Sună la 112 și cere intervenția Poliției
Dacă eşti supusă violenței în familie, sună la numărul gratuit de telefon 112. Când vorbești cu operatorul, spune adresa unde te afli și că ai nevoie de ajutorul Poliției pentru a fi protejată. Apelează tot la 112 dacă ai nevoie de îngrijiri medicale.
Depune o plângere la Poliție în care descrii cum a avut loc violenţa și cere ca aceasta să fie înregistrată. Păstrează numărul de înregistrare.
Violenţa în familie este orice acțiune care îți pune viața în pericol, prin care partenerul, soțul sau concubinul te poate înjosi sau lovi și prin care încearcă să îţi controleze viaţa, îți urmărește fiecare pas, fără a-ți asculta părerea, nevoile și dorințele.
Solicită un ordin de restricție de urgență
Dacă nu te simți în siguranță, poți solicita un ordin de restricție de urgență. Acesta este emis rapid și obligă agresorul să plece imediat din casă, fără a avea dreptul să se apropie de tine sau să te contacteze la telefon timp de 10 zile.
Dacă agresorul nu respectă ordinul, anunță Poliția. Acesta poate fi pedepsit cu muncă neremunerată în folosul comunității, de la 45 la 60 de ore sau cu arest contravențional, de la 10 la 15 zile.
... apoi o ordonanță de protecție
Următorul pas este să ceri emiterea unei ordonanțe de protecţie în instanța de judecată. Pentru a o obține, trebuie să depui o cerere la judecătoria din zona în care te afli (unde locuiești, te tratezi sau ești plasată). După câteva ore, un angajat al judecătoriei te va contacta pentru a-ți spune ora și locul unde va avea loc ședința de judecată.
Dacă nu poți merge la instanță din cauza sănătății, vârstei sau altor motive, poți cere unui polițist sau unui asistent social să depună cererea în locul tău.
Ordonanța este eliberată în decurs de 24 de ore de la depunerea cererii. Ea îl obligă pe agresor să părăsească locuința comună, chiar dacă el este proprietarul, pe un termen de până la trei luni. Ordonanța poate fi prelungită dacă tu sau copiii sunteți încă în pericol.
Prin ordonanță, instanța va obliga agresorul să poarte o brățară electronică, prin care acesta va fi monitorizat non-stop să nu încalce măsurile de protecție impuse.
Dacă agresorul încalcă ordonanța de protecție, el poate fi pedepsit cu muncă neremunerată în folosul comunității, de la 160-200 ore, sau cu până la 4 ani de închisoare.
Telefonul de încredere pentru femei și fete
Dacă ești confuză și nu știi ce să faci, poți apela la telefonul de încredere pentru femei și fete 0 8008 8008. Aici poți primi consiliere psihologică de criză și consiliere juridică gratuită, în regim 24/24, șapte zile pe săptămână.
De asemenea, asistentul social din localitate te poate ajuta să găsești un adăpost temporar și îți va oferi informații despre pașii următori și ceilalți specialiști care te pot ajuta, precum psihologi sau avocați.
Iar un medic legist poate efectua un examen pentru a verifica urmele violenței și va elibera un raport de expertiză medico-legală, care poate fi folosit ca dovadă în instanță. Expertiza medico-legală este gratuită, dacă este solicitată de autoritățile competente.
Cine te mai poate ajuta?
În R. Moldova activează mai multe organizații non-guvernamentale (ONG) care ajută victimele violenței domestice. Acestea oferă consiliere psihologică și juridică (uneori și reprezentare în instanță), ajutor pentru obținerea indemnizațiilor și pensiei alimentare, sprijin în găsirea unui loc de muncă și a unei locuințe, instruire profesională și îngrijirea copiilor.
Unele ONG-uri oferă consiliere pe termen scurt, iar altele pe termen lung, în funcție de nevoile tale. Avocații și juriștii lor te pot însoți la spital sau în instanță, pentru a-ți asigura protecția și drepturile. Unele centre oferă adăpost temporar.
Găsiți aici o listă a organizațiilor care oferă suport victimelor violenței în familie.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te