Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.
Știrile presei moldovene
- Ziarul de Gardă scrie că magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani au admis demersul Procuraturii în cauza Veaceslav Platon, acuzat de spălare de bani, prin care a solicitat transferul în contul Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI), a mijloacelor bănești în sumă de peste 268 de milioane de lei. Potrivit comunicatului difuzat de Procuratură, suma rezultă din tranzacția de vânzare-cumpărare a 63,89% din acțiunile BC ,,Moldindconbank” SA deținute pe contul bancar al instituției financiare. Anterior, asupra mijloacelor bănești respective, a fost aplicat sechestru de către procurori, care ulterior a fost autorizat de către Judecătoria Chișinău sediul Ciocana.
- După data de 5 ianuarie 2023, nivelul de poluare a aerului s-a îmbunătăţit semnificativ iar concentraţiile poluanţilor monitorizaţi s-au încadrat în limitele normelor admisibile, informează portalul newsmaker.md, citând dintr-un comunicat al Ministerului mediului. Potrivit instituției, influența fronturilor atmosferice, variația maselor de aer, izolat precipitațiile slabe și vântul din sud-est cu intensificări de până la 12-14 m/s au contribuit la dispersia poluanților din aer. Ministerul mai notează că pentru a asigura un monitoring eficient al calității aerului pe teritoriul întregii țări, urmează să fie creată rețeaua națională privind monitorizarea calității aerului, formată din 18 stații de monitorizare cu funcționare în regim online.
- Transportul bidirecțional de gaze naturale, permite creșterea numărului de furnizori, însă, este puțin probabil că acest lucru va duce la micșorarea tarifelor la gaze pentru consumatori, a declarat pentru Radio Chișinău expertul în energetică, Victor Parlicov. Mai devreme, în dimineața zilei de joi, 12 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că după mai multe tergiversări, Guvernul a aprobat reglementările necesare pentru buna funcționare a transportului de gaze în regim backhaul. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, odată cu aprobarea acestor reglementări, se vor crea noi posibilități de transport de gaze spre R. Moldova, dar și spre Ucraina, inclusiv prin conducta trans-balcanică.
- Portalul tv8.md scrie că prim-ministra Natalia Gavrilița a prezidat joi, 12 ianuarie, o ședință a Grupului de lucru pentru reformarea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător, dedicată controalelor de stat și sistemului de sancțiuni pentru agenții economici. Ea a atras atenția că în condițiile unei piețe de dimensiuni reduse și a incertitudinii provocate de războiul din Ucraina, Republica Moldova trebuie să vină cu avantaje competitive imbatabile pentru a atrage noi investiții și a susține afacerile deja active în țară. Reporterii notează că unul dintre instrumentele propuse pentru a facilita activitatea agenților economici se conține în „Pachetul de dereglementare 1”, lansat recent de Ministerul Economiei. Acesta va fortifica principiul controlului consultativ, care presupune că, în primii trei ani după înregistrare, companiile nu pot fi sancționate de organele de control decât dacă vor comite încălcări grave sau repetate.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- La Comrat va fi deschis un centru de învățare a limbii române, anunță într-o postare jurnaliștii de la TVR Moldova, una dintre cele mai populare pe Facebook-ul moldovean în ultimele 24 de ore. În material se menționează că centrul va fi deschis de Universitatea de Stat din Moldova și va oferi posibilitatea educatorilor și profesorilor din regiune să dobândească cunoștințe și competențe lingvistice în limba română, iar în viitor la aceste servicii vor avea acces toți doritorii.
- Pe Instagram, a trezit interesul internauților o postare a Europei Libere, în care se spune că Reuniunea Comunității Politice Europene va avea loc pe data de 1 iunie 2023, la Chișinău. La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene.