Prin vocea vicepreședintelui PD Vladimir Cebotari, fost ministru al justiției, democrații au anunțat că nu vor spune în public ce candidat vor susține la șefia capitalei: pe socialistul Ion Ceban sau pe liderul formaţiunii „Platforma Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase. În schimb, Cebotari a spus că partidul de la guvernare va comunica opțiunea direct alegătorilor, prin intermediul organizațiilor sale teritoriale. În opinia jurnalistului Vitalie Călugăreanu, strategia democraților e rezultatul politicii lor duplicitare:
„Ar fi nostim să auzim cum Partidul Democrat îşi cheamă susţinătorii să voteze pentru Andrei Năstase şi logic aşa ar trebui să fie dacă ţinem minte că anterior tot liderii PD strigau sus şi tare că e nevoie de un candidat pro-european comun care să-l confrunte pe socialistul Ion Ceban. Ei, vedem că democraţii au schimbat acum macazul şi asta tot e de înţeles. Pe de o parte, pentru că dacă ar ieşi acum domnul Plahotniuc şi ar spune: „Oameni buni, votaţi-l pe Năstase care vrea să mă bage la puşcărie”, ar râde toată lumea de liderul PD. Pe de altă parte, deşi poate i-ar plăcea să-l susţină pe domnul Ceban, PD tot nu poate spune asta public pentru că de ani de zile se chinuie să ne convingă că Partidul Democrat este un partid pro-european şi că binomul Plahotniuc-Dodon, de fapt, nu există.
Aşa că a preferat, ca şi Silvia Radu, să nu spună public pe cine să voteze susţinătorii lor. Oficial, pentru că neoficial vedem că o parte din media controlată de guvernare procedează ca şi la alegerile prezidenţiale din 2016, adică îl promovează tacit pe Ion Ceban, aşa cum l-a promovat atunci pe Igor Dodon”.
De altfel, posturile de televiziune ce aparţin holdingului media afiliat democraţilor au fost sancţionate cu avertizare publică de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului deoarece, deşi au declarat că nu sunt interesate să reflecte scrutinul pentru locale, au difuzat materiale cu caracter electoral în care au favorizat-o pe independenta Silvia Radu. O lacună legislativă a făcut posibilă această situaţie păguboasă pentru alegători, constată directoarea Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism, Sorina Ştefârţă:
„Ascultătorul, telespectatorul, cititorul rămâne cu aceeaşi senzaţie şi sentiment de zăpăceală cu care de obicei iese cam din toate campaniile electorale de la noi. Anul acesta parcă am avut nişte premiere în sensul că au existat radiodifuzori, înainte de toate, care au anunţat că nu vor reflecta campania, cumva legislaţia le permite acest lucru. Dar anunţând că nu vor reflecta campania în acelaşi timp au favorizat în diverse contexte anumiţi candidaţi. Ca şi în alte campanii, au mai apărut pe ici pe acolo nişte ştiri false, au mai apărut nişte scurgeri de interceptări telefonice pe ultima sută de metri al primului tur de scrutin pentru Chişinău. Deci, ne păstrăm trendul, stilul de a fi spectaculoşi în sensul prost al cuvântului, de a patina pe suprafaţă şi de a nu mai pătrunde în esenţa lucrurilor.”
Al doilea tur al campaniei pentru primăria capitalei moldovene este programat pentru 3 iunie.
Viitorul primar va fi ales pentru un singur an şi va trebui să colaboreze cu actualul consiliu municipal.