Linkuri accesibilitate

Expert: referendumurile ilegale din Ucraina nu au nici o legătură cu democrația, sau statul de drept


Militar din autoproclamata Republică Populară Luhansk (LPR) votează la referendumul ilegal privind anexarea LPR la Rusia, Luhansk, 23 septembrie 2022.
Militar din autoproclamata Republică Populară Luhansk (LPR) votează la referendumul ilegal privind anexarea LPR la Rusia, Luhansk, 23 septembrie 2022.

Josep Borell, coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene, avertiza Rusia pe 21 septembrie că „toți cei implicați în aceste așa-zise referendumuri și alte încălcări ale dreptului internațional în Ucraina vor fi trași la răspundere”. Corespondentul Europei Libere Robert Coalson a stat de vorbă cu fosta diplomată franceză Marie Dumoulin, care acum conduce Programul Europa Lărgită în cadrul Consiliul European pentru Relații Externe, despre referendumurile false din regiunile ucrainene, lipsa lor de legitimitate și consecințele pe care le-ar putea avea.

Expert: referendumurile ilegale din Ucraina sunt „nule și neavenite”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00

Marie Dumoulin: „De obicei, în astfel de situații de conflict în care o țară revendică teritoriul altei țări, organizarea unui astfel de referendum poate dura ani de zile, dacă organizatorii vor să-i dea fie și o umbră de legitimitate. De exemplu prin prezența observatorilor internaționali.

Avem exemple: în Sahara de Vest se încearcă organizarea unui astfel de referendum din 1975, și tot nu s-a ajuns la un consens în ce condiții să fie organizat votul. Trebuie găsite răspunsuri la întrebări complicate: cine va participa la vot, cine supraveghează, după care legislație se organizează referendumul?

În cazul referendumurilor false organizate de Rusia în regiunile ucrainene [pe care le controlează parțial] avem de-a face cu pseudo-referendumuri, voturi organizate în contextul unui conflict [armat], din cauza căruia mii de oameni și-au părăsit casele și astfel nu vor putea participa la vot.

Nu știm în baza cărei legislații se organizează votul, cel mai probabil, conform legislației ruse, deși are loc pe teritoriul ucrainean, așa că ar trebui să fie în conformitate cu legea ucraineană.

Sunt mai multe alte probleme la care nu există răspuns. Este război, ceea ce înseamnă că se va vota sub supravegherea soldaților, or nu așa se organizează o votare liberă.

Și mai este problema teritoriului pe care îl acoperă aceste referendumuri: regiunile în care se organizează aceste pseudo-referendumuri sunt doar parțial controlate de Rusia, dar votul va fi organizat pe întreg teritoriul.

În consecință, o parte din populația unei părți a regiunii respective va vota pentru întreaga populație a întregii regiuni. Practic, voturile nu au nici o legitimitate”.

Radio Europa Liberă: Moscova a recunoscut regiunile ucrainene Luhansk și Donețk, două dintre regiunile în care se organizează referendumuri de anexare, drept republici independente. Influențează acest lucru legitimitatea votului?

Marie Dumoulin: „Rusia este singura țară care le-a recunoscut [Coreea de Nord și Siria au recunoscut și ele cele două entități separatiste susținute de Moscova, n.red.] Conform dreptului internațional, acestea sunt părți ale teritoriului ucrainean. Așa că nu văd ce semnificație poate avea faptul că Moscova a recunoscut aceste două entități.”

Radio Europa Liberă: Moscova vorbește despre organizarea unor astfel de votări de ceva vreme. Sunteți surprinsă că au loc acum și care ar putea fi scopul Kremlinul?

Marie Dumoulin: „Are legătură cu situația militară. Moscova a trecut printr-o perioadă dificilă de la începutul lunii septembrie din cauza contraofensivei de succes a Ucrainei.

Practic, ceea ce încearcă Rusia este să își consolideze controlul asupra acestor teritorii, nu prin mijloace militare, ci prin mijloace politice. După organizarea acestor pseudo-referendumuri, poate susține că sunt parte din Rusia.

Radio Europa Liberă: Unii dintre liderii baltici au comparat această mișcare cu anexarea sovietică a statelor baltice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ce părere aveți despre analogie, sau există altele care vă vin în minte?

Marie Dumoulin: „Mă feresc de analogii istorice pentru că, evident, suntem într-o altă ordine mondială acum decât eram în 1939 sau 1940. Înțeleg de ce statele baltice simt cum simt, dar trebuie să ne gândim la ordinea internațională actuală și la ce consecințe va avea această anexare.

Respectarea integrității teritoriale și renunțarea la forță militară sunt două din principiile de bază ale ordinii internaționale, sunt principiile de bază ale Cartei Națiunilor Unite.

Acum, unul dintre membrii permanenți ai Consiliului de Securitate ONU – adică Rusia - încalcă în mod deschis aceste principii fundamentale.”

Radio Europa Liberă: Consiliul Europei a spus că „abuzul” comis de Rusia prin organizarea referendumurilor este o „încercare de a distruge democrația și statul de drept”. Având în vedere gravitatea acestui avertisment, cum credeți că va reacționa, sau ar trebui să reacționeze comunitatea internațională, mai ales dacă Moscova continuă să anexeze și alte teritorii ucrainene?

Marie Dumoulin: „Nu pot fi recunoscute, aceste referendumuri nu au nici o legătură cu democrația, sau statul de drept. (...) Comunitatea internațională ar trebui să spună acest lucru pentru că nu poate exista vreo formă de vot legitim în aceste regiuni, în condițiile actuale.”

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG