Linkuri accesibilitate

Exces de prudență? Danemarca ar putea renunța la vaccinul AstraZeneca


FILE PHOTO: Empty vials of Oxford/AstraZeneca's COVID-19 vaccine are pictured amid a vaccination campaign in Bierset, Belgium March 17, 2021.
FILE PHOTO: Empty vials of Oxford/AstraZeneca's COVID-19 vaccine are pictured amid a vaccination campaign in Bierset, Belgium March 17, 2021.

Danemarca este prima țară din lume care ar putea decide să renunțe definitiv la vaccinul anti Covid-19 produs de AstraZeneca din motive de securitate. Utilizarea vaccinului este oricum suspendată pentru moment după rarele incidente de formare de cheaguri de sânge, puse în legătură cu vaccinul. Șeful autorității naționale pentru sănătate publică, Søren Brostrøm a asigurat miercuri că Danemarca își poate permite această decizie, pentru că răspândirea pandemiei este ținută sub control. În plus, Danemarca se poate baza pe vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna.

Acestea sunt cele două vaccinuri bazate pe ARN mesager, spre deosebire de AstraZeneca, Johnson & Johnson sau Sputnik V, care sunt vaccinuri clasice.

Vaccinul Johnson & Johnson întâmpină probleme similare ca cel produs de AstraZeneca, utilizarea sa a fost suspendată temporar în Statele Unite tot după apariția unor cheaguri de sânge. Mai mult, compania americană a anunțat că amână livrarea vaccinurilor promise Uniunii Europene care însă va compensa parțial cu livrări suplimentare de la Pfizer/BioNTech, de 50 de milioane de doze, anunțate miercuri de președinta Comsiei Europene.

Agenția Europeană a Medicamentelor a recomandat să se continue vaccinarea cu AstraZeneca, atrăgând atenția că avantajele depășesc cu mult riscurile minime de producerea a cheagurilor de sânge. În cazul vaccinului Johnson & Johnson, s-au înregistrat șase cazuri de femei care au făcut cheaguri de sânge – la aproape 7 milioane de persoane vaccinate în Statele Unite, o rată de mai puțin de 1 la 1 milion.

Mai mult, nici în cazul AstraZeneca, nici al vaccinului Johnson & Johnson nu s-a stabilit o legătură cauzală directă între vaccin și accidentele vasculare.

Vaccinurile clasice AstraZeneca și Johnson & Johnson sunt mai ușor de stocat și distribuit, cel de al doilea este oricum singurul care se administrează într-o singură doză – motive pentru care reprezintă fundamentul campaniei globale de vaccinare și cea mai mare parte a vaccinurilor donate țărilor sărace, prin platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății, la care este abonată și R. Moldova.

„Așteptăm Sputnik-ul”. Cum se vaccinează pensionarii din Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG