Linkuri accesibilitate

Expert: Moscova va veni cu acțiuni de răspuns în urma alinierii R. Moldova la sancțiunile UE | Istorii din trenul Chișinău-Kiev


Statele Unite și Europa au impus peste 11 mii de ordine de restricție pentru persoane și companii rusești.
Statele Unite și Europa au impus peste 11 mii de ordine de restricție pentru persoane și companii rusești.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ziarul de Gardă îl citează pe vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian care a declarat în cadrul unei emisiuni că presupusul atac terorist împotriva mai multor așa-numiți oficiali de la Tiraspol și, mai apoi, împotriva Delegației OSCE, ar fi avut scopul de a îngrădi accesul diplomaților străini în regiunea transnistreană. Potrivit lui, autoritățile de la Chișinău rămân convinse de faptul că Ucraina nu are vreo implicare în acel presupus incident. Oleg Serebrean a mai opinat că informațiile despre aceste prepuse atacuri teroriste ar putea face parte din scenariul Federației Ruse de destabilizare a situației din R. Moldova.
  • Pe parcursul anului trecut, în Republica Moldova au fost raportate 1348 de cazuri în care copiii au fugit sau au dispărut de acasă sau din centrele de plasament, informează newsmaker.md, citând date dintr-un studiu prezentat pe 20 martie de Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu. Statisticile Inspectoratului național de securitate publică al Inspectoratului General al Poliție mai arată că în 722 dintre cazuri copiii au fugit/dispărut în mod repetat, iar în 626 cazuri copii au fugit/dispărut pentru prima dată. Vârsta copiilor care au fugit este cuprinsă între 13 și 18 ani.
  • Radio Chișinău îl citează pe analistul Ion Tăbârță, care susține că Moscova va veni cu acțiuni de răspuns și va acuza din nou R. Moldova de rusofobie, după ce Chișinăul a anunțat că se va alinia sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei pentru războiul de agresiune împotriva Ucrainei. „Va fi deja o reacție standard a propagandei rusești și se va încerca să se interpreteze că de fapt, în R. Moldova avem o anumită rusofobie. Dar ei nu menționează că aceste decizii au fost determinate de ceea ce face Rusia prin agresiunea sa în statul vecin, în Ucraina”, a precizat Tăbârță.
  • La același subiect, Agenția de presă „IPN” îl citează pe Mihai Mogîldea, vicedirector al Institutului pentru Politici și Reforme Europene. El este de părere că pe lângă riscurile pe care urmează să și le asume Republica Moldova ca urmare a alinierii la sancțiunile UE, există și beneficii ale acestui exercițiu de solidaritate cu comunitatea europeană și cu Ucraina. „La nivel economic, cu siguranță, alternativele au fost analizate atent. La momentul actual reziliența Republicii Moldova este una mai largă și suntem pregătiți să ne detașăm de tot ceea ce înseamnă piața energetică a Federației Ruse și să ne orientăm treptat către piața de desfacere a Uniunii Europene”, a mai spus expertul.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe facebook-ul moldovean, a trezit curiozitatea internauților o postare a jurnaliștilor de la TVR Moldova, care anunță că un post TV european își va deschide o filială la Chișinău. Din articol aflăm că este vorba despre Euronews România, post de televiziune operat de Euronews în parteneriat cu Universitatea Politehnica București, care a anunțat că postul Euronews Republica Moldova urmează să fie lansat până în toamna acestui an.
  • Pe Instagram, una dintre cele mai populare postări este a Ziarului de Gardă, despre istorii din trenul Chișinău-Kiev-Chișinău. Trenul are șapte vagoane, fiecare constituind o lume aparte, o istorie a durerii și a speranței, istoria unui an de război – un an irecuperabil, furat, ucigaș, scriu reporterii.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG