Linkuri accesibilitate

Evacuările din Afganistan și criza imigrației în Statele Unite


Primul zbor comercial care a decolat de pe aeroportul din Kabul, după încheierea evacuării organizate de SUA și țările aliate, cu o săptămână în urmă, Kabul, Afganistan, 9 septembrie 2021.
Primul zbor comercial care a decolat de pe aeroportul din Kabul, după încheierea evacuării organizate de SUA și țările aliate, cu o săptămână în urmă, Kabul, Afganistan, 9 septembrie 2021.

Circa 200 de persoane, între care și câțiva americani, au fost evacuate de la Kabul cu destinația Doha, Qatar. Aceasta este cea mai amplă operațiune de evacuare de la finalizarea retragerii americane și a inclus cetățeni americani, persoane care au drept de rezidență în Statele Unite, persoane cu alte cetățenii și afgani cu documente de imigrație.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct

Acest prim zbor comercial reprezintă un progres în raporturile dintre Statele Unite și regimul taliban, de unde până acum cele două parți nu ajunseseră la un acord care să faciliteze evacuarea. Între țările ai căror cetățeni au folosit acest prim zbor se numără Marea Britanie, Italia, Olanda, Ucraina, Canada și Germania. Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întreținut săptămâna aceasta cu oficialități talibane pentru a obține evacuarea cetățenilor americani și aliaților care sunt expuși la riscuri, dacă rămân în țară. Talibanii au împiedicat evacuări de pe aeroportul Mazar-e-Sharif din nordul Afganistanului, săptămâna aceasta oferind explicația că anumite persoane care încercau să părăsească țara nu ar fi avut documente în regulă.

Șeful consilierilor președintelui american a spus că în Afganistan mai sunt încă circa 100 de americani.

Între afganii care nu au fost evacuați se numără persoane care au lucrat pe contract cu ambasada Americană, persoane cu vize speciale derivate din faptul că au ajutat forțele de coaliție și sunt expuse la posibile represalii, militari afgani și alte categorii.

Sosirea afganilor contribuie la accentuarea crizei legate de imigrație în Statele Unite. Armatei i s-a cerut sa găzduiască în faza inițială 50 de mii de nou veniți din Afganistan, dar această cifră pălește prin comparație cu intrările ilegale în America, estimate la 1,2 milioane de persoane, din octombrie anul trecut și până acum. Sistemul este afectat și de întârzierile cauzate de COVID, estimându-se că anul acesta circa 100 de mii de alocări de drept de rezidență ar putea fi pierdute pentru că nu au fost procesate.

XS
SM
MD
LG