Linkuri accesibilitate

Explozii la Kiev, după scufundarea crucișătorului „Moskva”


O imagine din satelit arată crucișătorul Moskva al Marinei ruse în portul Sevastopol, Crimeea, 7 aprilie 2022.

Explozii puternice au fost auzite vineri dimineața la Kiev, iar în estul Ucrainei s-au intensificat luptele, după ce Ucraina și-a revendicat responsabilitatea pentru scufundarea navei-amiral a flotei ruse la Marea Neagră, „Moskva”, relatează Reuters

Exploziile auzite în capitala ucraineană par a fi cele mai puternice de când trupele ruse s-au retras din zonă, la începutul acestei luni.

Ucraina a spus că a lovit crucișătorul „Moskva” cu o rachetă anti-navă Neptun de producție proprie.

Ministerul apărării din Rusia susține că nava din epoca sovietică s-a scufundat joi, în timp ce era remorcată în port în urma unui incendiu și explozii la bord. Peste 500 de membri ai echipajului au fost evacuați, a mai spus ministerul, fără a recunoaște că „Moskva” a fost atacată.

Statele Unite au declarat că nu au suficiente informații pentru a stabili dacă nava a fost lovită de o rachetă. „Dar cu siguranță, este o lovitură mare pentru Rusia”, a spus consilierul pentru securitate națională al Statelor Unite, Jake Sullivan.

De la invadarea neprovocată a Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, marina rusă a lansat numeroase rachete de croazieră asupra țintelor ucrainene, iar activitățile sale în Marea Neagră sunt cruciale pentru sprijinirea operațiunilor terestre din sud și est, unde trupele ruse încearcă să preia controlul deplin al orașului port Mariupol.

Marcând în noaptea de joi spre vineri împlinirea a 50 de zile de război, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus un omagiu, într-un discurs pe străzile Kievului, tuturor „celor care au oprit înaintarea nesfârșitelor convoaie de echipament militar rusesc... celor care au arătat că navele rusești se pot duce la fund”.

Nu s-au raportat imediat pagube în urma exploziilor auzite în timpul nopții la Kiev. Au avut loc explozii și în orașele Herson din sud, Harkov din est și Ivano-Frankivsk din vest.

Forțele armate ale Ucrainei au declarat că atacuri rusești asupra orașelor Popasna și Rubijne, ambele la nord de orașul-port Mariupol, au fost respinse și o serie de tancuri și alte vehicule blindate au fost distruse.

Aceste informații nu au putut fi verificate.

Kievul și aliații săi spun că Rusia a declanșat un război neprovocat în care peste cinci milioane de oameni au fugit în străinătate, iar zeci de mii de oameni au fost uciși.

Rusia a declarat miercuri că peste 1 000 de pușcași marini ucraineni de la una dintre unitățile care încă opun rezistență la Mariupol s-au predat. Oficialii ucraineni nu au comentat declarația.

Dacă va cucerit, Mariupolul ar fi primul oraș important care va cădea în mâinile forțelor ruse de la începutul invaziei, permițând Moscovei să consolideze un coridor pe uscat între zonele separatiste din estul Donbasului și regiunea Crimeea pe care a ocupat-o și a anexat-o în 2014.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG