Linkuri accesibilitate

Făcând permanent gălăgie, „AUR și Șoșoacă au devenit opoziția la actualul guvern” (Mihai Oprișor/spotmedia.ro)


Revista presei de la București.

Revista presei de la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:34 0:00

Analiza semnată de Valentin Naumescu pe contributors.ro atrage atenția asupra riscurilor pe care le comportă pentru țările central și est-europene viziunea politică și geopolitică a președintelui francez Emmanuel Macron. După alegerea lui Joe Biden la Casa Albă, Naumescu spune că s-a văzut clar: insistența liderului francez de a obține o diminuare a prezenței americane în Europa nu era legată de leadership-ul lui Donald Trump, ci de propria sa mai veche intenție. Anul viitor vor fi alegeri prezidențiale în Franța și, potrivit analistului, Macron va fi zdravăn concurat de Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii Europene pentru Brexit. Dacă ajunge în turul doi cu Barnier, Macron ar putea pierde al doilea mandat. Deocamdată, este posibil să-și remodeleze discursul introducând elemente din viziunea republicană a lui Charles de Gaulle, ceea ce duce tot la preeminența Franței în Europa și a Europei față de America. Problema statelor central și est-europene este că ele au nevoie de o prezență americană încă mai puternică în Europa, după cum au nevoie de o Europă a națiunilor egale în drepturi. Într-o asemenea Uniune au intrat, și ea le-a ajutat să depășească mult din handicapul care le separa de țările occidentale.

Diana Șoșoacă, senator ales pe listele Alianței pentru Unitatea Românilor, este în centrul unor scnadaluri aproape zilnice. Mihai Oprișor, spotmedia.ro, scrie că prin gălăgia permanentă pe care o provoacă, AUR și Șoșoacă au devenit, „vrem nu vrem”, „opoziția la actualul guvern”. Unele sondaje spun că AUR ar fi egalat în preferințe USRPLUS, alianță aflată în coaliția de guvernare. Acest trend convine de minune Partidului Social-Democrat, care astfel e perceput ca mult mai neutru, mai frecventabil.

Și Ioana Ene-Dogioiu scrie, de asemenea pe spotmedia.ro, despre Diana Șoșoacă: „Are un tupeu imens, are verb, este absolut tipică pentru mahalagioaica aceea care primăvara îți aruncă în cap de la balcon borcanul cu murături și apoi te bălăcărește că ți-ai găsit să treci tocmai atunci pe acolo ca să o încurci”. Are popularitate pentru că televiziunile (cel puțin două, RTV și Antena 3) o cultivă intens, și o fac pentru că aduce audiență. Iar audiență are „Pentru că dă glas unei dezamăgiri generalizate. Este povestea AUR, în general. Oamenii aud rostit de ea ceea ce gândesc și ei: că sunt furați, ignorați, umiliți etc. Iar agresivitatea ei, chiar dacă îi manipulează și îi folosește ca trepte de populariate, îi răcorește. Și este vorba mai ales despre acele categorii la care nu ajunge niciodată nimeni să le vorbească cu adevărat, să le bage în seamă”. Ioana Ene ia exemplu recentei deplasări a senatoarei în Valea Jiului, unde vreo optzeci de mineri s-au închis în mină, cer salariile restante și amenință cu venirea la București (ca în „mineriadele” de până în 2000). Doar Șoșoacă s-a dus acolo. Două ministere pendinte de domeniu nu au reacționat. Nu ministru, dar nici măcar vreun secretar de stat ! „Actualul guvern, scrie Ioana Ene, a făcut bulevard pentru senatorul Şoşoacă spre Valea Jiului”, iar „Diana Şoşoacă a preluat practic conducera Opoziției, în fața unui PSD cu mult prea obișnuit cu jocul de culise, cu mult prea îmbuibat și comod în bazinul pe care il consideră sigur”.

XS
SM
MD
LG