Linkuri accesibilitate

Expoziția dedicată victimelor deportărilor, prelungită până la 30 iulie | Pericol de inundații în raioanele Briceni și Edineț


Expoziția „Basarabeni în Gulag” desfășoară în Piața Marii Adunări Naționale în memoria victimelor celui mai mare val de deportări staliniste, din noaptea de 6 iulie 1949.
Expoziția „Basarabeni în Gulag” desfășoară în Piața Marii Adunări Naționale în memoria victimelor celui mai mare val de deportări staliniste, din noaptea de 6 iulie 1949.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Expoziția imersivă „Basarabeni în Gulag” va continua până la data de 30 iulie, scrie tv8.md. Acțiunea se desfășoară în Piața Marii Adunări Naționale în memoria victimelor celui mai mare val de deportări staliniste, din noaptea de 6 iulie 1949. În cele două vagoane de metal sunt expuse obiecte folosite de victimele deportărilor, iar fiecare vizitator poate simți pe pielea lui condițiile și zăpușeala care, după 3 săptămâni de drum chinuitor, s-a preschimbat în frigul Siberiei de gheață. De asemenea, zilnic, aici au loc proiecții de filme documentare dedicate acestei tragedii.
  • Plafonul subvențiilor accesate de Asociațiile Utilizatorilor de Apă a fost majorat, transmite IPN. Astfel, statul va subvenționa până la 65 % din costurile suportate la utilizarea resurselor energetice pentru pomparea apei din sistemele de irigare, însă nu mai mult de 3 milioane de lei pentru un solicitant.
  • Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de inundații în legătură cu creșterea nivelului apei în râul Prut, scrie jurnal.md. Potrivit avertizării, se așteaptă creșterea nivelului de apă în râul Prut pe sectorul s. Criva - or. Costești, în perioada 9 - 12 iulie. Astfel, este posibilă ieșirea apei în luncă și subinundarea terenurilor agricole din raioanele Briceni și Edineț.
  • NATO a transformat Vilnius într-o fortăreață pentru a-l proteja pe președintele american Joe Biden și alți lideri ai alianței, reuniți săptămâna viitoare, la doar 32 de km de la granița Lituaniei cu aliatul rus Belarus, scrie zdg.md, citând Reuters. Șaisprezece aliați NATO au trimis aproximativ 1.000 de militari pentru a proteja summit-ul din 11-12 iulie, care va avea loc la doar 151 km de Rusia însăși. Mulți oferă, de asemenea, sisteme avansate de apărare aeriană, care le lipsesc statelor baltice.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul moldovean, una dintre cele mai populare postări aparține jurnaliștilor de la portalul deschide.md, care au scris că testarea tehnică obligatorie a autovehiculelor va fi înlocuită cu inspecția tehnică periodică. Totodată, vehiculele vor putea fi înregistrate fără prezentarea documentului ce confirmă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor.
  • Pe Instagram, a trezit interes sporit postarea Europei Libere, în care se spune că cei cinci apărători ai combinatului Azovstal se vor întoarce pe câmpul de luptă. Potrivit jurnaliștilor, anunțul a fost făcut de comandantul regimentului „Azov” Denis Procopenco: „Sigur (n.r. ne vom întoarce pe front). Pentru asta am revenit în Ucraina. Aceasta este scopul nostru principal”.
XS
SM
MD
LG