Linkuri accesibilitate

Experți: Blocul Ș.O.R. este doar o entitate politică, nu și juridică


Alexandru Beschieru, președintele Partidului „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”, Ilan Șor și reprezentanta partidului „Ai noștri”, Daria Fiodorova.

Noul „bloc politic”, anunțat de Ilan Șor, nu poate fi reglementat de prevederile Codului Electoral și reprezintă o entitate politică, nu și juridică. Cele două partide care i s-au alăturat au fost create din timp și se află sub umbrela oligarhului fugar.

Fostul președinte al Curții Constituționale, ex-ministrul Justiției, Alexandru Tănase, susține că crearea unei asemenea entități politice îi va permite lui Ilan Șor să „transfere imaginea publică” de la un partid declarat ilegal și asociat cu fraude la o altă entitate formată din partide politice care nu au o afiliere formală cu Partidul Șor.

„Noțiunea de «bloc politic» este una mai mult politică decât juridică”, explică fostul președinte al Curții Constituționale.

Potrivit lui, legislația R. Moldova nu prevede o asemenea formă juridică. Legea (nr.294) privind partidele politice reglementează doar activitatea partidelor politice, nu și a așa-numitelor „blocuri politice”.

Șeful serviciului de presă a Comisiei Electorale Centrale (CEC), Corneliu Pasat, la fel a calificat noua entitate, creată de Ilan Șor, ca una politică, și nicidecum juridică.

„Pentru noi nu există așa termen ca «bloc politic». Există termenul de «bloc electoral», pe care noi îl utilizăm și care poate fi înregistrat de CEC înainte de alegeri. Deci, este o uniune a două sau mai multe partide, care e constituită anume cu scopul de a participa la alegeri”, explică Pasat.

Alexandru Tănase consideră că, cel mai probabil, în ajunul alegerilor din toamnă, partidele politice care nu au o afiliere juridică cu Partidul Șor, declarat neconstituțional, vor forma un bloc electoral cu un nume similar.

Partidele despre care a spus Ilan Șor în dimineața zilei de 26 iunie că vor face parte din blocul politic Ș.O.R. au fost create în 2021 și 2022 de persoane afiliate Partidului Șor, care urmează să fie lichidat conform deciziei CC.

Partidul „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”, înregistrat în 2022, este condus de Alexandru Beschieru, care în 2021 a candidat pe listele Partidului Șor la alegerile parlamentare.

Partidul „Ai noștri”, a fost înregistrat în 2021 și a fost reprezentat la discuția cu Șor de Daria Fiodorova, contracandidata vice-președintei Partidului Șor, Marina Tauber, la alegerile pentru primăria orașului Bălți din 2021.

La sfârșitul anului 2020, grupul de inițiativă pentru crearea Partidului „Ai Noștri” declara că formațiunea își propune „să introducă ideologia patriotismului, să promoveze limba rusă și reprezentarea transnistrenilor în Parlamentul Republicii Moldova”.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG