Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, răspunde întrebărilor Sabinei Fati pentru site-ul G4Media. Răspunsuri prudente, la modul diplomatic, dar, în privința invențiilor PSRM de a împiedica dizolvarea Parlamentului, se vede fermitate: alegerile anticipate vor întârzia, dar vor avea loc. Maia Sandu este acum preocupată de asanarea corupției în segmente-cheie ale statului. În Serviciile secrete, de pildă, care trebuie făcute să lucreze pentru Republica Moldova. Cât despre starea de urgență decisă recent de Parlament, ea trebuia impusă încă de acum o lună, iar Maia Sandu a și solicitat-o. Acum, nu este o măsură în favoarea oamenilor. A fost instituită pur și simplu, fără a se anunța vreun plan concret. În opinia președintei, ar fi nevoie „de măsuri care să oprească pandemia, (…) să scadă presiunea asupra spitalelor”. Întrebată dacă alegerile anticipate ar putea aduce o componență asemănătoare a parlamentului, Sandu ocolește un răspuns tranșant : „Evitarea alegerilor anticipate ar fi dramatică pentru cetățeni, pentru că ar duce la încă doi ani de hoții. Nu pot să știu exact cum va arăta parlamentul după anticipate, dar știu că trebuie să le oferim cetățenilor dreptul să-și aleagă alt Parlament, în cadrul unor alegeri libere și corecte”. Problema renunțării la Transnistria, ca soluție de compromis în conflictul înghețat, nu e luată în calcul la Chișinău, se mai arată în interviu. O altă întrebare a Sabinei Fati este dacă președinta Republicii Moldova consideră AUR un partid frecventabil. Răspunsul rămâne în zona eschivei : nu dorește să comenteze despre partidele politice. De altfel, găsește normal să apară noi formațiuni politice (aluzie la lansarea AUR în Republica Moldova), dacă întrunesc condițiile legale. „Eu, spune Maia Sandu, mi-am exprimat punctul de vedere: vreau ca Republica Moldova să meargă pe calea europeană, eu cred în valorile UE, cred în democrație, sunt deschisă să discut, să lucrez cu oameni care promovează asemenea valori”.
News.ro publică articolul lui Valentin Vidu, care susține că spionajul militar ucrainean avertizează asupra pericolului iminent ca trupele ruseşti să încerce la jumătatea lui aprilie o pătrundere mai adâncă în teritoriul ucrainean, ”pe motiv de a proteja” locuitorii regiunii Donbas, cărora Rusia le-a distribuit sute de mii de paşapoarte ruseşti.
Ieri presa din Romînia a exprimat nemulțumiri față de promulgarea de către președintele Klaus Iohannis a unei legi prin care evazioniștii fiscali pot scăpa de închisoare dacă returnează prejudiciul și încă ceva pe deasupra. Ioana Ene-Dogioiu (spotmedia.ro) l-a consultat în acest sens pe avocatul Gabriel Biriș, specializat în drept fiscal și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Opinia lui este că legea e mai degrabă binevenită și în concordanță cu reglementări adoptate și în alte țări. Ideea de bază este ca statul să recupereze imensele prejudicii, nu neapărat să umple închisorile, iar evazioniștii fiscali nu rămân chiar curați ca lacrima, de vreme ce fapta respectivă este trecută în cazierul lor fiscal.
Pe același site, Florina Presadă se preocupă de compoziția manifestanților anti-mască, anti măsuri restrictive pe motiv de pandemie. O surprinde numărul mare de tineri participanți la manifestații, care aderă deci la acest discurs „conservator, naționalist și xenofob”. Cercetările sociologice, arată Presadă, demonstrează că e vorba de o categorie îndelung neglijată : tinerii cu educație precară, neîncadrați într-un ciclu de învățământ și nici în muncă. „Dacă singurul ecou politic pe care îl găsesc protestatarii la nivelul Puterii este că sunt iresponsabili și egoiști, atunci să nu ne mire că AUR găsește aici un spațiu considerabil de manevră politică, cu tot arsenalul retoricii naționaliste și negaționiste”, scrie Florina Presadă.