Linkuri accesibilitate

Explozie puternică la Sevastopol, luptele grele continuă în estul Ucrainei


Portul ucrainean Sevastopol din Crimeea ocupată de Rusia adăpostește Flota rusă de la Marea Neagră.
Portul ucrainean Sevastopol din Crimeea ocupată de Rusia adăpostește Flota rusă de la Marea Neagră.

Forțele ruse au lansat un nou val de atacuri contra pozițiilor ucrainene din estul Ucrainei, a anunțat joi Statul Major de la Kiev, în timp ce o explozie puternică a fost înregistrată în 8 decembrie dimineața la Sevastopol, portul strategic unde se află Flota rusă de la Marea Neagră, în peninsula Crimeea anexată ilegal de Rusia în 2014.

În buletinul său informativ cotidian, Statul Major al armatei ucrainene a spus joi că trupele ruse își continuă neîncetat atacurile cu rachete și cu tiruri de artilerie asupra pozițiilor ucrainene din Donețk, în special contra orașelor Bahmut și Avdiivka, și Luhansk, unde ofensiva Moscovei se concentrează în jurul localităților Stelmahivka și Plosceanka.

În regiunea nord-estică Harkov, rușii au atacat Ternova, un sat aflat la câțiva kilometri de granița cu Rusia. Armata ucraineană a mai afirmat că ocupanții ruși au început mobilizarea localnicilor din Melitopol și Zaporojie.

Explozie la Sevastopol

La Sevastopol, o puternică explozie a putut fi auzită în centrul orașului în zorii zilei de joi, au relatat corespondenții Europei Libere, care au spus că pentru câteva secunde înainte de explozie a putut fi auzit un sunet similar cu acela produs de lansarea unei rachete.

Mihail Razvojaev, șeful administrației instalate de Moscova la Sevastopol, a făcut cunoscut că explozia a fost rezultatul „doborârii unei drone”. El a precizat într-o postare pe Telegram că una din navele Flotei ruse de la Marea Neagră a doborât un vehicul aerian fără pilot care zbura deasupra mării, fără să spună a cui era drona respectivă.

Începând din august, orașul Sevastopol a fost ținta mai multor explozii despre care autoritățile ruse au susținut că au fost cauzate de atacuri ucrainene cu drone.

Pe 7 decembrie un atac rusesc asupra orașului Kurahovo din Donețk a ucis cel puțin 10 civili, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în obișnuitul său mesaj video nocturn, adăugând că a fost un atac „foarte brutal, absolut calculat”, care a ucis oameni pașnici, oameni obișnuiți la piață, într-o stație de autobuz și într-un bloc de locuințe.

„Lista celor morți conține până acum 10 oameni, și mulți răniți”, a spus și șeful adjunct al administrației prezidențiale de la Kiev, Kirilo Timoșenko, care a precizat că trupele rusești au folosit în atac lansatoare de rachete multiple. Orașul a fost unul din punctele fierbinți al luptelor grele care se dau în regiunea Donbas. Timoșenko a postat pe Telegram înregistrări video care arată mai multe clădiri în flăcări.

Putin: Rusia va continua să bombardeze sistemul energetic ucrainean

Șeful companiei de electricitate a Ucrainei, Ukrenergo, a declarat pe 7 decembrie că forțele ruse au lansat mai mult de 1.000 de rachete asupra sistemului energetic ucrainean de la începutul războiului.

Primarul capitalei Kiev, Vitali Kliciko, a avertizat asupra unui scenariu „apocaliptic” în oraș, dacă loviturile aeriene rusești asupra orașului vor continua.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia va continua să bombardeze sistemul energetic ucrainean, în ciuda criticilor internaționale față de bombardamentele care i-au lăsat pe milioane de ucraineni fără electricitate, căldură și apă, în prag de iarnă.

„E o grămadă de zgomot legat de atacurile noastre contra infrastructurii energetice a unei țări vecine. Da, facem asta. Dar cine a început?”, a spus Putin la o ceremonie la Kremlin, adăugând că aceste critici nu vor „interveni în misiunile noastre de luptă”.

Președintele rus a explicat că aceste atacuri sunt o ripostă la o explozie de la podul rusesc către peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia, și la alte atacuri ucrainene, acuzând Kievul că a aruncat în aer liniile de înaltă tensiune de la centrala nucleară din Kursk, și că a oprit aprovizionarea cu apă a regiunii Donețk din estul Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG