepii industriale
Guvernul a aprobat miercuri, 13 noiembrie, proiectul de hotărâre prin care se permite cultivarea cânepii industriale pentru producerea de semințe, fibre, ulei. Autoritățile vor controla agricultorii prin registre, certificări și contracte de valorificare a producției.
Potrivit noilor reglementări, primul pas pe care urmează să-l facă un producător este să depună o cerere la Comitetul permanent de control asupra drogurilor. Valabilitatea autorizației va fi de cinci ani și va permite cultivarea doar a soiurilor de plante înregistrate în Catalogul soiurilor de plante de Republica Moldova și Catalogul comun al soiurilor de plante agricole al Uniunii Europene sau cataloagele naționale ale țărilor membre.
Cererea trebuie să conțină copiile documentelor de înregistrare a întreprinderii; acte juridice ce dovedesc deținerea legală a suprafeței de teren agricol; contractele de valorificare a producției, în situația utilizării în industriei și/sau în alimentație.
Cum vor controla autoritățile producerea cânepei
Agricultorul va fi obligat să aibă un contract de valorificare a producției ca autoritățile să se asigure că acesta va respecta traseul producției, astfel încât să evite neclaritățile și „confuziile sociale” referitoare la cânepă, așa cum se menționează în proiectului de hotărâre a Guvernului.
Este important de menționat că agricultorul va trebui să țină un registru de evidență și trasabilitate a producției recoltate și comercializate.
De asemenea, va fi nevoie de certificarea încăperilor pentru păstrarea, prelucrarea și utilizarea plantelor de cânepă care va fi făcută, la fel, de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Deși autorizația pentru cultivare este eliberată pe un termen de cinci ani, autoritățile au introdus o normă care obligă producătorul să țină o evidență anuală a terenului și a suprafeței cultivate cu cânepa industrială. Această măsură ar permite autorităților să supravegheze și controleze activitățile legate de cultivarea cânepei.
„Susținerea proiectului aduce doar avantaje fără a compromite siguranța publică”, a declarat Sergiu Gherciu, Secretar general al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul ședinței Guvernului din 13 noiembrie 2024. „Concentrația este atât de mică încât planta nu poate fi folosită ca stupefiant sub nicio formă”, a dat asigurări funcționarul.
Premierul Dorin Recean a ținut să sublinieze că cultivarea cânepei industriale reprezintă „o oportunitate” pentru mediul de afaceri din Moldova.
Autoritățile discută de mai mulți ani să modifice legislația și să stimuleze cultivarea cânepii industriale, recunoscând că aceasta poate să aducă profituri consistente cum ar fi de 1.500 de euro pentru o tonă de semințe recoltate pe hectar, 1.600 de euro pentru 2 tone de fibre la hectar, existând cerere pentru produsele de cânepă pe piața europeană.
De asemenea, autoritățile au promovat această plantă ca fiind o cultură ecologică și durabilă, care necesită mai puține substanțe chimice și irigații în comparație cu alte culturi. Planta este rezistentă la condițiile climatice variate și nu necesită condiții de creștere speciale.
Planta mai este văzută ca materie primă pentru combustibil solid, în așa mod contribuind la independența energetică a R. Moldova.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Premierul Recean va anunța săptămâna viitoare numele noilor miniștri. Cine ar putea să plece
Premierul Dorin Recean va anunța luni, 18 noiembrie, numele noilor miniștri pe care îi va propune președintei Maiei Sandu spre aprobare.
„Am analizat și am pus în discuție schimbările pe care trebuie să le facem în guvernare și cine anume trebuie să conducă [ministerele]”, a spus premierul în debutul ședinței Guvernului din 13 noiembrie.
La ședința precedentă, din 6 noiembrie, Recean a anunțat că în 10 zile va veni cu „propuneri de schimbări” în Guvern, unii miniștri urmând a fi înlocuiți.
Anunțul prim-ministrului, care nu este membru al partidului de guvernământ, PAS, a fost făcut după ce președinta Maia Sandu a spus, în campania electorală, că a auzit „pretențiile cetățenilor” și că vor fi făcute schimbări în echipa de guvernare.
La câteva zile după anunțul premierului, Andrei Spînu s-a retras din Guvern și din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Spînu a fost ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și unul dintre fruntașii partidului de guvernământ, având un rol important în campania Maiei Sandu pentru un nou mandat de președintă.
Spînu și-a explicat demisia prin faptul că ar fi fost supus unei campanii de defăimare și a spus că reforma justiției trebuie să rămână „prioritatea zero” pentru guvernare.
- Vezi și: „S-a lucrat mult, dar s-a comunicat prost”. Ce spun deputații despre eventualele remanieri în Guvern
Pe lângă el, în presa moldoveană se vehiculează că din Guvern ar putea pleca ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Zvonurile sunt alimentate de declarațiile Maiei Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 11 noiembrie.
Sandu s-a arătat nemulțumită de situația din justiție. În particular, șefa statului a spus că Procuratura Anticorupție a înregistrat un „eșec total” în lupta cu corupția mare și corupția politică. Ea și-a arătat nemulțumirea și față de examinarea îndelungată a dosarelor de corupție politică și a cerut Parlamentului să adopte în lectură finală proiectul de lege privind crearea Curții Anticorupție.
- Te-ar putea interesa și: „Eșec total”: Maia Sandu cere un plan de combatere a corupției politice
Potrivit unor surse, ar urma să plece și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, care se află într-un conflict îndelungat cu asociația „Forța Fermierilor”. Fermierii au cerut în repetate rânduri demisia lui Bolea, pe care îl acuză că ar reprezenta interesele marilor holdinguri agricole în detrimentul micilor fermieri.
Vicepremierul este, însă, apărat de o alte asociații de agricultori, care, într-o declarație publicată pe 12 noiembrie, spun că schimbarea sa ar aduce „instabilitate suplimentară” în sector.
Schimbări ar urma să se producă și la Ministerul Afacerilor Interne, la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și la Ministerul Sănătății, transmite pe surse presa de la Chișinău. În ședința de Guvern din 13 noiembrie, premierul Dorin Recean nu a infirmat și nici confirmat aceste zvonuri.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
BNM: În premieră, rata inflației s-a menținut timp de 12 luni la 5%
Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a spus că în premieră pentru ultimii opt ani, rata inflației s-a situat timp de 12 luni consecutiv în intervalul de țintire - adică de 5%.
„Rata anuală a inflației s-a majorat de la 3,8% în luna iunie curent, până la 5,2% în septembrie 2024”, a spus guvernatoarea Anca Dragu la 12 noiembrie, în cadrul conferinței de prezentare a celui de-al patrulea raport asupra inflației.
Dragu a afirmat că rata anuală a inflației a înregistrat o ușoară creștere din cauza secetei din vară și creșterii prețurilor la produsele alimentare și petroliere pe piața internațională.
Dar cererea internă moderată, prețurile interne la producția industrială, precum și prețurile la produsele alimentare și petroliere pe piața internațională au exercitat un impact dezinflaționist asupra ratei anuale a inflației.
- Te-ar putea interesa și: Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, discută la Bruxelles despre integrarea în structurile financiare europene
BNM estimează că rata anuală maximă a inflației ar putea ajunge la 6,2% în primul trimestru în 2025, în timp ce minimă ar putea fi de 3,7%, care ar putea fi înregistrată în trimestru doi al anului 2026. Dragu a spus că obiectivul Băncii Naționale rămâne promovarea unei politici monetare pentru menținerea inflației pe termen mediu în limita de 5%.
Printre riscurile inflaționiste anticipate de Banca Națională se numără intensificarea tensiunilor geopolitice din Ucraina și Orientul Mijlociu, creșterea cotațiilor europene la gazele naturale, creșterea salariilor în sectorul bugetar, incertitudinea în privința finanțării externe, politica monetară a SUA și UE și mecanismul de compensare a cheltuielilor la resursele energetice, de rând cu bugetul de stat pentru 2025, proiectul căruia încă nu a fost publicat.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Încă o dronă depistată pe teritoriul R. Moldova
Poliția moldoveană a anunțat marți, 12 noiembrie, că a depistat o dronă căzută în extravilanul localității Coșernița, din raionul Criuleni, aflată la circa 26 de km de Chișinău.
În zona căderii dronei accesul cetățenilor a fost restricționat, iar la fața locului au intervenit toate serviciile specializate. Angajații secției tehnico-explozive a Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliției urmează să investigheze aparatul de zbor.
În urma primelor examinări, Poliția a stabilit că este vorba despre un aparat de zbor de însoțire a dronelor de tip „Shahed” de origine rusească, care nu avea atașat explozibil.
Drona descoperită marți este similară celorlalte două drone care au fost depistate de oamenii legii duminică, 10 noiembrie, în localități din raioanele Căușeni și Râșcani. Și acestea nu purtau explozibil și nu reprezentau un pericol imediat pentru cetățeni, a spus Poliția.
- Vezi și: Două drone, depistate pe teritoriul R. Moldova. Chișinăul spune că au fost lansate de Rusia
Autoritățile moldovene au spus că acestea au fost lansate de Federația Rusă și i-au înmânat marți, 12 noiembrie o notă de protest ambasadorului rus la Chișinău, Oleg Ozerov, în legătură cu acest fapt.
De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, pe teritoriul R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, au avut loc peste 15 incidente care au implicat dronele.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Însărcinatul cu afaceri georgian la Chișinău, convocat la MAE după remarci controversate ale premierului de la Tbilisi
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Georgiei la Chișinău, David Bochorișvili, a fost convocat marți, 12 noiembrie, la Ministerul Afacerilor Externe, în legătură cu declarațiile premierului georgian, Irakli Kobahidze, de la summitul Comunității Politice Europene de la Budapesta din 7 noiembrie.
Autoritățile de la Chișinău i-au transmis diplomatului georgian „nemulțumirea profundă” cu privire la „maniera deformată și neconformă” în care premierul georgian abordează în discursul său public tematica integrării europene a R. Moldova și procesul electoral din țară.
„Ținem să menționăm că relațiile de cooperare și prietenia tradițională între Republica Moldova și Georgia, precum și obiectivele pe care le au fiecare din statele noastre în procesul de integrare europeană trebuie să prevaleze”, spune într-o declarație de presă ministerul moldovean de Externe.
Comunicatul „externelor” de la Chișinău nu citează remarcile care au stârnit nemulțumirea guvernării.
Dar presa georgiană a relatat că pe 7 noiembrie, la summitul european de la Budapesta, unde se afla și președinta Maia Sandu, proaspăt învingătoare în cursa pentru un nou mandat, premierul georgian Irakli Kobahidze a spus: „Când pierzi alegerile în țara ta, n-ar trebui să ai așa tupeu”.
Maia Sandu a fost ridiculizată de rivalii interni, dar și de Moscova, pentru că ar fi pierdut de fapt votul în interiorul Moldovei, fiind salvată de diaspora.
Maia Sandu sprijină „luptătorii pentru democrație”, Dodon admiră guvernarea
Tensiunile diplomatice Chișinău-Tbilisi vin pe fondul polarizării scenei politice moldovene în relația cu situația din Georgia: puterea moldoveană „ține” cu opoziția de acolo, iar opoziția de la Chișinău, cu guvernul georgian.
După alegerile de la 26 octombrie din Georgia, câștigate de partidul Visul Georgian, al lui Kobahidze, Maia Sandu se declara solidară cu „luptătorii pentru democrație”, pe fondul protestelor ample ale opoziției georgiene față de presupusa falsificare a scrutinului de către învingători.
Apoi, Maia Sandu a fost felicitată călduros pentru victoria la alegeri de către președinta georgiană Salome Zurabișvili, care este într-un conflict deschis cu guvernarea Visului Georgian. „Dacă am fi avut și noi diasporă ca moldoveni...”, a oftat atunci șefa statului georgian, o pro-occidentală convinsă.
De cealaltă parte, guvernul georgian are o relație bună cu opoziția socialistă de la Chișinău, al cărei lider, fostul președinte Igor Dodon, a și felicitat partidul de guvernământ georgian cu ocazia victoriei la alegerile parlamentare.
În declarațiile lui de la Budapesta, premierul Kobahidze a acuzat, cum o mai făcuse de multe ori înainte, o „atitudine diferită” a Uniunii Europene în privința R. Moldova și a țării sale, pe care o consideră mult mai pregătită să adere, în ciuda faptului că procesul de aderare i-a fost înghețat, în urma regresului democratic din ultima perioadă.
- Citește și: Premierul Georgiei susține că UE a comis o „nedreptate” când a deschis negocierile cu Moldova
Kobahidze a mai spus, potrivit Agenda.ge, că doar 45% dintre moldoveni ar susține „direct” aderarea la Uniunea Europeană și a mai acuzat Chișinăul că nu a impus sancțiuni Rusiei, cum ar fi făcut-o Georgia.
„Este o clară nedreptate”, a spus Kobahidze.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Consiliul Europei atrage atenția că persoanele LGBT, romii și alții încă sunt discriminați în R. Moldova
O structură pentru drepturile omului din subordinea Consiliului Europei a spus într-un nou raport că Moldova a făcut progrese în combaterea discriminării și a delictelor din ură, dar mai are de lucru, inclusiv în ce privește romii și persoanele LGBT.
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) aplaudă completarea Legii Egalității șanselor cu criterii legate de originea etnică, cetățenie, orientare sexuală sau identitatea de gen, ca și alte schimbări legislative care facilitează combaterea discriminării.
Raportul care analizează schimbările petrecute în Moldova din 2018, când s-a publicat ediția precedentă, laudă primirea călduroasă făcută de moldoveni refugiaților din Ucraina, ca și măsurile de integrare a lor în societate.
Pe de altă parte, se fac însă mai multe recomandări pentru continuarea reformelor și progreselor.
„Intoleranța și discriminarea împotriva persoanelor LGBTI persistă în țară. ECRI constată cu îngrijorare că cuplurile de același sex nu se bucură încă de niciun fel de recunoaștere legală. De asemenea, ECRI solicită Republicii Moldova să dezvolte cadrul juridic pentru a reglementa în mod explicit condițiile și procedurile privind recunoașterea legală a genului și să stabilească orientări clare privind furnizarea de asistență medicală care să țină seama de gen”, se spune în document.
- Te-ar putea interesa și: La Chișinău a avut loc Marșul Pride: „De la noi taxe, de la stat lege”
Raportul critică și faptul că politicienii moldoveni nu condamnă public, așa cum ar fi datori să o facă, discursul de ură și discriminările de tot felul.
ECRI mai constată că „populația romă continuă să sufere de probleme legate de sărăcie, discriminare și stigmatizare” și face mai multe recomandări pentru a le soluționa. Ca o chestiune prioritară, ECRI recomandă autorităților să crească semnificativ numărul mediatorilor comunitari, să elaboreze o politică adecvată pentru recrutarea și menținerea acestora și să se asigure că li se oferă condiții de muncă adecvate. De asemenea, ECRI solicită autorităților să finanțeze și să pună în aplicare în mod corespunzător Programul de sprijinire a populației rome (2022-2025).
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Studiu CNAM: 70% din moldoveni sunt mulțumiți de polița medicală
Majoritatea moldovenilor, cu precădere din mediul rural, sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de serviciile medicale pe care le obțin pe baza poliței medicale, arată un studiu al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).
Datele cercetării arată că aproape 70 la sută dintre participanți au spus că sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de serviciile medicale acoperite de polița medicală, iar 29 la sută sau fiecare al treilea intervievat că este nemulțumit și foarte nemulțumit.
Printre beneficiile asigurării medicale menționate de intervievați sunt:
- acces gratuit la servicii medicale (83%);
- medicamente și dispozitive medicale compensate (56%);
- investigații costisitoare gratuite (39%);
- servicii de dializă, chimioterapie și radioterapie gratuite (18%);
- îngrijiri paliative și îngrijiri medicale la domiciliu (17%);
- toate medicamentele compensate(13%).
Întrebați de calitatea serviciilor medicale, respondenții au spus că sunt mulțumiți de atitudinea personalului medical, de condițiile din spital și de respectarea confidențialității datelor medicale.
Mai puțin mulțumiți s-au arătat de timpul dedicat unei consultații, comunicarea dintre pacient și medic, tratamentul prescris și starea echipamentelor medicale.
Respondenții au spus și de ce nu au putut beneficia de anumite servicii medicale, chiar dacă au poliță medicală. Printre motive se enumeră:
- timpul îndelungat de așteptare (51%);
- medici puțini (30%);
- costuri mari ale serviciile medicale neacoperite de polița medicală(16,5%);
- nu au asigurare medicală (11%);
- atitudine neplăcută a personalului medical (10%);
- programul incomod de activitate al instituției medicale (9,7).
Ar prefera ca polița să fie opțională
Moldovenii și-ar dori ca asigurarea medicală să nu fie obligatorie, iar banii asigurați să se acumuleze pe un card personalizat care să poată fi utilizat și de alți membri ai familiei, inclusiv să existe posibilitatea de rambursare a banilor în caz de nefolosire a serviciilor medicale.
În R. Moldova, asigurarea medicală obligatorie a fost introdusă în 2004. Datele Ministerului Sănătății arată că peste 82% din populație cotizează și beneficiază de polița de asigurare medicală.
Studiul care a măsurat gradul de satisfacție al beneficiarilor de poliță medicală a fost realizat la inițiativa Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) în perioada martie-august 2024 pe un eșantion de 4.628 de persoane.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
125 de milioane de lei pentru proiectele de mediu. Protejarea resurselor de apă, printre priorități
Ministerul Mediului a anunțat pe 12 noiembrie un nou apel pentru proiectele de mediu, care vor fi finanțate din Fondul Național pentru Mediu. În premieră, vor fi finanțate primele trei centre de colectare voluntară a deșeurilor și amenajamentele silvice.
În acest an vor fi alocate 125 de milioane de lei pentru proiectele de mediu, inițiate de primari sau de societatea civilă, cu 110 milioane mai puțin față de anul trecut. Prioritățile de anul acesta se referă la protecția resurselor de apă, „ținând cont de verile tot mai calde, mai secetoase și resursele de apă tot mai limitate” și managementul deșeurilor, potrivit ministrului Sergiu Lazarencu.
De asemenea, va fi finanțată construcția a trei centre de colectare a deșeurilor cu aport voluntar. Cu alte cuvinte, deșeurile care nu pot fi colectate în mod obișnuit în tomberon, vor putea fi aduse la aceste centre unde vor fi reciclate și eliminate fără să dăuneze mediului.
Aici cetățenii vor putea aduce mobilier vechi, saltele, deșeuri textile, ambalaje și obiecte uzate din sticlă sau lemn, echipamente electrice și electronice uzate, anvelope.
Ministrul Lazarencu a mai anunțat că, în urma solicitărilor din partea primarilor, vor fi finanțate proiectele care presupun amenajamente silvice. Amenajamentul silvic presupune un studiu „fundamentat ecologic”, conform Codului Silvic, și care stabilește detaliat modul în care sunt gestionate și exploatate pădurile.
Vezi și reportajul de la Plop, Dondușeni, unde sătenii vor să reabiliteze 4 km din râul Cubolta, în locul unde e alimentat de 24 de izvoare și prinde iar viață.
Anul trecut, Fondul Național de Mediu a finanțat 108 proiecte cu o valoare totală de 235 milioane de lei. Cele mai multe proiecte au fost în domeniul managementului deșeurilor - 48 la număr.
Astfel, în 40 de localități urmează să fie achiziționate 32 de utilaje de salubrizare, inclusiv 7 autospeciale de colectare a gunoiului și construite aproximativ 140 de platforme de colectare a deșeurilor. Vor fi cumpărate peste 20 de mii de tomberoane. Proiectele presupun și lichidarea a 44 de gunoiști și plantarea a 30 de mii de arbori în aceste spații.
Anul trecut a fost planificată curățarea de nămol a lacurilor din șase localități din țară pe o suprafață totală de 26 de hectare. Alte 10 râuri și râulețe care străbat 14 localități vor fi curățate de nămol pe o lungime de 36 km. Valoarea acestor proiecte ajunge la aproape 100 milioane de lei.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Trump împarte posturi în noul cabinet. Pe posibilul nou secretar de stat l-a numit odată „Marco cel corupt”
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat luni noi membri ai viitoarei sale administrații. Este de așteptat să îl aleagă pe senatorul Marco Rubio în funcția de secretar de stat.
AFP notează că atât Rubio, cât și congresmanul Michael Waltz, care a fost propus pentru influenta funcție de consilier pe probleme de securitate națională, au viziuni deosebit de belicoase cu privire la China, pe care o consideră o amenințare și o provocare la adresa puterii economice și militare a SUA.
Ambii sunt din Florida și vor fi arhitecți-cheie ai politicii externe „America pe primul loc” a lui Trump, viitorul președinte promițând să pună capăt războaielor care fac ravagii în Ucraina și Orientul Mijlociu și să evite orice altă implicare militară a SUA.
Luni, Trump l-a anunțat pe Tom Homan, un funcționar din domeniul imigrației, în calitate de „țar al frontierelor”, însărcinându-l cu îndeplinirea promisiunii sale cheie pe plan intern privind deportările în masă ale imigranților fără documente.
Presa americană a relatat, de asemenea, că Stephen Miller, autorul așa-numitei „interdicții musulmane” (interdicții de viză pentru anumite țări) în timpul primului mandat Trump ar urma să fie adjunctul șefului său de cabinet, cu un portofoliu larg.
Elise Stefanik, membră a Congresului din New York, o apărătoare fermă a Israelului, a primit aprobarea pentru postul de ambasador la ONU.
- Te-ar putea interesa și: Summitul informal UE de la Budapesta, dominat de soarta Ucrainei în al doilea mandat Trump
Într-un alt anunț, echipa lui Trump a declarat că Lee Zeldin, un aliat politic veteran, va fi propus ca șef al Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), cu mandatul de a reduce angajamentele SUA în privința combaterii încălzirii globale.
Nominalizarea probabilă a lui Rubio, care a fost dezvăluită de publicațiile americane The New York Times, The Washington Post și Politico, ar marca o schimbare remarcabilă în relațiile dintre cei doi bărbați.
În 2016, când concurau pentru nominalizarea republicană la președinție, Rubio l-a numit pe Trump „escroc” și „cea mai vulgară persoană care a aspirat vreodată la președinție”.
La rândul lui, Trump l-a numit pe Rubio de mai multe ori „Marco cel corupt”. Rubio fusese prins folosind banii partidului republican ca să-și asfalteze intrarea în garajul personal, ca și cerând de două ori bani de la partid pentru același bilet de avion.
Rubio, care este de origine cubaneză, și-a făcut mai întâi un nume în politica externă ca opozant vehement al Cubei și al aliaților săi de stânga din America Latină, în special Venezuela.
De atunci, el a devenit unul dintre cei mai deschiși senatori împotriva Beijingului, încercând să îngreuneze activitatea firmelor chineze în Statele Unite și conducând eforturile Congresului de a pedepsi China, inclusiv pentru tratamentul aplicat minorității uigure.
Întrebat marți despre presupusele selecții ale lui Waltz și Rubio, Beijingul a declarat că nu va comenta „numirile de personal”.
„Poziția Chinei față de SUA este consecventă și clară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lin Jian, în cadrul unui briefing periodic.
Rubio a pledat, de asemenea, pentru sporirea sancțiunilor SUA împotriva Iranului în legătură cu programul său nuclear.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
R. Moldova a produs de două ori mai multă energie verde în 2024
Compania de stat SA Energocom susține că în fiecare lună din ultimele trei trimestre ale anului 2024 a fost generată o cantitate dublă de energie verde în comparație cu anul trecut. Cu toate acestea, cea mai mare parte a energiei continuă să fie furnizată de Centrala de la Cuciurgan.
În lunile iulie - septembrie, compania de stat a achiziționat peste 1,1 milioane MWh de energie electrică de pe piața locală și din România. Peste 80% din energia produsă în această perioadă a fost furnizată de Centrala de la Cuciurgan, în vreme ce doar 1% de centralele termice din Chișinău și Bălți.
Alte 6% din totalul energiei achiziționate de SA Energocom a fost produsă de instalații de energie regenerabilă, ca parcuri fotovoltaice sau centrale pe biogaz, deținute de cei peste 200 de producători care livrează electricitate către compania de stat.
- Te-ar putea interesa și: Ministerul Energiei a lansat prima licitație pentru construcția unor centrale eoliene și fotovoltaice
Diferența rămasă, de 11%, a fost acoperită cu importuri de pe bursa română OPCOM, precizează reprezentanții companiei în comunicatul din 11 noiembrie.
Totodată, datele SA Energocom arată că în acest an, canicula a influențat semnificativ consumul de energie. Doar în luna iulie, când au fost înregistrate temperaturi maxime de peste 40 de grade Celsius, s-au consumat cu circa 50 de mii de MWh mai mulți față de anul trecut, în special din cauza utilizării sporite a aparatelor de aer condiționat.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Noua șefă desemnată a politicii externe UE, Kaja Kallas: „Vom sprijini Ucraina cât va fi nevoie”
Șefa desemnată a politicii externe a Uniunii Europene a declarat marți, la audieri în Parlamentul European, că blocul comunitar trebuie să sprijine Ucraina „atâta timp cât este necesar”.
Kaja Kallas (47 de ani) se numără printre cei șase vicepreședinți propuși în noua Comisie Europeană a președintei UE, Ursula von der Leyen, care trebuie să obțină aprobarea parlamentului înainte de a-și începe mandatul, luna viitoare.
Susținătoare fermă a Ucrainei și critică dură a Rusiei, fosta prim-ministră estoniană a spus marți, la audieri: „Situația pe câmpul de luptă este dificilă. Și de aceea trebuie să continuăm să lucrăm în fiecare zi”.
„Astăzi, mâine și cât timp va fi nevoie, cu cât ajutor militar, financiar și umanitar va fi necesar”, a spus Kallas.
Fostul ministru de externe al Franței, Stephane Sejourne, 39 de ani, care ar urma să se ocupe de strategia industrială a blocului cu 27 de țări, și spaniola Teresa Ribera, viitoarea șefă a concurenței economice din UE, se numără printre ceilalți membri ai noii Comisii care erau interogați marți de către deputați.
- Te-ar putea interesa și: S-a anunțat noua Comisie Europeană. La extindere, șefa ar urma să fie slovena Marta Kos
AFP notează că aprobarea lui Kallas este practic asigurată, deoarece a fost selectată pentru acest rol direct de liderii UE.
Dar acest lucru nu este valabil pentru toți candidații și se așteaptă ca audierile să scoată la iveală liniile de demarcație politică din cadrul blocului comunitar.
Kallas este unul din politicienii din UE și NATO cei mai detestați de Kremlin, care a și pus-o de altfel pe o „listă neagră” pentru că a contribuit la înlăturarea unor monumente sovietice din țara sa. Kallas s-a declarat la vremea respectivă mândră de această „sancțiune” rusă.
Kaja Kallas este o suporteră fermă a extinderii UE, inclusiv prin primirea Ucrainei și Moldovei, țări care au făcut parte, ca și Estonia, din URSS.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Germanii vor merge la vot pe 23 februarie
Alegerile anticipate din Germania vor avea loc pe data de 23 februarie 2025, informează agențiile de presă dpa și AFP, citând surse din coaliția de guvernare alcătuită din social-democrați, Verzi și liber-democrați.
Data alegerilor a fost obiectul unor negocieri intense între coaliția condusă de cancelarul social-democrat Olaf Scholz și opoziția conservatoare.
În urma plecării celui mai mic partid din coaliția sa tripartită (liber-democrații) săptămâna trecută, Scholz a declarat că va cere un vot de încredere în Parlament în ianuarie.
Însă sub presiunea partidelor de opoziție de a organiza votul imediat, Scholz a semnalat că ar fi dispus să devanseze calendarul și să se prezinte în Bundestag înainte de Crăciun.
Dacă Scholz pierde votul de încredere, așa cum este de așteptat, președintele Frank-Walter Steinmeier poate dizolva legislativul în termen de 21 de zile și convoca noi alegeri - care trebuie să aibă loc în termen de 60 de zile de la dizolvare.
Liderul parlamentar al principalei forțe conservatoare CDU, Thorsten Frei, a declarat marți că Scholz ar putea prezenta votul în ultima săptămână din noiembrie, lăsând suficient timp pentru data alegerilor de la mijlocul lunii februarie.
- Te-ar putea interesa și: Coaliția din Germania s-a destrămat. „Țara va funcționa”, asigură Berlinul
Neînțelegerile din coaliția tripartită de la Berlin s-au bazat mai ales pe viziunile diferite privind relansarea economiei.
Oficialii germani și partenerii lor europeni au dat asigurări că această criză nu va afecta în nici un fel angajamentele externe ale celei mai populate țări din UE, cu cea mai mare economie europeană.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Chișinăul a înmânat o notă de protest ambasadorului Rusiei după ce două drone rusești au căzut în R. Moldova
Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Ozerov, s-a prezentat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe, unde i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu amestecul Rusiei în alegerile moldovene și depistarea celor două drone rusești căzute pe teritoriul țării.
Într-un comunicat de presă emis la 12 noiembrie, Ministerul moldovean de Externe spune că i-a înmânat ambasadorului rus o „notă de protest ferm” în legătură cu „amestecul ilegal și deliberat” al Rusiei în procesul electoral al R. Moldova, care ar fi avut scopul distorsionării rezultatelor alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional, de rând cu „subminarea procesului democratic” al R. Moldova.
Diplomația moldoveană nu a oferit detalii legate de ceea ce a numit amestecul Rusiei în alegerile moldovene.
Totodată, Ministerul de Externe a condamnat „ferm” și violarea spațiului aerian al R. Moldova, făcând referire la căderea celor două drone rusești pe teritoriul țării duminică, 10 noiembrie. Ele au fost depistate în raioanele Căușeni și Rîșcani, iar autoritățile moldovene au spus că au fost lansate de Rusia, fiind parte din valul de atacuri cu drone asupra regiunii Odesa din 9 noiembrie.
- Vezi și: Două drone, depistate pe teritoriul R. Moldova. Chișinăul spune că au fost lansate de Rusia
„Ambasadorul a fost atenționat că astfel de incursiuni agresive constituie o încălcare gravă și un gest neprietenos al Federației Ruse, aceste drone punând în pericol viața cetățenilor”, spune diplomația moldoveană.
La 6 noiembrie, Moscova l-a convocat pe ambasadorul moldovean în Rusia, Lilian Darii, pentru a-i înmâna o notă de protest față de presupusele „acțiuni discriminatorii ale Chișinăului față de observatorii ruși” în cadrul prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie și 3 noiembrie.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Funcționari din Parlament și Poliția de Frontieră, trimiși în judecată pentru trădare de patrie și complot
Procurorii i-au trimis în judecată pe șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă și un funcționar din cadrul Poliției de Frontieră, acuzați de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi riscă până la 20 de ani de închisoare.
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) spune în comunicatul din 12 noiembrie că șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, ar fi avut o serie de întrevederi la Chișinău cu asistentul atașatului militar al ambasadei Rusiei, Dmitri Kelov, unde i-ar fi transmis mai multe informații obținute pe cale ilegală.
Pentru aceste servicii, Creangă ar fi obținut circa 1.600 de dolari, bani pe care procurorii i-au ridicat la momentul reținerii în flagrant, dar și ulterior, când au efectuat percheziții la domiciliul său.
Printre datele furnizate ilegal se numărau informații de uz intern și cu caracter secret, care vizau domenii legate de apărarea militară a R. Moldova, colaborarea în materie de securitate cu alte state și activitatea instituțiilor naționale din domeniu, de rând cu situația din regiunea transnistreană.
PCCOCS mai spune că funcționarul parlamentar a trimis și proiectul Strategiei de Apărare Națională a Moldovei pentru 2023 - 2024, de rând cu o inițiativă de modificare a articolului „Trădare de patrie” din Codul Penal, de care acum el însuși este învinovățit.
Alături de Creangă, în judecată a fost trimis și un ofițer al Poliției de Frontieră, suspendat în prezent din funcție, care la fel a avut întrevederi conspirative regulate cu același angajat al ambasadei Rusiei la Chișinău, unde a transmis informații secrete, la care avea acces și pentru care a fost remunerat.
- Te-ar putea interesa și: Cine este diplomatul rus expulzat din Moldova și ce legături are cu serviciile secrete
Procurorii spun că stabilirea legăturii dintre cei doi a fost făcută în 2023 de soția ofițerului de poliție, care ar fi primit de la diplomat o cartelă telefonică, destinată comunicării exclusive și cifrate dintre acesta și angajatul suspendat al Poliției de Frontieră. Femeia a ajuns pe banca acuzaților și riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, fiind acuzată de complicitate la infracțiunea de complot împotriva R. Moldova.
Cei doi funcționari au fost reținuți pe 31 iulie, fiind plasați în arest preventiv. O zi mai târziu, la 1 august, Ministerul de Externe de la Chișinău l-a declarat indezirabil pe Dmitri Kelov, asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
COP29: Ori plătim, ori ne pregătim de dezastru climatic, avertizează secretarul general ONU
Secretarul general ONU, Antonio Guterres, le-a spus marți liderilor mondiali prezenți la summitul COP29 să „plătească” pentru a preveni dezastrele umanitare provocate de climă și că omenirea intră în criză de timp în limitarea creșterii temperaturilor globale.
Aproape 200 de țări și-au trimis emisarii la summitul anual al Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice de la Baku, axat în acest an pe strângerea a sute de miliarde de dolari pentru a finanța o tranziție globală către surse de energie mai curate și pentru a limita daunele climatice cauzate de emisiile de carbon.
La summit participă președinta R. Moldova, Maia Sandu, care urma să țină și un discurs, dar și o delegație condusă de ministrul Energiei, Vitor Parlicov, care a participat și la ediția de anul trecut a conferinței, din Dubai.
Associated Press observă că marți, în ziua a doua a summitului de la Baku, menit să genereze un impuls politic pentru negocierile maraton, mulți dintre actorii principali nu au fost prezenți pentru a asculta mesajul lui Guterres.
După victoria lui Donald Trump, un negaționist al schimbărilor climatice, în alegerile prezidențiale din SUA, președintele Joe Biden nu participă. Președintele chinez Xi Jinping a trimis un adjunct, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a mers nici ea, din cauza evoluțiilor politice de la Bruxelles.
„În ceea ce privește finanțarea combaterii schimbărilor climatice, lumea trebuie să plătească”, a declarat Guterres într-un discurs. „Se aude ticăitul ceasului. Suntem în numărătoarea inversă finală pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius și timpul nu este de partea noastră”.
Anul acesta se anunță a fi cel mai cald înregistrat vreodată.
Dovezile aduse de savanți arată că încălzirea globală și efectele acesteia se produc mai rapid decât se preconiza și că este posibil ca lumea să fi atins deja 1,5 grade Celsius (2,7 F) de încălzire peste temperatura medie preindustrială - un prag critic dincolo de care există riscul unor schimbări climatice extreme și ireversibile, notează AP.
„Ucigașa economiei”
Summitul de la Baku s-a deschis luni cu un acord tehnic considerat esențial pentru lansarea unei piețe globale a carbonului susținută de ONU, care ar finanța proiecte de miliarde de dolari pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Acest succes a fost marcat de o dispută cu privire la prioritățile summitului - o luptă procedurală care a opus țările europene și țările insulare mici grupului de națiuni arabe cu privire la cât de important ar trebui să fie pe ordinea de zi viitorul combustibililor fosili.
Procedurile de deschidere au fost întârziate cu cel puțin cinci ore, încheindu-se cu un compromis final acceptat cu reticență de UE și de alte națiuni aliniate.
- Te-ar putea interesa și: COP29: Acordul de la Paris pentru climă, „în mare pericol”, spune ONU
Marți, în cadrul unei conferințe de presă, oficialii COP29 au încercat să reorienteze atenția asupra obiectivului principal al summitului - convenirea unui acord privind finanțarea anuală a schimbărilor climatice în valoare de până la 1.000 de miliarde de dolari pentru țările în curs de dezvoltare.
„A permite fiecărei țări să ia măsuri ferme privind clima este 100% în interesul tuturor țărilor, chiar și al celor mai mari și mai bogate. De ce? Pentru că criza climatică devine rapid o ucigașă a economiei”, a declarat Simon Stiell, șeful organismului UNFCCC pentru climă care oferă cadrul summitului.
„Dacă țările nu reușesc să reducă drastic emisiile, fiecare țară și fiecare gospodărie vor fi afectate și mai mult decât în prezent. Vom trăi într-un coșmar inflaționist permanent”, a mai spus Stiell.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Miting pro-european la Tbilisi. Președinta Georgiei spune că partidul de guvernământ a „capturat” Georgia
Mii de oameni s-au adunat pe 11 noiembrie în capitala georgiană, Tbilisi, pentru a cere organizarea de noi alegeri, pe fondul acuzațiilor că Rusia ar fi ajutat partidul de guvernământ, Visul Georgian, să fraudeze votul din 26 octombrie.
O delegație de parlamentari europeni, care s-a întâlnit anterior cu președintele georgian Salome Zurabișvili, a participat la miting.
Protestatarii purtau pancarte pe care scria „Suntem Europa” și „Georgia votează pentru UE”.
Președinta Salome Zurabișvili a declarat după întâlnirea cu delegația UE că partidul Visul Georgian a „capturat practic” toate instituțiile și a cerut noi alegeri pentru a readuce țara pe drumul spre integrarea euro-atlantică.
Partidul Visul Georgian susține că a câștigat alegerile parlamentare cu 54%, însă acuzațiile de fraudă electorală și interferență rusă s-au accentuat.
După alegerile parlamentare din 26 octombrie, opoziția și organizații civice din Georgia au organizat mai multe proteste pentru că Curtea de Apel nu a acceptat plângerile legate de presupuse cazuri de infracțiuni electorale.
„Intrăm într-o criză”, a declarat jurnaliștilor președinta Salome Zurabișvili, care a refuzat să recunoască rezultatele alegerilor.
Ea a afirmat că țara are nevoie de noi alegeri „pentru ca Georgia să poată obține un parlament legitim, un guvern legitim și un nou președinte legitim, atunci când va veni momentul”.
Delegația UE a fost formată din șefii comisiilor pentru relații externe din parlamentele Germaniei, Finlandei, Suediei, Franței, Lituaniei, Letoniei, Estoniei și Poloniei.
Adresându-se mulțimii de protestatari din fața parlamentului georgian pe 11 noiembrie, Michael Roth, președintele comisiei pentru relații externe a parlamentului german, i-a îndemnat pe protestatari să „nu renunțe” și a declarat: „Aveți un loc în Europa. Suntem cu voi.”
- Te-ar putea interesa și: La Tbilisi, mii de oameni au ieșit la mitingul „Georgia alege Uniunea Europeană”
Georgia a obținut anul trecut statutul de țară candidată la UE, dar regresul în ceea ce privește democrația și statul de drept al guvernului controlat de Visul Georgian, a determinat Bruxelles-ul să avertizeze că integrarea țării e în pericol.
Președintele Comisiei Europene, Charles Michel, a declarat în urmă cu câteva zile că „există suspiciuni serioase de fraudă, care necesită o anchetă serioasă”.
Șalva Papuașvili, președintele parlamentului controlat de Visul Georgian, a refuzat să se întâlnească cu delegația europeană din cauza „atitudinii neprietenoase față de guvernul georgian și societatea georgiană, care a fost arătată de multe ori" de guvernele delegației vizitatoare.
Mai mulți membri ai delegației UE au criticat refuzul lui Papuașvili de a se întâlni cu ei.
Vicepreședintele parlamentului lituanian, Zigimantas Pavillionis, a declarat că Visul Georgian „a eșuat” la testul democrației. Parlamentarul francez Frederic Petit a numit refuzul lui Papuasșvili „neașteptat”, iar Michael Roth din Germania a spus că este „regretabil”.
Știre preluată de la Europa Liberă România
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Olanda va impune controale la frontierele terestre începând cu 9 decembrie
Olanda va impune controale la frontierele sale terestre începând cu 9 decembrie, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a ministrei migrației Marjolein Faber, confirmând o relatare anterioară a agenției de știri olandeze ANP.
Reuters a relatat că regimul controalelor la granițele olandeze, toate cu țări din zona fără frontiere Schengen a UE, va dura șase luni, făcând parte dintr-o campanie mai amplă de stăvilire a migrației propusă de coaliția de dreapta condusă de partidul naționalist anti-musulman PVV al lui Geert Wilders.
Decizia olandeză vine în urma altora, similare, luate de țări din spațiul Schengen.
În septembrie, Germania a introdus controale inclusiv la granițele sale din vest, cu Olanda sau Belgia, invocând tot nevoia reducerii migrației ilegale, ca și pericolul terorismului islamist, după niște atacuri cu cuțite comise de azilanți din țări predominant musulmane.
La ora aceea, Germania deja controla granița cu altă vecină din spațiul Schengen, Austria, promițând să renunțe la această măsură în 11 noiembrie.
Alte țări care au reintrodus controalele la frontierele „interne” din Schengen sunt Austria, Suedia, Italia, Danemarca, Norvegia, Slovenia și Franța.
Aceste măsuri, în contradicție evidentă cu principiul liberei circulații în spațiul fără frontiere, i-au făcut pe unii să anunțe sfârșitul spațiului Schengen.
Multe guverne, inclusiv al Germaniei, spun însă că măsura este temporară, urmând să fie anulată odată ce se vor face progrese în reforma politicii azilului în interiorul UE.
Problematica frontierelor interne ar urma să fie abordată de miniștrii de Interne și ai Justiției din UE la mijlociul lunii decembrie, la un summit unde s-ar putea decide și intrarea deplină a României și Bulgariei în spațiul Schengen - adică inclusiv cu frontierele terestre, cel mai probabil la primăvară.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Din luna decembrie, folosirea telefonului mobil la lecții va fi interzisă prin lege
Elevii nu-și vor mai putea folosi telefoanele mobile în timpul orelor de clasă începând cu luna viitoare, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Într-o transmisiune în direct pe rețelele sociale pe 8 noiembrie, oficialul a vorbit despre reglementarea utilizării telefoanelor mobile în școli, care urmează să fie introdusă până la finele anului în Codul Educației.
Modificările urmează să fie aprobate pe 20 noiembrie la ședința Guvernului, după care vor ajunge în Parlament pentru a fi introduse în legislație.
„În primele săptămâni din decembrie o să avem deja pusă în lege această prevedere. În paralel am pregătit și instrucțiunea. Totul este gata, ne mișcăm”, a precizat Perciun.
Anunțată inițial în august, inițiativa de modificare a Codului Educației pentru interzicerea utilizării telefoanelor mobile la ore urma să fie aplicată din septembrie, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Ministrul Educației, Dan Perciun a spus Europei Libere că amânarea introducerii acestei interdicții s-a datorat obținerii cu întârziere a avizelor necesare.
În unele școli din R. Moldova există o asemenea interdicție, prevăzută, însă, doar în regulamentul intern al instituțiilor de învățământ. Printre acestea se numără și Liceul Teoretic Corjeuți din Briceni, care recent a anunțat că va impune o astfel de măsură.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Prima condamnare într-un dosar de finanțare ilegală a unui partid politic
Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat luni, 11 noiembrie, prima sentință de condamnare într-un dosar de finanțare ilegală a unui partid politic.
Condamnarea a vizat un bărbat care a fost implicat într-un caz de finanțare ilegală a partidului „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor.
Acesta a semnat la 4 octombrie un acord de recunoaștere a vinovăției, ceea ce a accelerat examinarea cauzei, care a fost judecată în doar trei săptămâni, de un magistrat specializat, spune Procuratura Anticorupție.
Bărbatul a recunoscut că, în mod sistematic, a facilitat transportarea și distribuirea unor sume de bani și cadouri, prin intermediari, către persoane care prestau diverse servicii pentru partidul „Șansă”, formațiune care s-a ales cu o restrângere a activității sale, dispuse de judecători, pe perioada campaniei electorale, după ce s-a constatat că a încălcat legislația privind finanțarea partidelor politice.
Printre serviciile prestate se numărau promovarea imaginii partidului și a candidaților acestuia, participarea la întruniri și manifestații, toate fiind realizate cu bunuri care nu erau contabilizate și declarate conform prevederilor legale.
Procurorii anticorupție au mai stabilit că în martie, inculpatul a transmis unui bărbat un pachet în care se aflau peste 613 mii de lei. Banii urmau a fi redistribuiți, prin intermediari, către persoane implicate în activitățile formațiunii, fără respectarea legislației privind finanțarea partidelor.
La scurt timp, inculpatul a fost reținut și arestat, iar în octombrie cauza penală pe numele său a fost trimisă în judecată.
Bărbatul a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunii de finanțare ilegală a unui partid politic și s-a ales cu o amendă de 45 de mii de lei. Pentru a asigura plata amenzii, a fost dispusă și menținerea sechestrului pe automobilul inculpatului.
Judecătorul a decis și confiscarea sumei de 613.500 de lei în folosul statului.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
COP29: Acordul de la Paris pentru climă, „în mare pericol”, spune ONU
Obiectivele Acordului de la Paris privind schimbările climatice „sunt în mare pericol”, iar anul 2024 este pe cale să doboare noi recorduri de temperatură, a avertizat luni Organizația Națiunilor Unite, cu ocazia deschiderii discuțiilor COP29 la Baku.
Perioada 2015-2024 va fi, de asemenea, cel mai cald deceniu înregistrat vreodată, a declarat Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU într-un nou raport bazat pe șase seturi de date internaționale.
Șefa OMM, Celeste Saulo, a declarat că a sunat „alerta roșie”.
„Este încă un SOS pentru planetă”, a declarat ea reporterilor la Baku.
Tendința de încălzire accelerează micșorarea ghețarilor și creșterea nivelului mării și declanșează fenomene meteorologice extreme, care fac ravagii în comunitățile și economiile din întreaga lume, notează AFP într-o relatare de la Baku, unde are loc conferința globală pentru climă, COP29.
În cadrul Acordului de la Paris, din 2015, aproape toate statele de pe Pământ s-au angajat să depună eforturi pentru a limita încălzirea la „mult sub” două grade Celsius peste nivelurile preindustriale și, de preferință, sub 1,5C.
Cu toate acestea, Copernicus, monitorul climatic al UE, a declarat deja că în 2024 se va depăși 1,5C.
Acest lucru nu reprezintă o încălcare directă a acordului de la Paris, care măsoară temperaturile pe decenii, dar sugerează că lumea este departe de a-și atinge obiectivele.
- Te-ar putea interesa și: COP29 începe, în Azerbaidjan. Ce impact poate avea conferința despre schimbările climatice ținută pe câmpuri de petrol?
OMM, care se bazează pe un set de date mai larg, a declarat, de asemenea, că 2024 va depăși probabil limita de 1,5°C și va doborî recordul stabilit chiar anul trecut.
„Noua realitate”
„Catastrofa climatică afectează sănătatea, adâncește inegalitățile, dăunează dezvoltării durabile și zguduie fundamentele păcii. Persoanele vulnerabile sunt cele mai afectate”, a spus șeful ONU, Antonio Guterres, într-o declarație citată de AFP.
Analiza efectuată de o echipă de experți internaționali instituită de OMM a constatat că încălzirea globală pe termen lung ar putea fi în prezent de aproximativ 1,3C, comparativ cu nivelul de referință 1850-1900, a declarat agenția.
„Trebuie să acționăm cât mai curând posibil”, a declarat Saulo, insistând că lumea nu trebuie să renunțe la obiectivul 1,5C.
Raportul de luni a avertizat că concentrațiile de gaze cu efect de seră din atmosferă, care favorizează creșterile viitoare de temperatură chiar dacă emisiile scad, au atins noi maxime în 2023 și par să fi crescut și mai mult în acest an.
De asemenea, este probabil ca temperatura oceanelor să fie comparabilă cu nivelurile record înregistrate anul trecut, a adăugat raportul.
Saulo a insistat că „fiecare fracțiune de grad de încălzire contează și crește extremele climatice, impactul și riscurile.
„Temperaturile sunt doar o parte a tabloului. Schimbările climatice se desfășoară sub ochii noștri aproape zilnic, sub formă de fenomene meteorologice extreme”, a spus ea.
Saulo a subliniat modul în care „precipitațiile și inundațiile record din acest an și pierderile teribile de vieți omenești... (au provocat) durere în comunități de pe toate continentele”.
„Cantitatea incredibilă de precipitații din Spania a fost un semnal de alarmă cu privire la cât de multă apă poate reține o atmosferă mai caldă”, a adăugat ea.
Ea a avertizat că seria de fenomene meteorologice extreme devastatoare din lume din acest an „sunt, din păcate, noua noastră realitate”.
Acestea sunt, a spus ea, „o avanpremieră a viitorului nostru”.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te