Linkuri accesibilitate

Regruparea dinaintea celui de-al doilea tur pentru Primăria Chişinău


Alegerile din 20 mai
Alegerile din 20 mai

Candidatul PPDA Andrei Năstase nu a dat curs invitației contracandidatului Ion Ceban din partea socialiştilor de a participa începând de azi la dezbateri publice în centrul capitalei.

La Chișinău continuă campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin care se va desfășura pe 3 iunie. Candidatul PPDA Andrei Năstase nu a dat curs invitației contracandidatului Ion Ceban din partea socialiştilor de a participa începând de azi la dezbateri publice în centrul capitalei. Ceban i-a reproşat lipsa de curaj lui Năstase, care l-a rândul său a spus că va participa doar la dezbateri televizate. Între timp, Partidul Democrat de guvernământ a comentat rezultatele scrutinului de duminică fără să anunţe însă pe care dintre cei doi candidaţi democraţii îl vor sprijini în turul doi. Pe de altă parte, instituțiile media nu au oferit acces egal tuturor concurenților electorali în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale noi din 20 mai, nu au asigurat pluralismul de opinie și nu au reflectat corect și echidistant campania, susțin experți de la Centrul pentru Jurnalism Independent de la Chişinău, într-un raport dat publicităţii astăzi.

Regruparea dinaintea celui de-al doilea tur pentru Primăria Chişinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:25 0:00
Link direct

Una din principalele constatări pe care a formulat-o Partidul Democrat de guvernământ, comentând rezultatele localelor de duminică, e că la Chişinău scrutinul s-a desfăşurat cu multiple încălcări, pe care candidații, mulțumiți de rezultate, le-ar fi ignorat. Vicepreședintele PD, Vladimir Cebotari, ex-ministru al justiției, nu a putut spune exact la ce încălcări se referă, pentru că formațiunea, neparticipând la alegeri, nu a delegat observatori şi nici nu poate sesiza organele electorale:

Vladimir Cebotari
Vladimir Cebotari

„Ştim însă despre un larg număr de abateri care au fost comunicate şi noi am avut persoane care au dus evidenţa acestora. Ştim că ele s-au produs. Ştim şi care sunt actorii. Sperăm că ele au fost documentate şi transmise organelor competente. Foarte mult mizăm ca CEC să vină cu anumite poziţii pe aceste încălcări şi abateri.”

O fi oare un avertisment al partidului de guvernare că scrutinul de duminică ar putea să nu fie validat? Nu e limpede deocamdată.

Cebotari a mai spus că rezultatele primului tur au fost previzibile, chiar dacă au dat peste cap datele sondajelor făcute cu puțin timp înainte de 20 mai. Cât despre rata joasă de participare, Cebotari a spus că e o sancțiune a alegătorilor pentru întreaga clasă politică, iar neieșirea la vot s-ar explica inclusiv prin neimplicarea democraților în acest scrutin:

„În ceea ce priveşte turul doi al alegerilor din municipiul Chişinău, de această dată noi nu vom comunica public opţiunea PDM. De această dată comunicarea cu membrii noştri de partid se va face direct, noi prin intermediul organizaţiilor noastre teritoriale. Acest lucru va fi început chiar din această săptămână. Va fi pentru noi o oportunitate să ne vedem cu membrii de partid… dar şi să vorbim despre organizarea pentru alegerile în turul doi. Vreau doar să menţionez că noi nu am avut favoriţi la Chişinău şi la Bălţi, şi încă nu avem careva favoriți la Chișinău pentru turul doi. ”

Întrebat de ce posturile de televiziune afiliate liderului PD Vlad Plahotniuc continuă să-l denigreze în ştiri pe candidatul PPDA Andrei Năstase, Vladimir Cebotari a răspuns evaziv:

„Este rău faptul că unele posturi de televiziune au mediatizat mai mult sau mai puţin un candidat sau altul. Este şi mai rău când acest lucru s-a făcut intenţionat într-o manieră denigratoare. Sper foarte mult că acest mesaj pe care-l transmitem tuturor posturilor de televiziune să-şi păstreze deontologia şi să urmeze prevederile legale.”

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a sancţionat azi posturile care apartin holdingului afiliat liderului PD Vlad Plahotniuc. Publika TV, Prime, Canal 2 şi Canal 3...

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a sancţionat azi posturile care apartin holdingului afiliat liderului PD Vlad Plahotniuc. Publika TV, Prime, Canal 2 şi Canal 3 au fost avertizate public de reglementator pentru că, contrar declarației publice de a nu mediatiza campania electorală, au difuzat materiale cu caracter electoral şi au favorizat-o masiv pe independentă Silvia Radu și l-au defavorizat pe candidatul PPDA Andrei Năstase.

CCA a monitorizat aceste posturi după ce a recepționat multiple sesizări, inclusiv din partea unei membre CCA, Olga Guţuţui, dar şi din partea organizațiilor WatchDog şi Centrul pentru Jurnalism Independent care în rapoartele proprii de monitorizare au constat că cele patru televiziuni, ce aparțin lui Vlad Plahotniuc şi apropiaţilor săi, manipulează.

Directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, constată un tratament inegal al CCA faţă de toţi radiodifuzori. În timp ce unii au fost anterior sancţionaţi cu amenzi dure, posturile din media holdingul liderului PD au primit, la consumarea primului tur de scrutin, pentru abateri similare, doar o avertizare publică:

Nadine Gogu
Nadine Gogu

„Este prima avertizare. Putem presupune că în turul doi acești radiodifuzori deja vor respecta acea declaraţie depusă de CCA şi nu vor respecta deloc campania electorală. În felul acesta, se observă că există un tratament preferențial din partea CCA faţă de radiodifuzori pentru că aceștia nu sunt trataţi egal.”

Cel mai proaspăt raport de monitorizare al Centrul pentru Jurnalism Independent arată că în ultima săptămână dinainte primului tur, aproape fiecare din cei zece radiodifuzori monitorizați nu au reflectat corect și echidistant campania, au favorizat sau defavorizat anumiți candidați, iar câteva canale i-au promovat deschis pe unii candidați. Posturile NTV Moldova și Accent TV l-au promovat deschis pe socialistul Ion Ceban, iar posturile din holdingul afiliat liderului PD au promovat-o direct pe candidata independentă Silvia Radu și l-au defavorizat pe candidatul PPDA Andrei Năstase. Ultimul a fost promovat direct însă de Jurnal TV. Iar postul public de televiziune Moldova 1, care anterior a reflectat campania relativ echilibrat, a avut în această perioadă un comportament ușor părtinitor, favorizându-i ușor pe Ceban şi Radu, se spune în raport.

Încă două formaţiuni politice şi anume PPEM şi PLR au anunţat că-l sprijină în turul doi pe Andrei Năstase. Ieri anunțuri similare au fost făcute de partidele unioniste PL şi PUN. Andrei Năstase a refuzat azi să participe la o dezbatere publică organizată în centrul capitalei de adversarul său Ion Ceban. Cel din urmă i-a reproşat lipsa de curaj lui Năstase, care anunțaseră încă în ajun că va participa doar la dezbaterile televizate.

XS
SM
MD
LG