Linkuri accesibilitate

Experţii OSCE vor monitoriza întreg climatul electoral, de la legislație la comportamentul presei


La alegerile din noiembrie 2014 la Varniţa
La alegerile din noiembrie 2014 la Varniţa

Este cea mai mare şi importantă misiune internațională de observare a scrutinului din 24 februarie.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care va participa cu un număr de 11 experţi, 28 de observatori pe termen lung şi 200 de observatori pe termen scurt la alegerile parlamentare din 24 februarie, va avea şi ea un raport intermediar, pe care îl va da publicităţii cu aproximativ două săptămâni înainte de alegeri. Precizarea capătă relevanţă mai ales în contextul disputei despre publicarea datelor monitorizărilor electorale ale observatorilor Promo-LEX.

Experţii OSCE vor monitoriza întreg climatul electoral, de la legislație la comportamentul presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct


Disputa s-a declanşat săptămâna trecută, când un membru al Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău, Iurie Ciocan, a vorbit în una din şedinţele CEC despre faptul că observatorii electorali nu ar avea dreptul să-şi facă publice vreo concluzie decât la încheierea întregului exerciţiu electoral. Iurie Ciocan invocase atunci un regulament moldovean cu privire la statutul observatorilor, dar şi „standardele internaţionale”.

Totuşi, el se referea concret la o misiune de observare locală, cea a Asociaţiei Promo-LEX, care a reuşit deja să publice două rapoarte de monitorizare, ambele destul de critice, despre atmosfera preelectorală. Ulterior funcţionarul electoral a părut să-şi retracteze poziţia, spunându-ne într-un interviu că opoziţia sa nu ţine de publicarea unor monitorizări electorale în general, ci de unele concluzii concrete din rapoartele Promo-LEX.

Solicitat astăzi de presă să comenteze această situaţie, Mátyás Eörsi, şeful echipei de observatori ai Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE, a declarat:

Mátyás Eörsi
Mátyás Eörsi

„Nu suntem pregătiţi pentru o evaluare pe acest subiect, dar dacă îmi solicitaţi părerea mea personală, vă pot spune că, în alegeri, trăsătura principală e transparenţa, pentru că aceasta dă încredere cetăţenilor în procesul electoral care se desfăşoară… Observatorii locali trebuie desigur să aibă posibilitatea să publice aceste rapoarte”.

„Metodologia noastră de observare a alegerilor stipulează şi rapoarte intermediare. Aşa că vom face acest lucru şi de această data”, a adăugat unul dintre experţii misiunii Oleksii Lichkovakh.

Misiunea va da publicităţii, aşadar, şi un raport intermediar, care va fi gata, cel mai probabil, cu două săptămâni în ajun de alegeri. În ziua următoare scrutinului, misiunea îşi va prezenta concluziile într-un raport preliminar, iar raportul final al monitorizării va fi publicat peste 2 luni după terminarea procesului electoral.

Iată şi alte câteva amănunte despre activitatea misiunii, de fapt, cea mai mare şi importantă misiune internaţională de observare a alegerilor din 24 februarie, enumerate de şeful acesteia, Mátyás Eörsi, politician liberal din Ungaria.

„Noi nu ne vom concentra exclusiv pe scrutin, ci şi pe cadrul legislativ, activităţile de campanie, agitaţia electorală şi activitatea administraţiei electorale. Misiunea include şi o monitorizarea comprehensivă a reflectării campaniei în mass-media”.

Misiunea ODIHR de observare a alegerilor a mai anunţat că va colabora cu delegații din Adunarea Parlamentară a OSCE, din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și cu cei din Parlamentul European.

Urmare a unei evaluări preelectorale de luna trecută de la Chişinău, o misiune de experţi ai Institutului Naţional Democrat, pe scurt NDI, organizaţie creată de guvernul SUA pentru promovarea democraţiei în statele aflate în dezvoltare, sugera autorităţilor să se asigure că nu vor exista indimidări ale pretendenţilor electorali şi că justiţia nu va fi utilizată pentru manipularea procesului electoral.

XS
SM
MD
LG