Linkuri accesibilitate

Explozii și împușcături pe plaja de la Tiraspol: reconstrucția unei lupte dintre armata sovietică și cea nazistă


O reconstrucție a unei lupte dintre armata sovietică și cea nazistă a avut loc pe plaja orășenească de la Tiraspol. O garnizoană sovietică petrecea pe mal alături de portrete al lui Lenin și Stalin, când a fost atacată de soldați naziști.

Administrația transnistreană a marcat astfel 80 de ani de la începutul invaziei naziste în URSS, în iunie 1941. Sute de spectatori au venit pe plajă să urmărească „live” acțiunile militare.

„Reconstrucția duce spectatorii în momentele de început ale războiului, în iunie-iunie 1945. Este pentru a opta oară când organizăm așa ceva, dar de data aceasta vom avea mai multe efecte speciale, mai multe explozii și împușcături. Garantăm spectatorilor efectul prezenței în primele ore ale celui mai sângeros război din istoria umanității”, a declarat presei transnistrene Rodion Romanov, conducătorul mișcării de tineret „Moștenitorii Victoriei”.

Scenariul include și un moment istoric, în care epocile se amestecă, iar „militarii sovietici și cei din zilele noastre” se aliniază pentru a-i alunga pe fasciști. „Moștenirea tradiției militare – URSS-Rusia-Transnistria – este idea de bază a acestei reconstrucții”, scrie prese de la Tiraspol, citând organizatorii.

Liderul separatist Vadim Krasnoselski a declarat despre reconstrucția luptei că „aceste lucruri trebuie arătate și la asta trebuie să ne gândim mereu”. „Fiecare dintre noi se poate opune minciunii și să țină minte eroismul poporului sovietic”, a spus Krasnoselski. Potrivit serviciului său de presă, printre organizatorii evenimentului au fost Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană, așa-zisa armată și securitate transnistreană (KGB).

Administrația separatistă prezintă într-o alură romantică și patriotică tematica războiului și tot ce ține de armată și structurile de forță. Militarii sunt prezentați drept eroi și apărători ai patriei. Iar educația militară în școli pe model rusesc este combinată cu permanente exerciții militare și parade ale trupelor ruse și formațiunilor paramilitare transnistrene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG