Linkuri accesibilitate

Expert Grup: Carburanții din Moldova au adesea prețuri artificial calculate și calitate înșelătoare


Reglementarea pieței produselor petroliere ar trebui reevaluată, consideră experţii Centrului Expert Grup, care spun că există dubii privind corectitudinea prețurilor la carburanți practicate în Moldova. Ei mai spun că sunt suspiciuni şi în ce priveşte calitatea combustibililor, în lipsa unui sistem operațional de monitorizare a calității.

Costul real al produselor petroliere comercializate şi profiturile obținute de companiile din domeniu nu sunt cunoscute. Și nu neapărat că ar fi date clasificate. Aceste valori sunt direct dependente de calitatea carburanților. Iar lipsa unui sistem operațional de monitorizare a calității carburanților permite comercializarea unor produse ieftine de proastă calitate contrar rigorilor europene, constată expertul Vadim Gumene, autorul studiului.

„Nu există certitudinea din partea consumatorului că el procură produse de calitate pretinsă. Se depun eforturi, însă abia anul acesta, în luna februarie, a fost aprobat un nou cadrul de reglementare care prevede instituirea acestui sistem de monitorizare şi utilizare a standardelor. În pofida acestui nou cadru, rămâne incertă capacitatea laboratoarelor de efectuare a încercărilor, iar prima evaluare va fi disponibilă abia peste un an.”

Deşi la prima vedere prețurile la carburanți în Moldova par a fi mai mici decât în Europa, în realitate lucrurile stau altfel. Dacă se exclud TVA și accizele, prețurile sunt chiar puțin peste nivelul mediu european, în timp ce cheltuielile companiilor moldovene sunt net inferioare celor din UE, spune expertul.

„Prețurile includ şi alte componente: impozitul pe petrol, pe energie, pe carbon, impozitul autorităților locale şi regionale, care în Republica Moldova fie lipsesc, fie sunt inferioare celor practicate în UE.”

Vadim Gumene anticipează o eventuală majorare a tarifelor la produsele petroliere în viitorul apropiat.

Este planificată majorarea accizelor conform angajamentelor din Acordul de Asociere...

„Vom avea presiuni din partea eventualelor majorări a cotațiilor internaționale. Este planificată majorarea accizelor conform angajamentelor din Acordul de Asociere. Următoarea presiune poate veni de la instituirea rezervelor minime obligatorii, la fel conform Acordului de Asociere. Cel mai important ține de operaționalizarea sistemului de monitorizare a calităţii care teoretic va face imposibilă comercializarea produselor de o calitate inferioară cum se practică la moment.”

Vadim Gumene spune că este necesară reevaluarea modelului actual de reglementare a pieței produselor petroliere în perspectiva unei liberalizări totale a acestei piețe. El consideră că noua metodologie aprobată în martie prin care ANRE a fost exclusă de la plafonarea prețurilor la carburanți s-a dovedit a fi neviabilă din cauza carențelor cadrului concurențial, dar și a unei metodologii permisive.

Prima scumpire a carburanților după adoptarea noii metodologii cu 5 la sută în luna mai a fost nejustificată, spune expertul. Iar faptul că toate stațiile peco au afișat prețuri similare a dus la inițierea unei anchete de către Consiliul Concurenței sub bănuiala unor înțelegeri de cartel. Un reprezentat al acestui Consiliu prezent la lansarea studiului a spus că investigațiile vor fi de durată, întrucât coordonarea de cartel e cea mai gravă abatere în domeniul concurenței şi prin urmare cel mai greu de identificat.

Mai toate prognozele economice din ultima vreme nu arată prea optimist şi asta pentru că, spun mai mulți experți, autorii încearcă să le reașeze pe temelia realismului după o lunga perioadă de hipnoză politică încurajată de partidul ce a guvernat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG