Linkuri accesibilitate

Existențialismul lui Yves Tanguy


Yves Tanguy (n. 5 ianuarie 1900–d. 15 ianuarie 1955) rămâne unul dintre cei mai tăcuți, consistenți și neglijați pictori suprarealiști, chiar dacă a fost, într-adevăr, umbrit de contemporani mai faimoși precum Giorgio de Chirico, Salvador Dalí sau René Magritte.

Tanguy era de fapt un „suprarealist înnăscut”, în măsura în care abandonul său în fața extraordinarului a fost mereu unul absolut și neforțat, iar fluidele sale imagini mentale, chintesența acelui modèle purement intérieur despre care vorbea André Breton. Protagoniștii lumii ficționale a lui Tanguy—acele mici și neprihănite făpturi biomorfe ce amintesc de o anumită vulnerabilitate infantilă—nu pot fi legați decât de fascinația suprarealistă pentru joc și copilărie.

Să privim, bunăoară, la pictura în ulei The Ribbon of Extremes din 1932. Într-o altă operă de maturitate a sa, Je vous attends (1934), aceleași creaturi biomorfe se îngrămădesc precum turiștii la malul mării, aducându-ne aminte de Eugène Boudin sau de impresionistele fêtes galantes ale lui Jean-Antoine Watteau. Ceea ce putem reține de aici este faptul că această familiaritate nu ține de formă, ci de atitudinile conversaționale, iar Tanguy, unul din puținii pictori francezi strâns asociați mișcării suprarealiste, poate fi plasat inclusiv într-o puternică tradiție nativă.

Operele suprarealiste timpurii ale lui Tanguy sunt mai cunoscute și per total mai apreciate astăzi decât cele izvorâte din perioada americană, ultima a vieții sale. Până să ajungă în America în toamna anului 1939, alături de artista Kay Sage, creaturile biomorfe începuseră deja să-și piardă din fluiditate, să fie mai reci și metalice (aluzie probabilă la pasiunea pictorului pentru arme). Poate că Tanguy n-a produs o imagine a celei de-a doua conflagrații mondiale la fel de potentă ca Picasso ori Dalí, însă a fost capabil să comunice vizual această amenințare, cât se poate de eficient.

Mai mult, nu există nimic amuzant în felul în care construcțiile metalice domină opera târzie a lui Yves Tanguy (The Invisibles). Oscilând între echipament militar și roboți, ostilitatea lor deprimantă captează perfect suspiciunea de rău augur a Războiului Rece, precum și anxietatea provocată de filmele SF ale perioadei. Caracterul aproape intangibil al acestor amenințări avea să fie rezumat magistral de către Tanguy într-una din ultimele sale capodopere, Multiplication of the Arcs (1954), aflată în colecție MoMA.

Anii petrecuți în America acoperă cam jumătate din viața profesională activă a lui Tanguy. Nu este de neglijat nici faptul că Pierre Matisse, dealerul lui Tanguy în New York, l-a promovat ca artist american. Repercusiunile au fost inevitabile pentru pictorul suprarealist. După moartea prematură din 1955, Breton i-a întrebat sora cum anume a fost posibil să i se implanteze o „inimă americană”. Era, desigur, doar un indiciu al prejudecăților care afectaseră ani și ani de zile percepția europeană asupra operei sale de maturitate. Moștenirea lăsată de Tanguy în America trebuie privită însă separat de idiosincrasiile foștilor „camarazi” suprarealiști. În mod cu totul neobișnuit pentru un pictor, Yves Tanguy a contribuit enorm la noile direcții din sculptura americană și a avut un impact profund asupra operelor unor tineri (la acea dată) artiști precum Claes Oldenburg, Louise Bourgeois sau Eva Hesse.

Lui Tanguy nu i-a plăcut, de fapt, ca lumea să-i admire tablourile. Îi lipsea complet vanitatea. Uneori, se semna într-atât de mărunt pe câte o pânză încât putea fi citit doar cu o lupă. Ceea ce l-a făcut pe artistul francez imun la vanitate a fost un profund sentiment de singurătate. În pânzele sale, nimic nu este ascuns ochiului agil și totuși, nimic nu pare a da speranță. A fost un suprarealist original, desigur, însă, așa cum spunea pictorul Hans Richter, „dacă existențialismul înseamnă viață fără speranțe deșarte, atunci Tanguy a fost singurul existențialist adevărat din pictura modernă, într-atât de mult încât ar fi respins el însuși această categorisire” (Begegnungen von Dada, 200).

Omul Tanguy a fost identic cu opera sa. Tablourile lui nu erau lipsite doar de speranță, ci și de tragism. Nu vorbim aici de vreun paradox, ci pur și simplu de expunerea unor lucruri, pe care el decisese să le accepte. Pentru un om într-atât de conștient de fatala sa singurătate, cât anume ar fi contat să se laude, să-și arate partea bună, să se înfrumusețeze când nimeni nu e prin preajmă?

În 1942, cu ocazia unei expoziții Tanguy, întrebat de către André Breton cum i se pare, Mondrian ar fi răspuns: „Prea abstract!”. Desigur, un optimist incurabil precum Mondrian n-ar fi putut găsi niciun punct de sprijin într-o artă atât de îndepărtată de ideea sa de „progres”. Este real: Tanguy n-a crezut în progres și nici în finalurile fericite, însă, ca prieten, a fost orice numai nu ursuz. Râdea molipsitor, înțepa fără cinism și în niciun caz nu era cuprins de nevroze. Avea în sine o vitalitate care i-a asigurat un pașaport constant către toate plăcerile vieții și n-a ezitat deloc să-l folosească. Uitându-ne încă o dată la Multiplication of the Arcs, îl putem bănui inclusiv de faptul că și-a simțit sfârșitul...

Despre blog:

Marius Stan, politolog, specializat în istoria regimurilor comuniste, director de cercetare la Centrul „Hannah Arendt”, Universitatea din București, România. Din septembrie 2018, semnează un blog la Radio Europa Liberă: Distinguo*

(*Un modest omagiu în spiritul rubricii permanente pe care o ținea cândva criticul și eseistul Vladimir Streinu la revista Luceafărul” – Marius Stan)

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG