Linkuri accesibilitate

Expert GRECO: „Regretăm că multe din recomandările noastre au rămas doar pe hârtie”


Judecătoria Edineț. Imagine generică
Judecătoria Edineț. Imagine generică

Grupul Statelor împotriva Corupției, organism de experți din cadrul Consiliului Europei, deplânge în ultimul său raport despre R. Moldova faptul că doar 6 din cele 18 recomandări ale ultimei evaluări au fost puse în aplicare în mod satisfăcător. Între acestea: transparența procesului legislativ, codul de conduită etică, imunitatea, activitățile de lobby, declarația de proprietăți și alte bunuri, declară într-un interviu cu Europa Liberă expertul GRECO Stefan Leyenberger.

Iolanda Bădiliță în dialog cu expertul GRECO Stefan Leyenberger
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:22 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Leyenberger, ritmul reformelor este unul de melc. Cam asta ar putea fi concluzia ultimului raport al GRECO privind R. Moldova.

Stefan Leyenberger: „Raportul nostru prezintă concluziile privind runda a patra de evaluarea a reformelor legate de parlamentari, judecători și procurori. Din 18 recomandări doar 6 au fost puse în aplicare în mod satisfăcător. În ce îi privește pe parlamentari, nu suntem mulțumiți de aplicarea recomandărilor noastre privind: transparența procesului legislativ, codul de conduită etică, imunitatea, activitățile de lobby, declarația de proprietăți și alte bunuri. Pe de altă parte, regretăm că în ceea ce îi privește pe judecători și procurori multe dintre recomandările noastre au rămas doar pe hârtie.

Între altele, este vorba despre recomandările privind componența Consiliulului Superior al Magistraturii, transparența activităților din justiție, componența Consiliului Superior al Procuraturii, Codul etic pentru procurori și măsurile disciplinare în ceea ce îi privește pe procurori. Unele nu sunt aplicate deloc, iar altele - parțial.”

Expert GRECO: „Procesul de vetting trebuie să rămână în cadrul constituțional”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:22 0:00

Europa Liberă: Una dintre nemulțumirile GRECO vizează viteza cu care se adoptă legi în parlament fără niciun fel de consultare.

Stefan Leyenberger: „Bun, hai să încep cu ceva pozitiv: am remarcat publicarea în mod transparent a deciziilor parlamentare precum și implicarea societății civile în activitatea comisiilor parlamentare. Totuși, legislația nu este accesibilă online. În ce privește procedurile de adoptare a legilor în regim de urgență, acestea au fost folosite în mod repetat pentru adoptarea unor legi fără consultare prealabilă corespunzătoare. Iar asta nu este bine.”

Europa Liberă: Criticați și diluarea conținutului codului de conduită al parlamentarilor. Iar asta exact la capitolul sancțiuni.

Stefan Leyenberger: „Da, acest cod de conduita este incomplet la capitolul sancțiuni disciplinare. De asemenea trebuie clarificate situații ca regimul cadourilor, incompatibilitatea calitatii de parlamentar cu anumite activități adiționale, chestiunea lobby-ului. Este foarte utiul ca parlamentarii să aibă astfel de reguli, căci doar așa își vor înțelege limitele legale, doar așa vor înțelege că o dată ce ești ales trebuie să te comporți diferit față de ceilalți cetățeni, că ai obligații față de public, că trebuie să acționezi în mod transparent, să te asiguri că acțiunile tale corespund celor mai importante standarde etice.

De aceea cred că este foarte bine ca parlamentarii înșiși să fie cei care sunt implicați în schițarea acestor coduri de reguli, pentru că ei sunt cei care le vor aplica. Când ești ales de oameni, de cetățeni, trebuie să ai un comportament exemplar față de cetățenii care te-au ales, trebuie sa previi si să lupți împotriva corupției, să acționezi transparent și să arăți că nu ești instrumentalizat de lobbyști sau alte grupuri de interese.”

Europa Liberă: UE și CoE pompează mulți bani în R. Moldova pentru reformarea sistemului de judecători și procurori. Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procuraturii sunt două instituții-cheie în acest proces.

Stefan Leyenberger: „Procesul de vetting trebuie să rămâna în linie cu independența justiției și în cadrul constituțional. Cât privește compoziția CSM trebuie găsit un echilibru și o transparență a numirii acestor judecători. Cât privește procurorii, remarcăm un lucru bun, faptul ca instrucțiunile verbale trebuie făcute acum în scris, care are consecințe pozitive asupra intervențiilor ierarhice din sistemul de procurori. Asta înseamnă că procurorii de rang înalt nu pot da sarcini celor de rang inferior fără să argumenteze solicitarea în scris.

Referitor la componența curentă a Consiliului Superior al Procuraturii, faptul că ministrul justiției și președintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt membri nu este în conformitate cu recomadările GRECO. De asemenea, așteptăm ca măsurile legislative privind responsabilitatea disciplinară a procurorilor să fie întărite.”

XS
SM
MD
LG