Linkuri accesibilitate

Experții europeni constată o relativă diminuare a volumului de știri false legate de Covid-19


Experții Uniunii Europene constată că pentru moment a mai scăzut volumul de dezinformare și știri false legate de pandemia de coronavirus dar unele surse „tradiționale” cum ar fi presa pro-Kremlin din Rusia, rămân la fel de active. Este una din concluziile ultimului raport al Serviciului European de Afaceri Externe. Acesta apreciază și eforturile depuse de rețelele de socializare, cum ar fi Facebook sau Twitter, de a bloca conturile care răspândesc știri false dar „mai rămâne multe de făcut” se arată în raport care reafirmă în acest context importanța mediilor independente și a celor care se ocupă cu combaterea dezinformării.

Rapoartele anterioare, publicate în martie și aprilie, vorbeau despre un „triumvirat al dezinformării”, compus din Rusia, China și Iran, care propaga tezele conspiraționiste privind originile noului coronavirus într-un laborator de arme biologice, legătura dintre tehnologia 5G și pandemie sau avertiza împotriva unui posibil, viitor vaccin. O altă teorie răspândită frecvent este cea care susține că miliardarul american Bill Gates ar sta în spatele pandemiei.

Aceste teorii se regăsesc și în recenta declarației a Mitropoliei Moldovei, care protesta împotriva limitărilor ce i se impun în contextul luptei cu pandemia de coronavirus.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG