Armata ucraineană a anunțat joi că a găsit fragmente de rachete de capacitate nucleară cu focoase oarbe lansate de Rusia, aparent pentru a distrage apărararea anti-aeriană din Ucraina, relatează agenția Reuters.
Colonelul Nikola Daniliuc, de la Departamentul de cercetări științifico-militare al Statului Major ucrainean, a declarat la o conferință de presă că fragmentele găsite pe 31 octombrie în regiunile Liov și Hmelnițki din vestul Ucrainei au fost identificate ca părți ale unor rachete strategice de croazieră de tip Kh-55.
Rachetele Kh-55SM, construite de Uniunea Sovietică în anii 1970, erau destinate să lovească ținte strategice, și erau proiectate să poarte focoase nucleare și să fie lansate din bombardiere.
Daniliuc a făcut cunoscut că nu au fost detectate urme de radioactivitate pe fragmentele găsite, și a precizat că e posibil ca folosirea acestui tip tip de rachete să fie destinată epuizării stocului de proiectile al apărării anti-aeriene din Ucraina.
Experții militari ucraineni spun că e probabil ca Rusia să-și fi golit vastul arsenal de rachete, după ce a lansat val după val de atacuri masive contra infrastructurii critice din Ucraina în ultimele săptămâni, iar acum recurge la aceste rachete cu proiectile oarbe.
La o concluzie similară ajunsese și ministerul britanic al Apărării într-un raport din luna noiembrie.
Nikola Daniliuk a mai spus la conferința de presă de joi că rachetele de croazieră Kh-55SM pot să cauzeze distrugeri importante, din cauza energiei lor cinetice și a reziduurilor de combustibil.
El a prezentat jurnalișilor joi un focos ne-exploziv (orb), despre care a spus că e un substitut pentru o încărcătură termo-nucleară ghidată.
„Putem spune că lansarea acestor rachete are intenția de a distrage atenția sistemului de apărare anti-aeriană al Ucrainei și de a-l epuiza, în timp ce rachetele moderne rusești sunt lansate contra elementelor de infrastructură critică”, a mai spus Daniliuk, adăugând că toate rachetele rusești Kh-55SM descoperite până acum pe teritoriul Ucrainei aveau seria ștearsă.