Linkuri accesibilitate

Execuțiile și disparițiile din Afganistan produc îngrijorare în Statele Unite și aliații acestora


Persoane arestate de talibani
Persoane arestate de talibani

Statele Unite și aliații lor occidentali declară că sunt „profund îngrijorați” de relatările privind execuții sumare și dispariții forțate ale foștilor membri ai forțelor de securitate afgane.

Human Rights Watch a declarat săptămâna aceasta că talibanii „au executat sumar sau au făcut să dispară forțat” peste 100 de foști membri ai forțelor de securitate în patru din cele 34 de provincii ale Afganistanului de când au preluat puterea la mijlocul lunii august. „Subliniem că presupusele acțiuni constituie abuzuri grave ale drepturilor omului și contrazic amnistia anunțată de talibani. Facem apel la talibani să impună în mod eficient amnistia foștilor membri ai forțelor de securitate afgane și foștilor oficiali guvernamentali pentru a se asigura că ea a este menținută și respectată în toată țara și în rândurile lor”, au declarat Statele Unite, Uniunea Europeană și alte 20 de țări în o declarație comună de pe 4 decembrie.

Într-un raport publicat pe 30 noiembrie, Human Right Watch a documentat uciderea sau dispariția a 47 de foști membri ai forțelor de securitate afgane care s-au predat sau au fost reținuți de talibani între 15 august și 31 octombrie. Talibanii au promis o amnistie pentru cei care au fost afiliați guvernului susținut de Occident de la Kabul și pentru fostele forțe de securitate, dar constatările grupului pentru drepturile omului și alte rapoarte sugerează că cel puțin unii comandanți locali încalcă înțelegerea.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG