Experta de la București, Angela Grămadă, spune că Ucraina „nu va mai tolera foarte mult” existențe unui focare de amenințare la granița sa vestică și va ajuta mai mult Republica Moldova la soluționarea conflictului transnistrean.
Preşedintă a Asociaţiei Experts for Security and Global Affairs, Grămadă a vorbit într-un interviu cu Europa Liberă în urma incidentelor recente din regiunea transnistreană.
În această săptămână, o serie de explozii din regiunea estică a Republicii Moldova, necontrolată de autoritățile de la Chișinău, au deteriorat sediul așa-numitului Minister al Securității de la Tiraspol și au distrus antene de radio din satul Maiac, existând de asemenea relatări că s-a tras lângă satul Cobasna, la granița cu Ucraina, unde se află un mare depozit de muniții din epoca sovietică, păzit de militari ruși.
„Ucraina nu va mai tolera foarte mult existența acestei surse de amenințări la frontiera cu Republica Moldova și va insista cel mai probabil ori pe reformarea, ori pe schimbarea de paradigmă chiar în cadrul dialogul, dacă nu va fi posibilă o reformatare a formatului 5 plus 2”, a spus într-un interviu la Europa Liberă experta de la București, originară din Republica Moldova.
Grămadă mai spune că între Kiev și Chișinău ar exista o înțelegere “tacită” a nevoilor și că autoritățile celor două state fac eforturi pentru a se ajuta, fără a se „fragiliza” reciproc.
Despre miza incidentelor armate din Transnistria, experta crede că autoritățile de la Chișinău trebuie să ia în calcul toate ipotezele, de la rivalități între grupuri de interese la Tiraspol până la interese de a genera panică și a pregăti populația pentru ceea ce ar putea urma, anume includerea Transnistriei în ofensiva rusă împotriva Ucrainei în regiunea Odesa.