Cinci străini vor fi cuprinși într-una din structurile care vor avea misiunea de a monitoriza și evalua în mod extraordinar performanțele judecătorilor și procurorilor din R. Moldova într-una din cele mai mediatizate acțiuni prin care guvernarea PAS spune că vrea să „curețe” în câțiva ani judiciarul de oameni corupți. Mecanismul de evaluare este însă mult mai complex, cum reiese dintr-un „concept” publicat luni de Ministerul Justiției, și pe care l-a analizat Valentina Basiul:
Ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, propune ca evaluarea judecătorilor şi procurorilor să fie în grija a trei entități: o misiune internațională de monitorizare, o comisie de evaluare şi un colegiu de apel. Rapoartele finale ar urma să fie aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii şi, respectiv, Consiliul Superior al Procurorilor.
Misiunea de monitorizare ar trebui să fie alcătuită din cinci experţi străini şi doi specialiști notorii reprezentând societatea civilă. Ei ar trebui să aibă o vastă experiență şi să nu existe niciun pic de îndoială în ceea ce privește integritatea. Această structură va avea rolul de supraveghetor şi va ajuta la motivarea deciziilor comisiei de evaluare. Din concepul prezentat de Ministerul Justiţiei rezultă că cei care vor avea rol de filtru pentru curăţirea justiţiei nu ar trebui să fie angajaţi în sistem, totuşi unii foşti magistraţi şi foşti procurori ar putea să participe.
Evaluarea propriu-zisă va presupune analiza integrităţii, a veniturilor legal declarate şi a cheltuielilor celor supuşi controlului, inclusiv a membrilor de familie şi a celor de la care eventual au primit donaţii. Dacă se vor consta neconcordanţe, acest fapt va deveni temei pentru destituirea din post.
Ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, a spus că aşteapă sugestii şi recomandări până pe 21 noiembrie, după care va finaliza proiectul de lege şi-l va remite parlamentului.
Conceptul de reformă cu care insistă de mai mult timp Partidul Acţiune şi Solidaritate a trezit îngrijorare în tagma judecătorilor şi procurorilor. În timp ce unii, precum judecătorul de la Curtea Supremă de Justiţie, Dumitru Mardari, spun că vor să vadă următoarele acţiuni ale autorităţilor, alţii afirmă că iniţiativa ar perpetua ingerinţa politicului în sistem.
Dumitru Mardari consideră că breasla judecătorilor nu se poate opune iniţiativei de reformă venită dinspre politic, cu singura condiție ca aceasta să corespundă Constituţiei şi să respecte drepturile fundamentale ale celor vizaţi.
„Să vedem după concept ce-o să urmeze. De fapt urmează a fi modicate un şir de legi şi atunci ne-am putea expune. Nu ştiu dacă modelul albanez s-a finalizat. Cunosc modelul ucrainean, căci şi în Ucraina se desfăşoară respectiva evaluare externă a judecătorilor. Din informaţia pe care o cunosc, de la colegii cu care am studiat la universitate, ei spun că temporar s-a stopat evaluarea respectivă, dat fiind faptul că cei care sunt chemaţi să monitorizeze din exterior nu se prezintă la comisia de evaluare, de aceea s-a stopat nu se ştie pe ce peripoadă. De fapt s-ar putea pune întrebarea de constituţioanlitate, dar eu văd că cei care au propus spun că nu ar atinge prevederile constituţionale, ei vor ca să nu fie modificată Constituţia”.
Procurorul Iurie Lealin, președintele Asociației procurorilor pentru ordine și dreptate, spune că propunerea publicată de Ministerul Justiţiei trezeşte îngrijorare. În primul rând, atunci când se vorbeşte despre modelul albanez de evaluare extraordinară, s-ar neglija faptul că după mai mulţi ani nu au fost evaluaţi nici jumătate din judecători şi procurori, ţine să puncteze Lealin, timp în care justiţia ar fi blocată, iar şedinţele se amână cu anii.
„Procesul de evaluare în R. Moldova va fi dirijat de politic şi asta va crea mai multă dependenţă de politic a judecătorilor şi procurorilor. La Consiliul Superior al Procurorilor majoritatea sunt persoane desemnate de guvernare, aşa să spunem. Decizia finală, potrivit conceptului, în procesul de evaluare aparţine CSP, în care majoritatea a fost desemnată de politic, respectiv se urmăresc sau ar putea fi urmărite cu totul alte scopuri decât cele declarate. Îngrijorările noastre sunt legate de faptul că prin acest proces de evaluare externă ar putea să se impună un control permanent asupra deciziilor adoptate de procurori şi judecători”.
Președintele Asociației procurorilor pentru ordine și dreptate se arată convins că ar exista alternative la procedura de evaluare extraordinară, care este o acţiune unică. După părerea lui Iurie Lealin, actualul cadrul normativ permite aplicarea unor mecanisme de evaluare permanentă a judecătorilor şi procurorilor, pur şi simplu ele nu funcţionează. Cine garantează că cei supuşi controlului vor rămâne curaţi pe toată viaţă, nu e mai bine ca acest control să se facă periodic?, se întreabă preşedintele asociaţiei procurorilor.
Principiile evaluării extraordinare a magistraților și experiența statelor care au pus-o în aplicare va fi dezbătută la sfârșitul săptămânii curente, în cadrul unui forum organizat de Centrul de Resurse Juridice, la care vor participa și reprezentanții puterii pentru a oferi mai multe detalii din intențiile lor.