Linkuri accesibilitate

Evacuarea civililor din Herson| Multe regiuni ucrainene rămân fără electricitate


Iluminatul stradal a fost restricționat la Kiev pentru economisirea electricității, 17 octombrie 2022.
Iluminatul stradal a fost restricționat la Kiev pentru economisirea electricității, 17 octombrie 2022.

Noul comandant al forțelor ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin recunoștea marți, 18 octombrie, că situația din Herson, din sudul Ucrainei, este „dificilă”, atât de dificilă încât locuitorii din oraș trebuie evacuați.

Evacuarea civililor din Herson| Multe regiuni ucrainene rămân fără electricitate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:36 0:00

„Armata rusă va asigura înainte de toate evacuarea în siguranță a populației” din Herson, a spus Surovikin, la televiziunea publică rusă.

Evacuarea civililor

Herson a fost primul oraș ucrainean important cucerit de forțele ruse la începutul invaziei din Ucraina, în februarie. În ultimele săptămâni însă, armata ucraineană a recucerit mult teren pierdut în regiunea Herson și a înaintat până la 30 de kilometri spre sud în lungul râului Nipru, amenințând să încercuiască și izoleze trupele ruse.

Miercuri, liderul regiunii instalat de Rusia Vladimir Saldo anunța că 5.000 de persoane au plecat deja din regiune și că în următoarele șase zile vor fi evacuate între 50.000 - 60.000 de persoane.

În timp ce pregătește evacuarea civililor din sud, armata rusă continuă să lovească masiv cu rachete și drone kamikaze orașele ucrainene, țintînd în primul rând infrastructura energetică și de comunicații. Se estimează că aproape o treime din centralele electrice din țară au fost avariate.

Această strategice strategie care are ca obiectiv și demoralizarea civililor, multe dintre atacurile aeriene fiind lansate dimineața, la orele de vârf, când copiii ar trebui să meargă la școală, iar părinții la lucru.

Fără apă și electricitate

Președintele ucrainean Volodimir Zelenki a vorbit din nou în discursul său nocturn din 18 octombrie despre „atacurile teroriste” ale Rusiei, dar preocuparea sa cea mai mare în acest moment este electricitatea, și le-a cerut din nou ucrainenilor să economisească, oriunde și oricând pot.

Zelenski a spus că loviturile aeriene rusești au avariat în ultima săptămână, circa o treime din centralele electrice, în timp ce ministerul Energiei a informat că sute de așezări au rămas temporar fără electricitate.

„În prezent, potrivit ministerului Energiei, 1.162 de localități sunt fără electricitate”, a spus purtătorul de cuvânt al serviciilor ucrainene de urgență.

Bombardamentele rusești au tăiat electricitatea și alimentarea cu apă în unele părți din Energodar, din regiunea Zaporojie, a declarat primarul Dmitro Orlov. Orașul din sudul Ucrainei este situat în imediata apropiere a celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala Zaporojie, care se află în centrul atenției și al luptelor de aproape opt luni. Controlată de armata rusă, centrala continuă să fie operată de experții ucraineni.

O centrală electrică din Krivoi Rog, oraș situat în centrul-sud al Ucrainei, a fost de asemeni grav avariată: mai multe sate, orașele și un cartier din centrul urban au rămas fără electricitate, a informat guvernatorul regional.

Miercuri dimineață, forțele ruse au atacat din nou cu drone kamikaze și orașul sudic Nikolaev.

Comandamentul sudic al armatei ucrainene a declarat tot pe 19 octombrie dimineață că forțele sale au doborât 12 drone peste noapte. „Unsprezece drone au fost doborâte de forțele și sistemele anti-aeriene ale Comandamentului Aerian de Sud și una de soldații Gărzii Naționale a Ucrainei”, s-a precizat într-o declarație de presă.

Cu o zi mai devreme, rachetele rusești au lovit și o centrală electrică din Kiev, ucigând trei persoane. A fost grav avariată și infrastructura energetică din Harkov în est și Dnipro în sud.

Folosirea dronelor iraniene, un eșec al Rusiei?

Pentru președintele Zelenski, faptul că în ultimele zece zile, armata rusă a recurs masiv la drone kamikaze de fabricație iraniană este o declarație de faliment militar și politic din partea Rusiei. Deși Moscova a investit ani de zile miliarde de dolari în complexul său militar-industrial, „în cele din urmă s-a înclinat în fața Teheranului pentru a obține drone și rachete destul de rudimentare”, a remarcat Zelenski.

Iranul neagă că a furnizat drone Rusiei, iar Kremlinul a spus că nu are informații că s-ar fi utilizat în Ucraina drone de proveniență iraniană.

Occidentul continuă să sprijine Ucraina, dar în America se aud voci sceptice

Pe 18 octombrie, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat că alianța va livra Ucrainei sisteme de apărare aeriană în zilele următoare. Vorbind la o conferință de securitate la Berlin, Stoltenberg a spus că sistemele vor ajuta Ucraina să se apere împotriva atacurilor, inclusiv cu dronele fabricate în Iran.

Statele Unite și NATO au oferit deja Ucrainei echipamente militare în valoare de zeci de miliarde de dolari de la începutul invazie rusești.

În Statele Unite, ajutorul financiar pentru Ucraina este sprijinit de ambele partide din Congres, dar marți, 18 octombrie, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a avertizat că partidul său nu va da Ucrainei „un cec în alb”, dacă republicanii vor recâștiga majoritatea după alegerile parțiale din noiembrie. Declarația lui McCarthy reflectă scepticismul tot mai mare al republicanilor cu privire la sprijinul financiar pentru Kiev.

„Nu cred că oamenii prinși într-o recesiune vor fi dispuși să dea Ucrainei un cec în alb, pur și simplul, nu cred...” a spus McCarthy, care ar putea deveni noul președinte al Camerei Reprezentaților în eventualitatea unei victorii republicane.

Comentariile lui McCarthy ridică semne de întrebare cu privire la continuarea sprijinului american pentru Ucraina, mai ales că aripa conservatoarea a partidului, cea care-l sprijină pe fostul președinte Donald Trump și conceptul acestuia de America First (America pe primul loc), nu crede că banii din bugetul federal trebuie cheltuiți în afara țării, în perioada unei inflații record în Statele Unite.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG