Linkuri accesibilitate

Expert-Grup: Diminuarea transferurilor de peste hotare în 2019 arată atingerea unei limite de creștere a acestei surse de venituri


În anii următori, bunăstarea populației ar putea fi afectată negativ atât prin stagnarea surselor de venituri externe – transferuri de peste hotare, cât și a celor interne – salarii. Diminuarea transferurilor de peste hotare în 2019 poate indica asupra atingerii unei limite de creștere a acestei surse de venituri, care este cauzată de epuizarea resurselor umane implicate în procesele de migrație. Acestea sunt câteva dintre constatările experților Centrului Analitic Independent Expert-Grup în publicația „Realitatea Economică: top 10 evenimente economice ale anului 2019 și top 10 provocări pentru 2020”.

Potrivit specialiștilor de la Expert Grup, un alt factor care poate afecta negativ în următorul an transferurile de peste hotare este încetinirea economiilor unde lucrează migranții din Republica Moldova. Totodată, ritmurile-record de majorare a salariilor din 2018 și 2019 se pot tempera din cauza constrângerilor bugetare și a celor de creștere mai lentă a productivității muncii. Acest risc pentru salarii este valabil mai curând pe termen mediu, deoarece în anul 2020 pot fi utilizate surse adiționale bugetare pentru a stimula creșterea salariilor.

Experții mai susțin că în 2020 proiectele investiționale planificate să fie finanțate din surse externe ar putea să fie executate în proporție redusă.

XS
SM
MD
LG