Linkuri accesibilitate

Executori judecătorești ruși au vizitat biroul din Moscova al RFE/RL


Conturile bancare ale postului nostru de radio din Rusia au fost înghețate astăzi în urma unei vizite a executorilor judecătorești la biroul companiei din Moscova.

Măsura a avut loc după ce agenți ai serviciului de executori judecătorești din Rusia au inițiat proceduri de executare silită împotriva sucursalei ruse a companiei, pentru amenzi neplătite acumulate din cauza presupuselor încălcări ale controversatei legi a „agenților străini”.

Serviciul executorului judecătoresc a trimis companiei o hotărâre judecătorească care îi autoriza să găsească conturile bancare ale organizației și să le înghețe. Serviciul executorului judecătoresc a înghețat conturile companiei pentru că nu a plătit amenzi de 5 milioane de ruble (68.000 de dolari). Procedura de executare se referă la 10 încălcări care au fost confirmate în instanță și pentru care a expirat perioada de plată de două luni.

Anterior executorii judecătorești au stat aproximativ două ore în biroul din Moscova al companiei noastre și au făcut un inventar al echipamentelor de acolo. Executorii nu s-au amestecat în munca celor aflați la birou și nici nu au reținut pe nimeni.

De la începutul anului, agenția de stat pentru monitorizarea mass-media Roskomnadzor a prezentat instanțelor judecătorești aproximativ 520 de protocoale de încălcare a legii de către cele opt entități ale Europei Libere/ Libertatea care au fost incluse în registrul Ministerului Justiției ca „agenți străini” din domeniul mass-media.

Europa Libera/ Libertatea respinge denumirea de „agent străin” și a refuzat să respecte cerințele Roskomnadzor conform cărora fiecare material publicat sau difuzată trebuie să includă o etichetare clară că ar fi produs de „un agent străin”. Compania a adus cazurile în judecată, dar instanțele rusești au respins până acum peste 250 de contestații.

În total, amenzile împotriva companiei noastre se ridică la aproximativ 70 de milioane de ruble (950.000 de dolari).

Europa Libera/ Libertatea a solicitat Curții Europene a Drepturilor Omului să blocheze aplicarea amenzilor propuse de Rusia, despre care compania spune că sunt de fapt menite să limiteze libertatea mediilor de informare independente.

În timpul unui briefing de presă ieri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins acuzațiile oficialilor americani conform cărora acțiunile Moscovei împotriva Europei Libere/ Libertatea „încălcă drepturile jurnaliștilor”.

Declarațiile, a spus ea, demonstrează încă o dată rolul real al postului ca „portavoce pentru propaganda guvernului Statelor Unite”.

Președintele postului nostru, Jamie Fly, a respins declarațiile purtătoarei de cuvânt a diplomației ruse, spunând că Europa Libera/ Libertatea va continua să lupte „cu aceste încercări ale Kremlinului de a cenzura adevărurile incomode”.

„Jurnaliștii noștri din Rusia sunt cetățeni ruși patrioți, nu americani”, a spus el. „Oferă știri și informații independente, astfel încât concetățenii lor să nu se obișnuiască cu neadevărul și... să trăiască în minciuni”, așa cum a spus recent unul dintre acești jurnaliști. „Nu vom fi reduși la tăcere și nu ne vom abandona publicul rus”, a mai spus Jamie Fly.

Tot ieri, agenția de știri rusă TASS a scris că un tribunal de la Moscova a suspendat 140 din protocoalele împotriva postului și le-a trimis înapoi la o instanță inferioară pentru revizuire. Radio Europa Libera/ Libertatea nu a fost informată oficial cu privire la o astfel de decizie.

Radio Europa Libera/ Libertatea este o companie de media independentă din punct de vedere editorial, finanțată printr-o subvenție a Congresului American prin intermediul Agenției americane pentru Medii Globale. În fiecare săptămână, aproape 7 milioane de persoane din Rusia accesează portalurile de știri ale companiei.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG